Geçtiğimiz günlerde Drive To Survive Sezon 1 ve 2 yazılarımızı paylaşmıştık. Formula 1’in sanal dünyayla geç tanışması ve Netflix’le ortak yapılan bu projenin Formula 1 için öneminden bahsetmiştik. Sonrasında ise 1. ve 2. sezonun kısa değerlendirmesi ve bölümler bazında özetlerini yapmıştık. Şimdi ise Drive To Survive Sezon 3 ‘e bakacağız.

Drive To Survive 3. Sezon

Sezonda 2020 yılında Formula 1’de yaşanan olaylara yer veriliyor. 19 Mart 2021 tarihinde yayınlanan sezon, ilk ikisi gibi 10 bölümden oluşuyor ve bölümler de yine 30-35 dakika civarında. Pandemi şartları sebebiyle zorlu geçen sezonda, işler medya mensupları için de zorluydu. Ancak, Formula 1 personeli gibi Netflix personeli de düzenli olarak teste tabi tutulup, çekimlerine devam etti. Pandemi şartlarından mıdır bilinmez ama ilk iki sezona göre, F1’in arka dünyasına bu kez çok da ışık tutulmuş diyemeyeceğim.DTS 3

Genel bir değerlendirmeyle başlayıp özele doğru gidelim. Öncelikle, yapılan üç sezon arasındaki tartışmasız en başarısızı diyebiliriz. 2.sezonda başlayan kurgusal sorunlar zirve noktasına çıkmış. Atlanan ve gerçekten izlemeden önce ‘’acaba şu olayın arka planı nasıldı?’’ diye soracağınız birçok konu var. Ayrıca bu eleştiri sadece Türkiye GP’sinin ne kadar olduğu ile de alakalı değil. Başlangıcından bitişine her anı kaos içerisinde geçen, iptal edilen yarışları, takvime eklenen yarışları, yarışa katılamayan pilotları, oldukça ilginç sonuçlar doğuran yarışları olan bir sezonda; bu denli başarısız bir iş ortaya çıkması gerçekten şaşırtıcı.

Tabii ki bunca olayı 30 dakikadan 10 bölümlük bir sezona sığdırabilirler sorusunu sorabilirsiniz. Ancak çok da ilgi uyandırmayan sayısız sahne ve 3-4 farklı bölümde tekrar tekrar gördüğümüz yarışlar bu eleştirinin temelini oluşturuyor. Hatta bazı konuların geçtiğimiz sezonlarda işlenip tekrar işlendiğini bile gördük. Albon-Gasly rekabeti gibi.

Kurgu

Kurgu kısmına gelirsek, gerçekten farklı bölümlerde aynı yarışlara sürekli dönüyor olmak biraz heves kırıcı oluyor. Ayrıca özellikle sıkı Formula 1 takip edenlerin kafasında soru işaretleri uyandıran bazı yapmacık kurgular da var. Örneğin Carlos Sainz ve Lando Norris arasındaki rekabetin işlenişi buna bir örnek. Bazı ropörtajların 4-5 kez gösterilmesi durumu da kurgunun ne denli bozuk olduğunu anlatan verilerden biri. Durum, izleyiciler için sanki Netflix ekibi ne anlatacağını bilmeden ve sezonu izlemeden yapılmış bir sezon algısı yaratıyor.

Eksikler

Atlanılan kısımlara geldiğimizde, başta Türkiye GP’yi söylemek gerekir. Sezonun galibini belirleyen, pole pozisyonunu Racing Point’in aldığı, Ferrari ve Vettel’in son podyumunu yaşadığı, her anı kaos dolu bir yarışın olmaması gerçekten sadece Türkler değil, yabancı izleyenler tarafından da anlaşılamadı. Ayrıca belirtmek gerekir ki bahsettiğim bu yarış, taraftarların oylarıyla, sezonun yarışı seçildi. George Russell’ın Mercedes ile geçirdiği yarıştaki dramatik hikayesi de hiç değinilmeyen konulardan biri. Formula 1’in en köklü takımlarından Williams’ın satılmasından neredeyse bir cümleyle bahsedilmiş. Belki de sezonun en başarılı birkaç pilotundan biri olan Sergio Perez’in sezon boyu yaşadığı sorunlara değinilmemiş. Bunlar gibi örnekler çoğaltılabilir. Ancak anlayacağınız o ki çok dolu bir sezon olabilecekken atlanan onca şeyle birlikte bekleyenler karşılanamamış.

Peki Bu Sezonda Ne Bulacaksınız?

Bol bol Haas var diyebiliriz. Racing Point’in şikayet edilmesi, Renault takımında yaşanan gerginlik, Pilotların sezon içindeki yer değişimleri, iki farklı bölümde yer alan Monza yarışı gibi atlanmamış kısımlar da var. Aslında çok ilgi çekmeyebilecek bazı konularda detaylara inilmiş. Formula 1’de işlerin nasıl yürüdüğü belli ölçüde görülebiliyor.

Uzun lafın kısası şu ki, sezon beklentileri kesinlikle karşılayamadı. Ancak bir Formula 1 severseniz ya da hıza karşı bir tutkunuz varsa boş zamanınızda izleyebilirsiniz. Yine de izlemeye beklentileri yükseltmeden başlamakta fayda var. Şimdi kısaca bölüm özetlerine geçelim.

Bölüm 1 – Para Konuşur

Sezon öncesi testleri ve Racing Point’in Mercedes ile olan benzerliği konu olurken, Covid-19 salgını Formula 1’e de sıçrıyor. Ayrıca birçok yarış iptal edilip ertelenirken, takımlar büyük finansal risk altına giriyor.

Bölüm 2 – Yine Her Şey Yolunda

Bölüm 1 aylık aranın ardından tekrar düzenlenen Formula 1 takvimini ve ilk yarış olan Avusturya’daki olayları içeriyor. Ayrıca Mercedes’in yeni teknolojisi DAS’da inceleme altında.

Bölüm 3 – Şakası Yok

Bölümden Valtteri Bottas yakın takibe alınmış. Bottas’ın Mercedes’teki hikayesi ve takım açısından bazı sorunlar teşkil eden Rusya GP incelenmiş.Valtteri Bottas Netflix

Bölüm 4 – Ferrari Hakkında Konuşmalıyız

Bölüm tam anlamıyla kaos içerisinde bulunan Ferrari’deki durumu anlatıyor. Monza’da yaşanan hayal kırıklığı üzerine, Toskana’da Ferrari’nin 1000. yarışında Vettel’in açıkladığı karar Ferrari’nin tarihi yarışını gölgede bırakıyor.

Bölüm 5 – Birlikteliğin Sonu

Daniel Ricciardo’nun aldığı karar, Renault takımındaki bazı ilişkilerde çatlaklara sebep oluyor. Ayrıca bölümde, Racing Point’e karşı duran takımlar ve takıma verilen ceza anlatılmış.

Bölüm 6 – Eski Günlere Dönüş

Tarihin en önemli ve akıllarda kalan yarışlarından biri olan 2020 Monza GP’sini Gasly’nin zaferi üzerinden anlatıyor. Ayrıca Gasly’nin Belçika yarışında yaşadığı duygusal anlar da bölüme dahil.

Bölüm 7 – Günther’in seçimi

Haas patronu başarısız sonuçlar ve maddi zorluklar sebebi ile baskı altında kalıyor. Durum Günther’i pilotları ile alakalı önemli kararlar vermeye zorluyor. Sonuç olarak bazı pilotlar için yolun sonu görünüyor.

Bölüm 8 – Pişmanlık Yok

Bölümde, Carlos Sainz’ın Ferrari’ye katılması ve Norris ile arasındaki rekabete değiniyor.

Bölüm 9 – Sıcak Rekabet

Bölüm, Bahreyn GP açılış turunda çok büyük bir kaza yapan ve ölüm tehlikesi atlatan Romain Grosjean’ı anlatıyor. Ayrıca Red Bull’daki değişim Bahreyn ve Sakhir GP üzerinden, Albon ve Perez’e değinerek anlatılıyor.Grosjean Kaza

Bölüm 10 – Son Ana Kadar

Her zaman olduğu gibi son bölüm, sezonun son yarışı Abu Dabi GP’sinde geçiyor. Orta sıradaki üçüncülük mücadelesi anlatılıyor. Bölümün sonlarında ise Hamilton ile ırkçılık üzerine bir konuşma yapılıyor.

Drive To Survive’ın geçmiş sezonları ile alakalı değerlendirme yazılarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz 🙂

Drive To Survive Sezon 1 Değerlendirmesi

Drive To Survive Sezon 2 Değerlendirmesi

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here