Engelli İndirimi Nedir? Nasıl Alınabilir?

1
2158
engelli indirimi

Belirli bir engel oranının üzerinde olan bireyler ÖTV ve MTV’den muaf olarak araç sahibi olabilirler. Bu hakkı belirten temel unsur ise Engelli Sağlık Kurulu tarafından verilen rapordaki engel oranıdır. Engelli İndirimi nedir, nasıl alınır sorularını sizler için derledik.

%90 ve üzerinde engeli bulunan bireyler ÖTV’den tamamen muaf olabilirler. Bu bireylerin araç kullanmasının mümkün olmadığı durumlarda ise 3.dereceye kadar olan yakınları bu araçları kullanabilirler.

Araç kullanmasının önünde bir engel olmayan ve %90 üzerinde engeli bulunan kişiler de H Sınıfı ehilyet aldıkları takdirde araçlarını kendileri de kullanabilir.

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış sağlık raporu bulunması gerekir.

Engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireyler de bu istisnadan faydalanabilir. Araç kullanmasınında bir sakınca olmayan ve kişinin engeline özel olarak hazırlanmış aksamlı araçları satın alabilirler. Bu araçlar yalnızca engelli birey tarafından kullanılabilir.Aynı zamanda bu bireylerin H sınıfı bir ehliyet sahibi olması da gerekmektedir.

ÖTV indirimi yalnızca engelli bireyin şahsına tanınmış bir haktır. Bu indirimden yararlanmak isteyen kişilerin aracı mutlaka kendi üzerlerine almaları gerekmektedir.

Engel oranı %90 ve üzerinde olan engellilerin yaşıyla ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır. Engellilik derecesi %90’ın üzerinde olan tüm engelliler tarafından yalnızca ilk satın alınacak araçta ÖTV istisnasından yararlanmak mümkündür.

Engelli İndirimi ne kadar?

1 Ocak 2020 itibari ile hesaplanması gereken Özel Tüketim Vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 303.200 TL’yi aşmayan araçlar bu durumda tercih edilebilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde muafiyet var mı?

Engelli bireyler için Motorlu Taşıtlar Vergisi için de kolaylıklar mevcuttur. Engellilik oranı %90 ve daha fazla olan bireylerin araçları motorlu taşıtlar vergisinden de muaf sayılmıştır.

Engellilik dereceleri %90’dan az olan engelliler, bu durumlarını tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri takdirde MTV’den muaf sayılabileceklerdir.

Bu araçlar nasıl satılabilir?

Engelli indirimi ile alınmış araçlar ilk beş yıl içerisinde engelli bireyler dışında satılamaz. Beş yıl dolduktan sonra bu araçlar ÖTV’siz olarak herkese satılabilir.

Beş yıl dolmadan aracı yalnızca %90 ve üzerinde engelli raporu olan bireylere ikinci el olarak satabilirsiniz. Eğer engelli raporu olmayan bir kişiye bu araç satılacaksa ÖTV’sinin ödenmesi gerekmektedir.

Araç satışı normal araç satışından pek farkı değildir. Aracı satın alacak kişi sağlık kurulu raporu ile birlikte vergi dairesinden ve emniyet tescilden işlem yapması gerekmektedir. Bu tür satışta da aracın satan kişi 5 yıl dolmadan başka bir ÖTV indirimli araç alamaz.

İkinci El Araç İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here