Oyak Renault

OYAK Renault 24,6 milyar liralık değerle Bursa’nın en büyüğü oldu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO); Bursa’da gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlere ışık tutan, Bursa İlk 250 Büyük Firma Araştırması 2019’un sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre 250 firma arasında Bursa’nın en büyüğü OYAK Renault oldu.

Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de net satışlarına göre listenin zirvesinde yer alan isim OYAK Renault oldu. 24.6 milyar liralık ciroyla birinci Renault’u 19,7 milyar lira ciroyla TOFAŞ izledi. Otomotiv üreticilerinin arkasında üçüncülüğü elde eden firma ise 6,9 milyar lira ciroyla Bosch oldu. Bu 3 firmayı sırasıyla Borçelik, Limak, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Pro-Yem, Özdilek AVM ve Beyçelik Gestamp takip etti.

Listenin geri kalanındaki firmalar ise yine ağırlıklı olarak otomotiv sektöründen oldu. Sıralamada yer alan firmalardan 67’si otomotiv yan sanayisi, 50’si tekstil, 26’sı gıda, tarım ve hayvancılık, 22’si perakende ticareti, 16’sı makine ve teçhizat, 14’ü metal, 8’i hazır giyim, diğerleri de çeşitli sektörlerde. Araştırma sonuçlarına bakarak otomotiv sektörünün Bursa endüstrisinde geniş rolü olduğunu görmek mümkün.

187 Ülkeye İhracat

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yapılan araştırmanın alanının en önemli çalışmalarından birisi olduğunun altını çizerken sözlerine şöyle devam etti.

“İlk 250 Büyük Firma Araştırması”nın Türkiye’nin bu alanda en önemli çalışmalardan olduğunu bildirdi.
Geleneksel hale gelen araştırmanın Bursa ekonomisinin profilini ortaya çıkardığını aktaran Burkay, “Bursa, 187 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla dünya ticaretinde söz sahibi şehirler arasındaki konumunu her geçen yıl daha da sağlamlaştırıyor.”

Birçok firmamız Türkiye ve dünya ekonomisinde büyüme, talep ve finansal istikrar konusunda yaşanan gelişmelerden etkilendi ancak firmalarımız, ‘Bursa büyürse Türkiye büyür’ inancıyla üretim, istihdam ve ihracatla Türkiye’nin kalkınma hedeflerine büyük bir özveriyle omuz verdi. Yaşadığımız olağanüstü süreçler, yapısal reformları hızla hayata geçirmemiz, değişen koşullara karşı uyum yeteneğimizi artırmamız, özel sektör firmalarımızı finansal açıdan rekabetçi hale getirmemiz ve daha da önemlisi yerli ve milli üretimle ekonomimizi güçlendirmemizin gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.”

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here