Tamamen elektrikli modeli EX30’u piyasaya sürmek için gün sayan Volvo, iddialı bir modelle otomobilseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Sürüş güvenliği konusunda 96 yıldır başarısını kanıtlayan marka, yeni çıkaracağı bu araçta da sürücülere üstün güvenlik özellikleri sunuyor. Yenilikçi bir yaklaşımla bu özellikleri harmanlayarak hem sürücüleri hem de trafikteki diğer paydaşları düşünüyor. Volvo’nun bugüne kadar üretilen SUV modellerinin en küçüğü olma özelliğini taşıyan EX30, daha pek çok dikkat çekici özelliğiyle ön plana çıkmayı başarıyor.

Bisiklet Kazalarının Önüne Geçmeyi Sağlayan Teknoloji

Sürücülerin yaşadığı genel problemlerden yola çıkarak tasarımlarını geliştiren Volvo, çalışmalarında bisiklet kazalarına da ağırlık vermiş. Marka yaptığı araştırmalarda, -özellikle kalabalık şehirlerde- bisiklet kazalarının büyük bir çoğunluğunun otomobil kapısının dikkatsizce açılmasından kaynaklandığını tespit etmiş. Üstelik tüm bisiklet kazalarına bakıldığında da bu tür kazaların oranı beşte bir gibi önemli bir seviyede. Cycling UK’den  aldığı veriler ışığında Volvo, yalnızca İngiltere’de her yıl ortalama 60 kişi otomobil kapısının çarpmasından dolayı öldüğünü veya ciddi şekilde yaralandığını bildiriyor.

Bu verilerden yola çıkan marka, yakında kullanıcılarla buluşacak olan Volvo EX30 modelinde kalabalık şehir ihtiyaçlarına cevap verecek özelliklere yer veriyor. Bisiklet kazalarını azaltmak için araç, özel kapı açma uyarı sistemiyle donatılmış. Bu sistemin çalışma prensibi ise şu şekilde işliyor; bir bisikletli aracın yanından geçtiği esnada, eğer sürücü kapıyı açmak üzereyse araç görsel ve işitsel olarak sürücüyü uyarıyor. Tabi ki bu özellik yalnızca bisikletlerde değil, trafikte bulunan diğer taşıtlar ve yayalar için de sürücüye uyarı veriyor. Kapı açma uyarı sistemi, Volvo’nun yüksek güvenlik standartlarını tamamen elektrikli yeni kompakt SUV modeline taşıdığı önemli özelliklerden biri. Ancak Volvo EX30’un “Güvenli Alan Teknolojisi”ni oluşturan tek özellik bu değil.

ex30 tamamen elektrikli

Koruyucu Güvenlik Özellikleri

Volvo Cars’ın şimdiye kadarki en kompakt SUV’u olarak tanıtılan EX30, bir Volvo otomobilinden beklenen tüm güvenlik standartlarını karşılıyor. Aracın yapısal tasarımında, birbirinden güçlü Volvo modellerinde görmeye alışık olduğumuz tavan ve güvenlik kafesi karşımıza çıkıyor. Buna ek olarak EX30, markanın A, B ve C sütunlarının güçlendirilmesi konusundaki kararlığını yansıtıyor. Tasarımdaki gücün yanı sıra batarya sağlamlığı da elektrikli araçlarda büyük önem taşıyor. Batarya konusuna fazlasıyla odaklanan Volvo Cars, model üretiminde kullandığı çelik materyal ile dayanıklılığı üst seviyeye taşıyor. Aracın bu güçlü yapısı, olası bir çarpışma anında şase ve güvenlik kafesindeki etkiyi önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca yandan gelebilecek darbeler düşünülerek sürücü koltuğunun iç yan kısmında, baş ve göğüs yaralanmalarını azaltmak üzere hava yastığı konumlandırılmış.

Kaza durumlarını etraflıca ele alan Volvo, tamamen elektrikli EX30 modelinde pasif güvenlik standartlarının yanı sıra aktif güvenlik paketine de yer veriyor. Bu sayede yalnızca yolcular değil, araç dışındaki insanların da korunmasına yardımcı oluyor.

volvo logo

Dikkatiniz Dağılsa da EX30’un Gözü Yollarda

Dış etkenlerin yanı sıra sürücülerin kişisel performansları da zaman zaman düşüş göstererek güvenlik konusunda tehdit oluşturabiliyor. İşte bu tür durumları engellemeyi hedefleyen Volvo, çıkaracağı yeni elektrikli modeli EX30’da sürücü performansının düştüğü anların da takibini yapıyor. Sahip olduğu yeni gelişmiş sürücü uyarı sistemi, modelin tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor. Bu otomobilde, direksiyon simidindeki algılayıcıya ek olarak, güçlü algoritmalarla çalışan ve saniyede yaklaşık 13 kez göz ve yüz hareketlerini saptayan özel bir sensör yer alıyor. Böylece sürücüler farkında olmasa bile EX30, dikkat dağınıklığını, uykulu veya dalgın olup olmadığını belirleyebiliyor.

Beklenmeyen Durumlara Hazırlıklı

Trafikteki her tür duruma hazırlıklı olabilmeniz için EX30’da yeni otomatik kavşak fren özelliği bulunuyor. Bu özellik, şehirdeki kavşaklarda yaşanan kazalardan kaçınmaya yardımcı olmak için tasarlandı. Eğer başka bir otomobil, beklenmedik şekilde aracınızın önüne geçerse otomatik fren özelliği aracı durdurarak olası bir çarpışmayı önlüyor veya çarpma anını hafifletiyor.

Marka tarafından paylaşılan bilgiler şimdilik bu tür detaylarla sınırlı. Tamamen elektrikli yeni Volvo EX30’da sunulan tüm güvenlik ve sürücü destek teknolojisine ilişkin ayrıntılar ise 7 Haziran’dan sonra paylaşılacak. Tüm dünyada görücüye çıkacak bu şık araç yine aynı tarihte belirli ülkelerde sipariş veya ön siparişe açılacak.

BMW Aylık Fiyat Listesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here