Elektrikli araçların batarya ömrü, sürücülerin kullanım alışkanlıklarına, bakım sıklığına ve çeşitli dış faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Elektrikli araç bataryalarının ortalama kullanım ömrüne baktığımızda %1-2 yıllık verim kaybı ile 8 yıl sonra kapasitelerinin %80’ine gerilediğini görüyoruz. Bu durum, bir aracın menzilinin zamanla azalabileceği anlamına geliyor. Ancak batarya verimliliği düşse bile bu, aracın batarya değişimi gerektirdiği anlamına gelmiyor. Bu tür durumlarda sorunlu modüllerin değiştirilmesi yeterli oluyor.

aracını şarj eden adam

Batarya Ömrünü Etkileyen Faktörler

  • Batarya Kapasitesi: Batarya kapasitesi, tam şarjla ne kadar mesafe kat edilebileceğini belirliyor. Daha büyük kapasiteli bataryalar, genellikle daha uzun bir sürüş menzili sunuyor.
  • Şarj/Deşarj Döngüleri: Bataryaların ömrü, büyük ölçüde aracın ne kadar sık şarj edildiği ve deşarj olduğuna bağlı. Çoğu elektrikli araç bataryası, belirli bir kapasite kaybıyla binlerce şarj/deşarj döngüsüne dayanacak şekilde tasarlanıyor.
  • Kullanım ve Bakım: Aracın nasıl kullanıldığı ve bakımının nasıl yapıldığı da batarya ömrü konusunda belirleyici. Düzenli bakım ve uygun şarj alışkanlıkları, bataryanın ömrünü uzatabiliyor.

En Çok Satan Elektrikli Otomobillerin Güncel Listesi için Tıkla!

elektrikli araba detay görseli

Elektrikli araç bataryaları zamanla, sıcaklık, şarj-döngüleri ve zamanın etkisiyle yavaş yavaş bozuluyor. Bu duruma aslında batarya ile çalışan diğer cihazlarımızdan da aşinayız. Yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlar da başlangıçta bir günden fazla kullanım sunan güçlü bataryalara sahip. Ancak şarj etme sıklığı ve kullanım sürelerine göre zamanla batarya sağlığı düşerek daha kısa aralıklarla şarj edilmeye ihtiyaç duyuyor. Elbette araçlarda kullanılan bataryalar çok daha güçlü ve bu yıpranma süreci çok daha uzun yıllara yayılıyor. Fakat sonuç olarak batarya sağlığında yine de düşüş yaşanıyor.

Batarya yönetim sistemleri (BMS), şarj ve deşarj işlemlerini düzenleyerek bataryaların ömrünü uzatmayı sağlıyor. Bu gelişmiş teknoloji, bataryaların maksimum potansiyellerini daha uzun süre koruyabilmesine olanak tanıyor. Bozulan bataryaların tamamı yerine sadece ölü hücrelerin değiştirilmesi ise maliyeti düşürerek sürücülerin tasarruf etmesine yardımcı oluyor.

araç üretim süreci

Elektrikli Araçlarda Ortalama Kullanım Ömrü

Yapılan araştırmalar bugün alınan bir elektrikli aracın, herhangi bir batarya değişimi gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini söylüyor. Fakat üreticilerin paylaştığı süreler bu sayıdan biraz daha farklı. Markalar, ortalama elektrikli araç ömrü için 8 ile 10 yıl arası bir süre veriyor. Ayrıca elektrikli araçların çoğunda 100 bin mil yani 161 bin kilometreye kadar garanti sunulduğunu görebiliyoruz.

Mevcut veriler elbette yıldan yıla değişiklik gösteriyor. Çünkü elektrikli araçların batarya ömrü, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte giderek artıyor. Diğer yandan kullanıcılar da bataryaların bakımı ve kullanımı konusunda bilinçli davranarak bu süreyi daha verimli kullanıyor. Siz de elektrikli aracınızı verimli kullanarak batarya ömrünü uzatmak istiyorsanız bilmeniz gereken ipuçlarını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Masrafsız 2. El Elektrikli Araçlara Hemen Göz Atın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here