BMW İX5 Hidrojen aracı için yakıt hücresi üretmeye başladığını resmen duyurdu. Üretimden sonra ilk araçlar bu yıl içinde teste girecekler. BMW Almanya’nın Münih kentinde yakıt hücresinin üretileceği bilgisini verdi.

BMW ve Toyota Ortaklığı

2013 yılından beri Alman otomotiv üreticisi hidrojen aktarma organları konusunda Toyota ile işbirliği içerisinde.

Yakıt hücreleri Toyota’dan sağlanıyor. İlerleyen süreçte iki firmanın hedefinde birlikte yakıt hücresi yapma planı da var. Öncelikle yakıt hücreleri Toyota’dan alınmakta. Daha sonra alınan yakıt hücrelerin montajı ve bileşenlerinin testini BMW yapıyor.

Konuyla ilgili olarak BMW başkanı Oliver Zipse şunları söyledi:

“Çok yönlü bir enerji kaynağı olarak hidrojen, iklim değişikliğine giden süreçte kilit bir role sahip. Ayrıca ilerde bu enerji kaynağı büyük ölçüde önem kazanacak. Bugün küçük ölçekli yakıt hücresi üretimine başlayarak bu tür tahrik sistemlerin gelecek için potansiyeli olduğunu gösteriyoruz.”

BMW İX5 Hidrojen Aracının Performansı

BMW’nin İX5 Hidrojen aracı 368 beygir gücünde olacak. Ancak şu an için tork değeri ve menzili belli değil. BMW hidrojen aracı için şu ifadeleri kullandı:

“Premium segment için benzersiz bir sürüş deneyimi sunacak.”

BMW’nin İX5 Hidrojen aracı 2022 yılının başında, İsveç’te zorlu kış şartlarında test edildi. Bunun yanı sıra firma yüksek hızlı, türbinle çalışan kompresör ve yüksek voltajlı soğutma sıvı pompası gibi yeni teknolojiler kullandı.

Firma uzun yıllar süren araştırma ve geliştirmenin ardından yakıt hücresi sisteminin verimliliğini büyük ölçüde iyileştirdiğini de ayrıca belirtti.

BMW Yönetim Kurulu üyesi olan Frank Weber ayrıca şunları belirtti:

“BMW İX5 Hidrojen aracımızda ikinci nesil yakıt hücresini hem ağırlık hem de boyut olarak küçültmeye başardık.”

Firma başlangıç olarak sadece 100 adet BMW İX5 Hidrojen üretecek. Başlangıç olarak satışı gerçekleşmeyecek bu araçlar Amerika, Japonya, Avrupa, Çin ve Güney Kore’de günlük koşullarda sürücüler tarafından uzun bir test sürecinden geçecekler.

Sıfır KM BMW Modellerine Bir Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here