Dakara Katılan 10 Efsane Araç

0
1250
Zala Vaidotas ve co-pilot Jurgelenas Saulius.

Dakara katılan 10 efsane araç hangisidir? Yıllardır yapılan ve yüzlerce aracın katıldığı Dakar rallisinin en çok konuşulan araçlarını sıraladık. Dakar dünyanın en prestijli ve popüler yol dışı yarışlarından bir tanesidir. Araçlarda hız, güç ve dayanıklılık olmak zorundadır. Yarışı birinci bitirmekten çok finish çizgisini geçmekte büyük başarı sayılmaktadır. 17 etap, 7 bin 856 kilometre olan bu yarış 12 gün sürmektedir. Katılım şartlarını yerine getiren her araç yarışa katılabilmektedir.

10Rolls-Royce

Rolls-Royce dendiği zaman aklımıza şehirde sessiz, sakin bir sürüş gelmektedir. Konforu ve rahat sürüş hatlarıyla bildiğimiz Roll-Royce 1981 Dakar rallisine katılmıştır. Ağırlığı yüzünden birçok parçası fiberglass ile değiştirilmiştir. Orijinal 6.75 Litrelik motorunu 350 beygirlik Chevy V-8 ile değiştirmişlerdir. Ağırlıktan kurtulmak içinde şase ve şanzımanı Toyota HJ 45 ile değiştirilmiştir. Büyük değişikliklerin ve harcamaların yapıldığı Rolls-Royce şüphesiz ki Dakara klasik bir renk katmıştır.

9Porsche 959

3.2 litrelik 6 silindirli motoruyla asfaltın sevilen yüzü Porsche’de Dakar rallisine katılanlardan olmuştur. 1984 Dakar yarışında boy göstermiş olup, yakıt sistemi arızası nedeniyle yarışı bitirememiştir. 1986 yılında ise 1,2 ve 6. sıralamayı almıştır. Günümüzde koleksiyoner tarafından özenle saklanmaktadır. Eğer alıcı olursa da 3- 3.4 milyon dolar fiyat biçilmiştir.

8Citroen DS

1981 Dakar rallisine katılan Citroen DS, ufak teknik aksaklıklar yaşasa da yarışı bitirebilmiştir.

7BMW M1

Bmw m1 driftin ve pistlerin en sevilen otomobillerinden bir tanesidir. 1983’te Sıralı altılı, 430 beygirlik motoruyla Dakar’ın tozunu yutmuşlardır.

6Saab 96

Saab markası maalesef ki ülkemizde tutulmamıştır. Gücün ve konforun birleştiği Saab, 1962,1963 ve 1996 Dakar rallisine katılmışlardır. İki zamanlı 3 silindir motor ile yarışı tamamlasalar da derece elde edememişlerdir.

5Renault 4

Şehir içi rahat ulaşım için tasarlanan Renault 4’te Dakar rallisinin zevkini çıkaran otomobillerden olmuştur. 1979 Dakar rallisinde ikinciliği kazanmış ve yarıştaki çevikliğiyle izleyicilerin ilgi odağı olmuştur.

4Mercedes SLC

Sadece yol tasarımı için tasarlanan Mercedes SLC’ de Dakar Rallisinde bulunmuştur. Sadece bulunmuştur demek istiyorum çünkü yarışı 62.sırada tamamlayabilmişlerdir. Rakip markalara göre düşük bir sıralama olmuş ve Mercedes severleri derinden üzmüştür.

3Peugeot 2008

Son dönemlerde tasarımlarıyla adından söz ettiren ve sahip olunmak istenen otomobiller arasına giren Peugeout 2008’de Dakar rallisine girmiştir. Tamamen farklı bir tasarıma ve yol tutuşuna sahip olan 2008, Dakara ve araziye çok yakışmıştır.

2BMW 1 Serisi

4X4 sistemli, 3 litre benzin motorlu ve tamamen fiberglasstan yapılan BMW 1 serisi de Dakara girmiştir. 1 serisinin yapısı ve gidişi itibariyle Dakara yakıştıramasam da yapılan değişikliklerle Dakara uyum sağlamıştır. BMW 1 serisi 2008 Dakar rallisinde boy göstermiştir.

1Vespa

Şehrin asi ve zengin motosikleti Vespa 1980 Dakar rallisine katılmıştır. PX 200 modeli ile çıkılan bu deneme, yarıştan çok marka görünürlüğü arttırmıştır. İlk başlarda gazeteciler tarafından alay konusu olsa da finish çizgisini bitirmeyi başarmışlardır. “Dakara Katılan 10 Efsane Araç!” içeriğini okuduk. Sizlerde favorilerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here