Cezeri: Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Havalandı

0
1399
cezeri-havalandı
cezeri-havalandı

Cezeri sayesinde Türk havacılık tarihi adına atılan önemli adımlara bir yenisi daha eklendi. Böylelikle uçan araba fikri artık bizim için de bilim-kurgu filmi öğesi olmaktan çıkıyor. Japonya merkezli SkyDrive ilk halka açık insanlı uçan araba testini gerçekleştirmişti. Bu gelişmenin ardından Baykar tarafından geliştirilen Türkiye’nin uçan arabası Cezeri de geçtiğimiz günlerde ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Testlere 11 Eylül’de başlandı ve 230 kg ağırlığındaki Cezeri’nin ön prototipi ilk olarak güvenlik halatları ile havalandı. Akabinde ise, 14-15 Eylül gecesi, halatsız havalandı ve yerden 10 m yükselerek testini tamamladı.

Cezeri Yollara İnsin Diye 10-15 Yıl Bekleyebiliriz

selcuk-bayraktar-ucan-araba
selcuk-bayraktar-ucan-araba

Selçuk Bayraktar öncülüğündeki Baykar, uçan araba üzerinde çalışmaya yaklaşık bir buçuk yıl önce başladı. Önümüzdeki dönemde daha gelişmiş prototipler yapılacağı ve İnsanlı uçuşlar gerçekleştirileceği duyuruldu. Yetkililerce ‘’ Ancak Cezeri uçan arabanın yollara inmesi tahminen 10-15 yıl sürecektir. Bu arabaların 3-4 yıl kırsal alanlarda eğlence amaçlı kullanımına şahit olabiliriz ”denildi.

Yerli üretim Cezeri Uçan Araba, 8 Fırçasız DC motor ve pervane çiftinden oluşan tek koltuklu, döner kanatlı bir uçaktır. Elektrikli araç, şarj edilebilir pillerle çalıştırılır. Maksimum seyir hızı 100kmph, irtifası 2000m, menzili 70-80km, dayanıklılığı 1 saat ve taşıma kapasitesi 80-100kg olacaktır. Ayrıca yerli uçan araba yapay zeka ile desteklenmektedir.

Japonlar’da SD-03’ün İlk Başarılı Testini Ağustosta Duyurdular

sd-03
sd-03

Japonya merkezli SkyDrive, halka açık ilk uçan araba testini 25 Ağustos’ta tamamladı. Uçan araba SD-03, bir pilotla dört dakika boyunca test alanında başarılı bir şekilde gezindi. Bu gelişmenin akabinde, SkyDrive, şirketin B Serisi finansman turunda yaklaşık üç günde 36,6 milyon dolar topladığını duyurdu.

Uçan araba SD-03 gösterimi, 25 Ağustos’ta SkyDrive’ın  üretimini gerçekleştirdiği Japonya’daki Toyota Test Alanında gerçekleşti. Bu fırsat aynı zamanda, SkyDrive’ın resmi olarak piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra gerçekleşti.  SkyDrive’ın kurucu şirketi ve ortak geliştiricisi Cartivator altında uçan araba geliştirmenin başlamasından yedi yıl sonra gerçekleştirilen, ülkenin ilk insanlı uçan araba testi olarak tarihe geçti.

Cezeri ve SD-03: Uçan Araba Yarışında Japonlar Önde Götürüyor

cezeri
cezeri-ucan-araba

Öte yandan, SkyDrive’ın YouTube’da ilk uçuş gösterimi, yayınlandıktan sonraki üç gün içinde bir milyon görüntüleme sayısını geçti. Test uçuşundan üç gün sonra şirket, bir B serisi finansman turunda yaklaşık 36.6 milyon dolar topladığını duyurdu. Son olarak, SkyDrive yıl sonundan önce test alanı dışındaki uçuşlar için onaylanmayı hedefliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here