TBMM’de uzun süredir tartışılan ekonomiyle ilgili 17 maddelik “torba” yasa yürürlüğe girdi. Türkiye Gümrük Kuralları ve Gümrük Kanunu yeni düzenleme ile birlikte güncelledi. Yeni düzenleme geçici ithalat rejimi ile birlikte ithal edilen yabancı plakalı kara taşıtlarını ilgilendiriyor. Yeni kanun özellikle araçlarla Türkiye’ye gelen milyonlarca Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızı etkileyecek.

Yabancı Plakalar Gümrük İdaresine Bilgi Vermeden Yurt Dışına Çıkamayacak!

kapıkule gümrük

TBMM Genel Kurulu ekonomiye ilişkin “torba” kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan 17 madde hakkında bir görüşme gerçekleştirdi. Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği adı altındaki yeni düzenleme yurtdışından gelen araçları etkiliyor. Yeni düzenlemeye göre özellikle ticari kullanıma mahsus yabancı plakalı araçları Türkiye Gümrük Bölgesi‘nde bulunan yabancı plakalı araçlar artık gümrük idaresine gerekli bilgileri vermeden yurt dışına çıkamayacak.

Ayrıca yurtdışına haber vermeden çıkan araçlar için ise usulsüzlük cezası ve ceza indirimi aracın modeline, yaşına ve markasına göre değişecek. Özellikle bu yıl taahhütnameyi doldurmadan yurt dışına çıkan araçlar mağdur olmuştu. Fakat yeni düzenleme ile birlikte bu mağduriyetin giderilmesi hedefleniyor.

TBMM’de Verdiği Kanun Teklifinde Şu İfadelere Yer Alıyor;

yabancı plaka

“Bizim ayrılmaz parçamız milyonlarca gurbetçi Türkiye’ye getirdikleri arabaları, kendileri uçakla ya da bir başka taşıtla geri dönseler bile sadece 2 yıla kadar ülkede tutabilirken, mevzuattın gerekliliklerini yerine getirmeyen birçok yurttaşımız da ağır para cezalarına mahkum edilmekte.

Avrupalı Türkler birçok farklı nedenle yılın 6 ayını Türkiye’de geçirirken, Türkiye’de geçirdiği dönemlerde kullandıkları araçlarının en az 5 yıl boyunca ülkede bulunmalarını istemektedir. Kanun Teklifimizle, yurt dışında yaşayan yurttaşlarımızın Türkiye’de bulunan kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı kara taşıtlarının sadece bir araç ile sınırlandırılması koşuluyla yurtta kalma süresinin 5 yıla çıkarılması amaçlanmaktadır. Fakat bu durum Avrupalı Türklerin Türkiye’de kaldıkları süre boyunca hayatlarını kolaylaştıracak ve yaşanan mağduriyetleri ortadan kaldıracaktır.”

Torba Kanun ile İlgili Diğer Düzenlemeler

  • Geri Alınması Gereken Yardım Ödemeleri
  • İşsizlik Sigortası Kanununa İlişkin Düzenleme
  • Gümrük Kanununa İlişkin Düzenleme
  • Bddk’ya Yeni Yetki
  • Sgk’ya İlişkin Düzenlemeler
  • Sermaye Azaltımında Vergileme
  • Kur Korumalı Mevduat Uygulaması
  • Kaçak Akaryakıtın Tasfiyesi
  • Karşılıksız Çek ve Borçlar

Kaynak-1

Kaynak-2

Arabam Kaç Para?

Trink Sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here