Formula 1 Heyecanı Yeniden İstanbul’da

5
19369
formula 1 Türkiye yarışı ne zaman

Formula 1 Türkiye Grand Prix’si Kasım ayında İstanbul’a dönüyor. Üstelik seyircili bir şekilde. Son yarışın 2011 yılında gerçekleştiği İstanbul Park’ta, 9 yıl aradan sonra kıyasıya bir rekabet bizleri bekliyor. Tahmini yarış tarihi ise 15 Kasım gibi görünüyor.

FIA’ya yakınlığı ile bilinen RaceFans’in yaptığı habere göre FIA ve F1, İstanbul’un da içinde bulunduğu yarış takvimini onaylamaya çok yakın.

F1 Türkiye’ye Neden Veda Etmişti?

2005 yılında, Formula 1’in uzun uğraşlar sonucu Türkiye’ye gelmesi, 7’den 70’e herkeste büyük heyecan uyandırmıştı. Ne yazık ki bu heyecan sadece 7 yarış sürdü. Ki o dönemler pistin işletmesini Bernie Ecclestone, yani F1 yönetimi yapıyordu. O yüzden çoğumuz 7 yıllık sözleşmenin bir şekilde devam ettirileceği konusunda çok umutluyduk. Ancak durum maalesef ki böyle olmadı. Bazı otoriteler tarafından, ilginin az olduğu gerekçe gösterilse de Türkiye’den daha az ilgi gören bazı yarışların hala gerçekleşiyor olması bu tezi çürüttü.

Peki neydi bu sebep? 2005-2011 yılları arasında Türkiye, her yıl 13,5 milyon dolarlık bir yarış bedeli ödüyordu. Ki diğer ülkelerin ödedikleri paralara bakınca bu gayet makul bir fiyattı. Pistin işletmesinin Bernie Ecclestone’a geçmesinden yalnızca 1 yıl sonra, sözleşmenin uzatılması gayri resmi olarak gündeme geldi. O dönem ücret yaklaşık 17-18 milyon olarak belirlendiği konuşuldu. Ancak bu konuda bir anlaşma gerçekleştirilemedi. Takvimler 2011’i yani sözleşmemizin sonunu gösterdiğinde ise dünya çapında birçok yeni pistin açılmasıyla F1’e olan ilgi ve talep artmıştı. Bu nedenle yarışı Türkiye’ye getirmenin bedeli, F1 tarafından yaklaşık olarak 30 Milyon dolar seviyelerinde belirlenmişti. Bu paranın, dönemin kuru da hesaba katıldığında, çok yüksek bir miktar olduğu ve götürüsünün getirisinden daha çok olacağı düşünüldüğü için sözleşme yenilenmedi.

formula 1 Türkiye Kasım'da

Formula 1 Türkiye Grand Prix’si Getiri Sağlar Mı?

Efsanevi Formula 1 spikeri ve tutkunu Serhan Acar’ın bir demecine göre bir Formula 1 seyircisi, günde yaklaşık 320 dolar harcıyor. 3 gün ile çarpıldığında bu para bir seyirci için yaklaşık 1000 dolara tekabül ediyor. Bunun yanında ülke için çok güzel bir tanıtım şansı da doğuruyor.

Bir seyircinin ülkeye gelirken ve giderken aldığı uçak biletleri, kaldığı oteller, gittiği gece kulüpleri, gezdiği müzeler, yediği yemekler, aldığı hediyelik eşyalar gibi birçok aktivite ülkemize bir döviz girdisi elbette ki sağlayacaktır. Bunun üstüne bir de Türkiye’ye gelen seyircinin yarıştan önce ya da sonra bir süre tatil yapmak için de kalma ihtimali de göz önüne alındığında, Formula 1 Türkiye projesi büyük bir turizm projesine dönüşüyor. Yarışın Kasım ayında olması yaz turizmi için çok mantıklı görünmese de F1 Türkiye 2020 bu iş için ilk adım olacaktır. Tabi ki bu konuda detaylı gelir-gider analizi devlet büyüklerimiz tarafından titizlikle gerçekleştirilmiştir.

F1’in İntercity tarafından işletilen İstanbul Park‘a gelmesi haberi henüz resmiyet kazanmasa da Fatih Altaylı’nın yaptığı açıklamada da belirttiği gibi %99 ihtimalle F1 Türkiye Grand Prix’si Kasım ayında Türkiye’de olacak.

F1 Camiasının Gözünden İstanbul Park

“Muhtemelen 10 sene önce Türkiye’ye gitmiştim. Ünlü üçlü virajı hatırlıyorum, neydi onun adı? 8. viraj. Araçların oradan geçişini izlemek harikaydı. O günden beri, Türkiye’ye gitmedim. Ticari hak sahipleri oraya gitmemize karar verirse, bu bizim için de iyi olur. Boğazda bir tura çıkarız.”

-Mercedes patronu Toto Wolff


“Bu süper olur! Siz söylemeden önce böyle bir şey olduğunu bilmiyordum ancak bu gerçekten harika olur. Orası çok güzel bir pist. Orada olmaktan ve yarışmaktan keyif almıştım. 8. viraj boyun için zorlayıcı. Çok hızlı olacağını düşünüyorum.”

-Haas pilotu Romain Grosjean


“Gerçekten güzel bir haber, heyecanlıyım. Liberty ve Formula 1, bu tür pistleri seçerken harika iş çıkarıyor. Şans eseri mi oluyor, yoksa öylesine mi seçiyorlar bilmiyorum ancak onlar yarışa müsade edecek pistler. Gerçek yarış pistleri. Mugello, Türkiye, Imola dünyanın en iyi yarış pistlerinden bazıları. Hepsini destekliyorum.”

-Red Bull pilotu Alexander Albon


“Çok ‘safkan’ bir yarıştı. Ayrıca pist muazzam bir şehir olan İstanbul’a da çok yakındı. Tam gerçek Formula 1 severlere göre bir yarıştı ve hafta sonlarını çok keyifli hâle getiriyordu. Teknik olarak da harika bir pistti. Çok değişik tipte virajlar ve sektörlerin bir karışımıydı. Ben özellikle ilk sektörü çok severdim, oldukça teknik bir bölümdü. Sonra sekizinci viraja gelinirken pist genişler ve son üç final virajına doğru yeniden daralırdı. En önemlisi yarış için harika bir pistti. Pilotları geçişe ikna etme konusunda gördüğüm en iyi pistti ve orada yarışmaktan hep keyif aldım.”

-Eski McLaren pilotu Jenson Button


“Orada bir yarış kazanmak harikaydı, takip eden iki yarışta bunu sürdürmek ise inanılmaz bir duyguydu. İstanbul Park, hızlı virajlarıyla sürücüye müthiş bir haz veriyordu ve yarışları kazanmamda piste olan sevgimin bana yardım ettiğini düşünüyorum.”

-Eski Williams pilotu Felipe Massa

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here