Gün geçtikçe tecrübe ettiğimiz sıkışık trafik sorunları biz otomobil kullanıcılarını düz vites araç kullanmaktan uzaklaştırıp, otomatik vitesli otomobillere yönlendirdi. Otomatik vitesli otomobillerin trafikte artması ile birlikte farklı prensiplerle çalışan otomatik vitesler araçlarda yerlerini aldılar. CVT, tork konvertörlü ve yarı otomatik modeller tercih edilen araca göre araç severleri debriyaj pedalından kurtarmayı hedefliyor. Ancak bir otomatik vites türü var ki, ülkemizde hem çok seviliyor hem de nefret ediliyor. Volkswagen grubu otomobillerin tercih ettiği DSG isimli yarı otomatik şanzıman hızlı vites geçişleri ile hem şehir içi konforu arttırıyor hem de düşük yakıt tüketimi sunuyor. Ancak en çok tercih edilen 7 ileri yarı otomatik DSG kronik bir mekatronik arızasına sahip. Gelin birlikte kuru kavramaya sahip DSG modellerinin nasıl kullanılması gerektiğini öğrenelim.

DSG Nasıl Bir Şanzıman?

DSG çift kavramaya sahip, yarı otomatik robotize bir şanzıman türüdür. Çift kavramalı yapısı ile bir vitese geçtiğinizde diğer vites hazırda bekler ve zamanı gelince vites değişimi gerçekleştirilir. Kuru kavramaya sahip model, içerisinde yağ barındırmaz. Bu yüzden şehir içi sıkışık trafikte ısınma sorunu yaşaması mümkündür. Yapısı gereği otomobili ideal devir bandında tutan şanzıman işini oldukça iyi yapar. Hızlı vites geçişleri sayesinde kalınan devir bandı düşük yakıt tüketimi vaat eder.

DSG Nasıl Kullanılmalı
Seat Leon modellerinde de DSG tercih ediliyor.

2.El Seat Leon İlanları

Problemleri Neler?

Kronik mekatronik arızası 7 ileri DSG modellerinde yaşanmaktadır. Yağlı bir yapıya sahip olmayan sistem, şehir içi kullanımlarda sürtünmeden ötürü yüksek sıcaklıklara maruz kalır. Günümüzde yüksek servis fiyatları ile yetkili serviste yapılan mekatronik değişimi ciddi meblağlar tutmaktadır. Kavrama ile ilgili yaşanan şikayetler de Volkswagen kullanıcıları tarafından belirtilmiştir.

DSG Passat
Passatçılar üzgün.

DSG Nasıl Kullanılmalı?

Otomatik vitesli bir aracın neden kullanılma şekli olsun dediğinizi duyar gibiyim. Ancak özellikle sıkışık trafiklerde dur kalk esnasında vitesi manuel olarak birinci vites ve boş arasında geçirmeniz, şanzımanın ömrü açısından verimli bir hamle olacaktır. Ayrıca yokuşlu yollarda dur kalk yapılırken aracı gaz vererek dengede tutmayın. Bu şanzımana binen yükü arttıracak ve sisteme uzun vadede zarar verecektir.Vites otomobil tamamen durmadan D veya R konumuna getirilmemeli, servis bakımları yetkin kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. En önemlisi hassas bir şanzıman olduğu unutulmamalıdır.

DSG Nasıl Bakıma Girer
Baskı balatanızı zamanında değiştirin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here