BMW’nin yani far tasarımı olan DRL pek çok stil seçeneğinin yanı sıra parlamayı da azaltacak pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor.

BMW’nin Yeni Far Tasarımı Hakkında Bilgiler

Firmanın yeni far tasarımı Alman Patent ve Ticari Marka Ofisinde ortaya çıktı. Far tasarımları çok ışınlı lazerle gelişmiş aydınlatma teknolojisine sahip karmaşık yapıya sahip. DRL yani gündüz farı tasarımı BMW’nin yeni tasarımı ile zirve noktasına çıktı.

Bu patent gündüz yanan farlar ve yan tarafta ki işaret lambaları için geçerli olacak. Bu özel patenti özel yapan şey ise herhangi bir elektronik kontrole sahip olmaması. Bunun yerine farlar ışık huzmesi yoğunluğu ve yönünü önceden belirleyen yönlerde değiştiren pasif bir sistem olacak.

Bu farlar aynı zamanda diğer araçların görüşünü engellemeden gelen parlamayı önleme özelliği de bulunmakta.

Şu anki mevcut LED DRL farlar mühendislerin ayarladığı şekilde yanar. Ancak bu yeni tasarım farlar, far ünitelerinin içindeki LED ışıklarının şekli tarafından belirlenmekte. Ayrıca etkili bir şekilde 180 dereceye kadar ışık dağılımına da sahip.

Karşı tarafta kim olursa olsun bu farları her açıdan görebilir. Bunun hem avantajı hem de dezavantajı bulunmakta. Avantajlı tarafı aracın trafikteki diğer araçlara göre görünürlüğü artıyor. Ancak DRL çok parlaksa bu aydınlatma üniteleri karşı taraftan gelen yolcuların gözlerini kamaştırma potansiyeline sahip.

Yeni Far Tasarımı Hakkında Diğer Teknik Detaylar

BMW DRL far merceğini tertibatının içindeki opak bir kalkanla maskelemeyi düşünüyor. Bu kalkanlar sayesinde parlama en az düzeye inecek.

Lazer kazımaya benzer otomatik bir işlemle DRL’den gelen ışık mikroskobik deliklerden çıkarak parlama yapıyor. Burada maskeleme kalkanları sayesinde bu parlama da küçük pek çıkış noktası oluşturuyor.

Şu anda mevcut DRL her yönde aynı şekilde parlıyor. Ancak bu yeni tasarım far  önden yatay olarak çok iyi bir parlaklık sağlayacak. Ancak görüş noktası istenen ışık yönünden uzaklaşılır ise ışık daha az görünür hale gelecek.

Basitçe söylemek gerekirse kalkanlar sayesinde filtrelenen ışıklar DRL yeni far tasarımı ön taraftan daha kolay görünecek. Ancak bakış açısı yukarıya ya da aracın yanına doğru hareket ettikçe bu parlaklık düşecek.

Aynı şekilde yan lambalar için de bu durum söz konusu. Önden bakıldığında yan lambalar daha az görünecekken yandan ya da yukardan bakıldığında daha parlak olacak.

Yeni far tasarımının ekstra avantajı da var. DRL ışık kalkanlarının çıkış noktaları DRL ögelerinin fiziksel şeklini değiştirmeden 3B desenlere izin verecek şekilde yerleştirilebiliyor ve açı verilebiliyor.

Far Tasarımının Diğer Görsel Ögeleri

Kalkanlar sayesinde ayrıca farların gövde rengi ile görsel bir bütünlük olması için gövde renginde bir film tercihi yapılabiliyor. Bu da tasarımcıları çeşitli modelleri ayırt etmesi ya da ön far imzası oluşturması için fırsat sağlıyor.

Bu kalkanların üretimi diğer farlara göre daha ucuz. Ayrıca diğer farlardan daha az hareketli parçaya sahip. Bu sayede bu farların üretimi ve kaza sonrası onarım maliyetleri en aza iniyor.

Bunun yanı sıra bu yeni DRL far sistemi aracın LED uzun far reflektörleri için ekstra bir koruma katmanı da sağlıyor.

Sektör kaynakları yakın zamanda yeni nesil far sistemini BMW 5 serisinde ya da BMW iX3 de yer alacağını söylüyor. Bu modellerin ardından bu sistem diğer tüm BMW modellerinde yer alacak.

Sıfır KM BMW Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here