General Motors Yaklaşık 6 Milyon Aracını Geri Çağırıyor

1
1201
General Motors Yaklaşık 6 Milyon Aracını Geri Çağırıyor

General Motors Yaklaşık 6 Milyon Aracını Geri Çağırıyor

Otomotiv sektörünün en olaylı skandallarından birisi olan Takata hava yastığı skandalıyla ilgili yeni gelişmeler söz konusu. General Motors, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHTSA) pazartesi günü yaptığı duyuru ile geri çağırma listesine 5.9 milyon araç daha eklemeye hazırlanıyor.

general motors geri çağırma

Takata Hava Yastığı Skandalı Nedir?

Takata markası hava yastığı üreten bir firma. 2000’li yıllara yaklaşırken firma içeriğinde amonyum nitrat bulunan hava yastığı şişirme mekanizması üretmek istedi ve bu o dönemde onaylandı.  Ancak 2000 yılında ortaya çıkan bir belgede, test aşamasında bazı hava yastığı şişiricilerinin düzgün çalışmadığı ve bir kısmının da patladığı belirtiliyordu. Uzun süren araştırmalar sonucunda 2004 yılında bir şirket çalışanı cezanın hafifletilmesi karşılığında test sonuçlarının manipüle edildiğini itiraf etti. Bu gelişmeden 3 ay sonra ise bir kazada Takata marka hava yastığı kullanılan araçlardan birinin karıştığı bir kazada hava yastıkları patladı.

Büyük Geri Çağırma Operasyonu

Takata skandalı ilk başlarda Honda firmasıyla ismini duyursa da yavaş yavaş 19 farklı otomobil üreticisinin Takata marka hava yastığı kullandığı ortaya çıktı. İlk olarak 2008 yılında Honda’nın 4.000 aracını geri çağırmasıyla başlayan bu geri çağırma süreci büyüyerek devam etti. 2009 yılında yarım milyona ulaşmıştı sayı. NHTSA soruşma kapsamını o dönemde bu kadarla sınırlandırmış gibiydi.

takata skandalı

2014 yılında Takata skandalını yeniden gündeme getiren NHTSA, Takata şirketine 2015 yılında büyük ceza kesildi. Japon üreticiye 200 milyon dolarlık bir ceza kesildi. 2016 yılında da büyük geri çağırma operasyonu başladı ve 35-40 milyon araç geri çağırılmaya dahil edildi. Takata şirketi bu süreç sonucunda 2017’de iflasını duyurdu.

general motors geri çağırma takataGeneral Motors ‘un Başı Dertte

NHTSA’nın pazartesi günü yayınladığı rapora göre GM’in üreticisi olduğu 5.9 miyon araç daha bu geri çağırma operasyonuna dahil edilecek. GM sözcüsünün yaptığı açıklamada “Bu araçların geri çağırılmasının gerçek ve bilimsel kayıtlara dayalı olarak garanti edilmediğine inanmamıza rağmen, NHTSA, söz konusu araçlarda hava yastığı şişiricilerini değiştirmemizi emretti. Birkaç yıl boyunca yürütülen bağımsız bilimsel değerlendirmeler aracılığıyla ulaşabildiğimiz verilere dayanarak NHTSA’nın bu tutumuna katılmıyoruz. Ancak, NHTSA’nın bu kararına uyacağız ve gerekli adımları atmaya başlayacağız.” dedi.

İkinci Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here