Fiat 500X Türkiye’de satışta!

2
2244

Fiat 500 Ailesi’nin “crossover” modeli 500X Türkiye’de yollara çıktı. Yenilikçi teknolojisi, sınıfının en gelişmiş donanım özellikleri ve tasarımıyla fark yaratan Fiat 500X, standart gövde tipinde 4×2, Cross gövde tipinde ise 4×4 veya 4×2 Traction+ çekiş sistemlerine sahip versiyonlarla pazarda yerini alıyor.

YAZI: ALPER GÜLER

2015 yılı sonuna dek 3.000 adetlik satışa imza atması beklenen Fiat 500X, 59.900 TL’den başlayan fiyatıyla kompakt crossover segmentinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

 

Yılların Birikimi

Fiat 500 model ailesi, “500X” ile daha da genişledi. Tıpkı ailenin diğeri üyeleri gibi, 58 yıldır süregelen 500 ruhunu yansıtan Fiat 500X Türkiye’de satışa sunuldu. Fiat’ın yeni crossover’ı, boyutları, iç ve dış malzeme kalitesi, zengin motor seçenekleri, sınıfının en gelişmiş donanım özellikleriyle rakiplerinden ayrışıyor. Standart gövde tipinde 4×2, Cross gövde tipinde ise 4×4 veya 4×2 Traction+ çekiş sistemlerine sahip versiyonları ve 3 ayrı motor seçeneğiyle pazarda yerini alan Fiat 500X, segmentinde ilk kez kullanılan 9 ileri otomatik şanzımanı ve yüksek güvenlik donanımlarıyla da iddiasını ortaya koyuyor. Fiat 500X’e, 59.900 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olunabiliyor.

 

Sempatik tasarım

Modele dikkatlice baktığınızda aslında onun 500 çizgilerini çok net bir şekilde taşıdığını görebilirsiniz. Bıyık şeklinde ince çıta ve far grubu kardeşini hatırlatıyor. Modeli 500X Cross alırsanız aracın yerden yüksekliği ve tampon grubu değişim gösteriyor. Yan bölümde aynalar kapı menteşelerinden biraz daha uzağa konumlandırılmış. Bu konumlandırma kelebek camları doğurarak sürücün kör nokta problemini ortadan kaldırmış. Çamurluklar 500 modeline göre daha şişkin. Modelde 16,17 ve 18 inç alaşımlı jantlar sunuluyor. Tasarım anlamın da oldukça kışkırtıcı görünüyor. Arka bölümde ise sportif algıyı desteklemek için cam üstü spoyler göze çarpıyor. Burada yine Cross ve City versiyonuna göre değişen tampon grubuna rastlıyoruz. Cross’da daha agresif bir yapıya kavuşan tampon ve difizör, City versiyonunda ise daha mütevazı bir yapı sunuyor. Cross versiyon 4273 mm uzunluğa, 1796 mm genişliğe, 1608 mm yüksekliğe sahip. City versiyon ise 4248 mm uzunluğa, 1796 mm genişliğe ve 1600 mm yüksekliğe sahip. Fiat 500X Cross 21.3 derece yaklaşma, 30.1 derece uzaklaşma ve 22.3 derece karın açısına sahip.

 

Kaliteli ve modern iç mekân

Fiat, 500X’te daha kaliteli ve modern bir iç mekâna yer verilmiş. Altı düz direksiyon simidi modelin sporcu ruhunu yansıtıyor. Gösterge paneli okunaklı ve modelin birçok bilgisi bu ekrandan alınabiliyor. Yol bilgisayarınızda sürüş modunuza göre tüketim verileri, g kuvvet ölçer, traction plus ve daha birçok veriler bulunuyor. Direksiyon üzerinden kumanda edilebilen ekranın yanı sıra model müzik sisteminide direksiyon arkasındaki kulakçıklarla yaptırarak ergonomi anlamında size kolaylık sağlıyor. Bilgi-eğlence donanımları açısından da zengin olan Fiat 500X’in, 5 inç veya 6,5 inç olarak tercih edilebilecek dokunmatik U-Connect ™ sisteminde Bluetooth bağlantısı, Aux-in, USB ve SD portları ile sesli komut özellikleri standart olarak yer alıyor. Versiyona göre 5 inçlik U-ConnectTM sisteminde TomTom navigasyon özelliği de bulunurken, 6,5 inçlik versiyonunda 3D haritalar, yol rehberliği ve sesli komutla adres girme özellikleri standart olarak yer alıyor. U-Connect sistemi, sürücülerin gözünü yoldan ayırmadan veya ellerini direksiyondan kaldırmadan direksiyon simidi üzerinde bulunan düğmelerle kontrol edilmesi sayesinde sürüş güvenliği de sağlıyor. İlerleyen dönemlerde devreye girecek Yeni Uconnect ™ Live sistemi ise akıllı telefonlarla eşleşerek, kullanıcıların araç sistemindeki birçok uygulamaya ve internete erişmesini sağlayacak. Kullanıcılar böylece Facebook ve Twitter’daki arkadaşlarıyla iletişimde kalabilecek, Deezer veya bünyesinde 100.000 radyo istasyonu bulunan TuneIn ile milyonlarca parçayı dinleyebilecek, Reuters’dan gelen güncel haberleri gerçek zamanlı olarak anında öğrenebilecek veya TomTom Live servisleri sayesinde trafik, hız kamerası ve hava durumu konusunda bilgi edinebilecek. Eşya gözü olarak kapı iç ceplerinde, vites önünde ve kolçakta alanlar sunulmuş. Ek olarak çift bölmeli torpido da modelde sunulmuş. Önde ve arkada sunulan alan yeterli seviyede. Bagaj alanı olarak da 350 litrelik bir alan sunulmuş.

 

Onun ‘sürüş modu’ var

Yeni 500X; motor, fren, direksiyon ve vites/şanzıman ayarlarına müdahale edebilen “Sürüş Modu Seçici” özelliğiyle 3 farklı sürüş modunu kullanıcısının tercihine sunuyor. Standart versiyonda Auto (optimum yakıt tüketimi ve konfor için), Sport (maksimum performans için) ya da All Weather (zorlu yol ve hava koşullarında maksimum güvenlik için) modlarıyla her türlü sürüş şartına uyum sağlayan aracın Cross versiyonunda ise “All Weather” modunun yerini “Traction” modu alıyor ve bu mod sayesinde kullanıcının off-road deneyimi yaşaması sağlanıyor.

Fiat 500X, zengin motor seçeneklerinin yanında, sınıfının en yüksek aktif ve pasif güvenlik sistemleri, bilgi-eğlence donanımlarıyla da sürüş zevkini maksimuma çıkarıyor. 500X’te standart olarak sunulan ESP, 6 hava yastığı, yokuş kalkış desteği gibi özelliklere ek olarak, isteğe bağlı tercih edilebilen çarpışma önleme sistemi, şerit takip sistemi ve kör nokta uyarı sistemi gibi üst düzey teknolojiler yer alıyor. Fiat 500X’in, 5 inç veya 6.5 inç olarak tercih edilebilecek dokunmatik U-ConnectTM sisteminde ise Bluetooth bağlantısı, Aux-in, USB ve SD portları ile sesli komut özellikleri standart olarak yer alıyor. 5 inçlik U-ConnectTM sisteminde TomTom 2.5D navigasyon özelliği de tercih edilebilirken, 6,5 inçlik versiyonunda 3D haritalar, yol rehberliği ve sesli komutla adres girme özellikleri standart olarak bulunuyor.

 

Satın alma: Zor Karar

Daha önce Fiat 500X’i İtalya’da kullanmıştım. Ülkemizde Nissan Juke ile başlayan bu segmente Fiat’da 500X ile aday oldu. Tasarım anlamında ailedeki 500 modelini andırıyor. Benzerlikler marka ambleminin yer aldığı nikelajlı çıtası ve gündüz aydınlatmaları olarak sunulan ana far grubunun altındaki yuvarlak farlar. 500’den alınan esintiler ile şirinlik kazanan model, iki farklı model olarak sunuluyor. 500X ve 500X Cross olarak adlandırılan versiyonlarda Cross seçeneği biraz daha off-road’a uygun olarak tasarlanmış. Görsel olarak ön tamponda yer alan ayrıntılar onu daha güçlü kılmış. Yan bölümde etek kısmında sadece gövdeden farklı mat bir tasarım detayı kullanılmış. Arka tampon grubu da standart 500X’den farklı tasarlanmış. Modelin arazi karakterinden bahsetmişken; Fiat 500X Cross 21.3 derece yaklaşma, 30.1 derece uzaklaşma ve 22.3 derece karın açısına sahip. Bu sayede birçok engelde üstün başarılar gösteriyor. Model ülkemize en güçlü versiyonu 1.4 litre Multiair 170 Hp gücünde motor ile de geliyor. Sadece bu seçenekte 4×4 çekiş sistemi sunulacak. Ek olarak beklenen dizel otomatik kombinasyon modelde bulunmuyor. 4×4  ve 170 Hp gücündeki versiyonu Fiat tarafından özel olarak tasarlanmış bir pistte deneme fırsatı buldum. Vitesin gerisindeki joystic benzeri bir tuş ile Traction modu seçilebiliyor. Ekranda tekerleklere dağılan güç seviyelerini görmeye başlıyorsunuz. Ayrıca güç dağılımını zorlu zeminlerde net bir şekilde hissetmenizde mümkün. Diğer Sürüş modlarından bahsedersem Auto mod da daha çok konforlu ve ekonomik sürüşler sağlayan model Sport Mod da ise performansını son damlasına kadar sürücüye gösteriyor. Gelelim fiyat bölümüne. Modelim 1.6 dizel manuel versiyonu 78 Bin 400 TL’den başlayan bir fiyat etiketine sahip.  Açılır tavan isterseniz 3.500 TL, 6,5 inçlik dokunmatik ekranı isterseniz 3.500 TL, dinamik güvenlik paketini isterseniz 3.500 TL ve Konfor paketini isterseniz 1.500 TL gibi ekstra ödemeler yapmanız gerekiyor. Tüm paketler satın alınırsa fiyat 86 Bin 900 TL’ya çıkıyor. Rakibi Nissan Juke, Fiat 500X’in sunduğu birçok paketi en üst donanımda standart olarak sunuyor. Örneğin 500X’te 5 Bin TL vererek aldığınız deri koltuklar Juke’ta en üst pakette standart olarak sunuluyor. Yine 500X’te 3.500 TL vererek aldığınız Dinamik güvenlik paketinde sunulan kör nokta uyarı sistemi ve geri görüş kamerası Juke’da standart. Fiat 500X konforlu ve çekici yapısıyla öne çıkıyor. Ancak bu segmentin kurucusunu ve geri kalan rakipleri ne kadar ekarte edecek hep birlikte göreceğiz. 

 

 

2 YORUMLAR

  1. maalesef benim için fiat hep hayl kırıklığı demek,acilen fiyat belirleyicilerini değiştirmeli,500 modelinin başka bir kalıpla yapıpta iki kat fiyatla satabileceğini düşünmek baya bi hayal gücü gerektiriyor ve fiat bunu başarıyor satışlarda tabiki sıfırı gösteriyor.

  2. 500 serilerini genel olarak beğenirim. Ancak 500 L çıktığı zaman dış görüntüsünü beğendiğim halde içine oturduğumda bütün hevesim kaçmıştı. Biçimsiz koltukları demode gösterge tablosu vs vs. Şimdi gittim 500 x’ i gördüm. giderken 500 L’ deki olayla karşılaşacağımdan çok korkuyordum. Ancak beklentilerimin çok üzerinde çıktı. İç mekanı şu ana kadar hiçbir Fiat modelinde olmadığı kadar iddialı. 78.000TL’ den başlıyor denilmiş ancak şu anda bulunan 1.6 mjet opening edition versiyonu 71.500.-TL olup, 7.000.-TL opsiyonel donanım hediye. Şu anda satın almak çok mantıklı olur. Bence tasarım, donanım ve iç mekan kalitesi Juke’ nin çok önünde. Juke artık eskiyen tasarımıyla rakipleriyle başa çıkamaz. Sonuçta sınıf yaratıcısı ancak yenilik şart.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here