EcoBoost Motor Nedir? Kronik Sorunları Nelerdir?

0
11059

EcoBoost motor Ford Motor Company tarafından geliştirilen ve üretilen benzinli motorların genel adıdır diyebiliriz. İlk olarak 2009 yılında piyasaya sürülen bu motorlar, küçük hacimli turboşarjlı benzinli motorlar segmentinde yer alıyor. Ford’un daha küçük hacimli motorlarla daha fazla güç üretme ve yakıt ekonomisini artırma amacıyla bu teknolojiyi ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. EcoBoost motorları hakkında daha detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

EcoBoost Motorları Nasıl Çalışıyor?

for ecoboost

 

 

Turboşarjlı ve direkt enjeksiyonlu benzinli motorlar olarak tasarlanan  EcoBoost motorlar, küçük hacimlerde yüksek hacimli atmosferik motorlara kıyasla daha fazla güç ve tork üretebilirler. Turboşarj, yanma odasına daha fazla hava sıkıştırarak güç artışı sağladığı için enjeksiyonun bu sayede yakıtı daha verimli bir şekilde püskürttüğünü söyleyebiliriz.

Hangi Ford Modellerinde EcoBoost Teknolojisi Bulunuyor?

ford focus

EcoBoost motor teknolojisinin Ford modellerinin birçoğunda kullanılıyor diyebiliriz. EcoBoost motorları ile Focus, Fiesta, Escape (Kuga), Fusion (Mondeo), Edge, Explorer, Mustang gibi modellerin başarılı bir performans ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, EcoBoost  motorların farklı ülkelerde farklı model seçenekleri ile sunulabileceğini hemen belirtelim.

EcoBoost Motor Kronik Sorunları Nelerdir?

  • Kilometre arttıkça EcoBoost motorlarda güç kaybı ve valf hasarları görülebilir.
  • Doğrudan yakıt enjeksiyonuna sahip olduğu için emme valfi gövdelerinde hava akışını kısıtlayarak karbon birikmesine neden olabilir04.
  • Yine kilometre arttıkça EcoBoost motor kullananlar yakıt basıncı sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yakıt enjektör Pompasından üretilen düşük basınç sayesinde motoru kısıtlar ve performansını düşürür. Bu sorunu yakıt pompasını değiştirerek çözebilirsiniz.
  • EcoBoost motorlar hakkında en çok şikayette bulunulan sorun ise aşırı ısınmasıdır. İlk EcoBoost modellerinde yüksek sıcaklıklarda bozulabilen naylon soğutma boruları bulunuyordu. Fakat 2015 itibariyle bu borular, ısıya dayanıklı olarak değiştirildi.
  • Dünyanın her yerinden yağın fazla ısınması ve alev almasıyla ilgili Ford’a şikayetler yağdı. Ayrıca bir diğer kronik sorun olarak yağ sızıntılarını söyleyebiliriz.
  • 2013 öncesi modellerde soğutma sıvısı ile ilgili silindirlerden sızdırıldığı hakkında pek çok şikayet bulunuyordu. Fakat Ford’un sonraki modellerde bu problemi çözdüğünü görüyoruz.
  • 2 litre EcoBoost motorlarında egzoz çatlaklarının yanı sıra turboşarj kontrol valfi arızaları da sıkça görülüyor.
  • Yakıt pompasındaki düşük basınç, yakıt filtresini normalden daha kolay tıkanarak performansı olumsuz etkilemesini sağlayabilir.

2. El Ford Otomobiller arabam.com’da!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here