Chevrolet Monte Carlo ilk olarak 1970 yılında Grand Prix’in devamı olarak ilk “kişisel lüks” arabası tanımı ile ortaya çıktı. Monte Carlo fikri o dönem Chevrolet’in yöneticisi olan John Z. DeLorean tarafından ortaya atıldı. Ayrıca Monte Carlo otomobil sektöründeki yeni trendlere bir yanıt niteliğindeydi. Emisyonlar beygir gücünü öldürmeden önce bile, genç gelip gidenler güçlü arabalardan uzaklaşıp ulaşılabilir lüks arabalara yöneliyorlardı.

Chevrolet Monte Carlo Tarihi

Monte, 1973 yılında güçlü çamurluk hatları ve kasıtlı olarak Cadillac Eldorado ile benzerliği ile yeniden şekillendirildi. Chevrolet, bugün oldukça farklı görünen ön süspansiyon tasarımı ve kullanımı için Mercedes 280 SEL ile kıyaslandı. Monte Carlo’nun büyük ölçüde epik stiline ve her zaman iyi yol davranışlarına dayanarak 1973’te Yılın Otomobili ünvanı verildi ve 1970’lerin tasarım simgesi haline geldi.

1981 Model Chevrolet Monte Carlo
1981 Model Chevrolet Monte Carlo

Monte Carlo, GM’nin diğer tüm orta boy arabaları ile birlikte 1978 için küçültüldü. Eski Monte’nin klasik çamurluk hatları silinmez bir şekilde metal levhaya işlenmiş olsa da, stili bir kez daha Eldorado’ya çok benzemesini sağladı. Ancak, G-body Monte Carlo’yu gerçekten kendi haline getiren 1981 restyle oldu. Dörtlü farlar, daha ince çamurluk kıvrımları ve 73 arka farların yeniden üretimiyle Chevrolet Monte Carlo, yeni bir seviyeye ulaştı.

1985 Model Chevrolet Monte Carlo
1985 Model Chevrolet Monte Carlo

’81 – 88 Monte Carlo’yu diğerlerinden ayıran şey neydi? Otomotiv dünyasında büyük bir değişimin ortasında, Monte Carlo’nun inatla geleneksel kalması gerçeğiydi. Bu hiçbir şekilde bir gerileme değildi; daha ziyade eski usul havalıydı.

Araba, etrafındaki değişimlerden habersiz görünüyordu. 80’ler uzadıkça, arabalar daha yuvarlak, daha az yer kaplayan ve daha az ayırt edici hale geldi. Ancak Monte Carlo gerileme dönemindeydi ve bundan çok gurur duyuyordu. Merdiven çerçevesi, arkadan çekişli ve aksların ön ve arkasındaki blok uzunluğundaki çıkıntıları ile kutulu ve dikti.

Chevrolet Monte Carlo Performansı

Monte Carlo Gövde Yapısı
Monte Carlo Gövde Yapısı

Elbette, Monte Carlo’nun fabrikada bir hot-rod versiyonu da vardı. Bu 1983’te tanıtılan, 175 beygir gücünde 305 (5.0 litre) V-8 ve “Avrupa tarzı” aerodinamik ön fasya sahip Monte Carlo SS’ti. Teknolojik olarak, Monte Carlo SS, Buick’in turboşarjlı Grand National ve GNX kadar ilginç veya hızlı değildi, ancak çok daha iyi bir satıcıydı.

Pazarda Monte Carlo’nun Payı

Satış rakamları net olmasa da dördüncü nesil Monte Carlo’nun büyük çoğunluğunun mütevazı bir 110 hp, 3,8 litre V6’ya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Monte, 200 otomatik şanzıman, yavaş hızlanma ve garantili erken şanzıman arızası sunan bir kombinasyonu vardı. Monte, Chevrolet’in 3.8 ve 4.3 litrelik V6’larını kullandı. Bu, G-gövdesinin diğer versiyonlarında kullanılan, arızaya meyilli 3.8 litrelik Buick V6’dan daha dayanıklıydı. Bu Buick motoru daha sonra 3800 olarak yenilenecek ve GM’nin en kötü motorlarından biri olmaktan en iyilerinden birine gidecekti. Ancak V6, Monte Carlo’nun başarısını artırdı.

Monte Carlo satışları 1980’lerde geriledi ve 1988 ortalarında kompakt önden çekişli Beretta Chevy’nin gençlik pazarı kupası olarak devreye girdi. Ancak Monte Carlo, sadece klasik tarzı nedeniyle değil, aynı zamanda iyi motor takas olanakları sunan havalı yerli coupe’lerin sonuncusu olduğu için de popülerliğini korudu.

Günümüzde Chevrolet Monte Carlo

Hala var olan Monte Carlo modelleri
Hala var olan Monte Carlo SS modelleri

Peki tüm o Monte Carlo’lara ne oldu? Düşük sürücü topluluğunda oldukça fazla ilgi uyandırdılar, bu da sürpriz olmamalı. Bu arada, Amerika’da bozulmamış SS modelleri bulmak kolay ve şaşırtıcı derecede ucuzdur. Bu arabaların 80’lerin sonu ve 90’ların başında ne kadar popüler olduğunu hatırlarsanız, muhtemelen onlar için daha fazla nostalji olmadığına şaşıracaksınız. Sanırım çoğu işletme sahibi için uzun zaman önce amacına hizmet ettiler.

İkinci el Chevrolet ilanları

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here