Audi Tarihi

1
5300
Audi Tarihi

Audi Tarihi

Dünya savaşları, ekonomik krizler, birçok birleşme, ayrılık, el değiştirme… 100 yılı aşkın süre boyunca her zaman önde olmuş, öncü olmuş bir marka. İşte karşınızda Audi Tarihi.

19. yüzyılın sonundan önce August Horch , Köln’de Horch & Cie. Motorwagen Werke adlı bir şirket kurdu. Şirketi 1902’de Saksonya’daki Zwickau’ya taşıdı ve 1904’te bir anonim şirket olarak yeniden düzenlendi. 1909’da, yürütme ve denetleme kurullarının üyeleriyle bir anlaşmazlığın ardından, August Horch şirketten ayrıldı ve birkaç hafta sonra yine Zwickau’da ikinci bir otomobil üretim operasyon merkezi kurdu. Tescilli bir marka olan kendi adını kullanamadığı için bunun yerine Latince bir çeviriyi seçti: Almanca “Horch!” (“Dinle!” anlamına gelir) “Audi” şirketin adı oldu. Bu isim, August Horch’un iş ortaklarından birinin, yeni bir isim hakkındaki tartışmayı ilgiyle izleyen Latince öğrencisi olan oğlu tarafından önerildi.

Otomobil üretimi, Horch’un sadece “iyi, güçlü arabalar” üretme temel ilkesine sadık kalarak küçük bir ölçekte başladı, ancak yalnızca birkaç yıl sonra Audi, en iyi bilinen Alman otomobil markalarından biri haline geldi. En başından beri rekabette başarılı oldu. 1911 ve 1914 yılları arasında Avusturya Alpleri’ndeki zaferler, Audi ismini uluslararası sahnede tanıdık hale getirdi. Audi Type C 14/35 PS özellikle başarılı oldu ve “Alp Victor” adını aldı.

1921’de Audiwerke AG**, Almanya’nın ilk soldan direksiyonlu otomobili olan yeni Audi 14/50 hp Type K’yı tanıtarak otomobil dünyasını şaşırttı. Audi, bu hareketi yaparken ağını sadece motor ve süspansiyon teknolojisinin ötesine yaydı. Sürüş güvenliği ve kullanım kolaylığı alanlarına daha fazla enerji aktarmaya başladı. Bunu 1923’te altı silindirli motora sahip Type M ve 1927’de ilk sekiz silindirli Audi modeli Audi Imperator ortaya çıktı.

Ağustos 1928’de Zschopauer Motorenwerke / DKW’nin sahibi Jörgen Skafte Rasmussen, Audiwerke AG’nin çoğunluk hissesini satın aldı ve ertesi yıl Zwickau merkezli şirketi kendi iş imparatorluğuyla birleştirdi. Ekim 1929’da küresel ekonomi krize girdiğinde, altı ve sekiz silindirli motorlu büyük araba modellerinin satışları düştü. Rasmussen, Audi’yi önden çekişli küçük bir DKW aracı geliştirmesi için görevlendirdi ve bu model 1931’de oldukça başarılı bir şekilde piyasaya sürüldü.

Audi Tarihi

Auto Union Geçmişi

Alman otomobil üreticileri üzerindeki baskı 1920’lerin ortalarından beri zaten artıyordu. Amerikan imalatçıları gelecek ürünlerin şeklini gösteriyordu. ABD’den gelen arabalar Avrupa pazarına akın ediyordu. Başkalarıyla güçlerini birleştirmeyi veya rasyonelleştirmeyi başaramayan üreticiler geride kaldı. 1929 Büyük Buhranı, dört Saksonya merkezli otomobil şirketini daha da fazla baskı altına aldı. Birleşme fikri ilk olarak Saksonya Eyalet Bankası tarafından ortaya atıldı. Şirketler sonunda 29 Haziran 1932’de Auto Union AG olmak üzere birleşti.

İttifaka katılan şirketler, Ağustos 1928’den beri Audiwerke AG’ye ait olan Zschopauer Motorenwerke JS Rasmussen AG ile Horchwerke AG ve Chemnitz’deki Wanderer Werke Otomobil Bölümü idi. Şirket damgası, dört kurucu şirketin ayrılmaz birliğini sembolize etmeyi amaçlayan dört birbirine kenetlenen halkayı tasvir etti. Audi, DKW, Horch ve Wanderer markaları muhafaza edildi. Yeni grup içindeki rekabeti önlemek için, dört markanın her birine belirli bir pazar segmenti atandı: DKW için motosikletler ve küçük arabalar, Wanderer için orta boy arabalar, Audi için lüks orta segmentteki arabalar ve en üstteki lüks arabalar için ise Horch.

Birleşmenin bir başka yararı da, şirketin Chemnitz’deki merkezinde yönetim, geliştirme, test, satış ve pazarlama işlemlerinin merkezileştirilmesi yoluyla kaynakların bir araya getirilmesiydi. Auto Union, sonuç olarak bilim ve araştırma alanında öncü bir statüye ulaştı: Merkezi Test Enstitüsü (ZVA) ve Merkezi Geliştirme ve Tasarım Ofisi (ZEKB) bilimsel geliştirme çalışmaları ve temel araştırmalar gerçekleştirdi. O günlerde bile malzeme mühendisliği, tüketim araştırmaları, akustik ölçümleri, rüzgar tüneli testleri ve çarpışma testleri yaygın uygulamaydı.

Kamu profilini yükseltmek için yeni şirket, 1934’te motor yarışlarına en üst düzeyde (Grand Prix) katılmaya karar verdi. Sonraki birkaç yıl içinde Auto Union ” Silver Arrow ” modellerinin sayısız yarış, şampiyonluk ve dünya rekoru kırdığı görüldü.

Audi Amblemi

Audi Tarihi

Audi rozetinin dört halkası, dört otomobil şirketi markasının birleşmesini simgeliyor. Audi, DKW , Horch ve Wanderer , 1932’de Auto Union’ı oluşturmak üzere bir araya geldi. 1930’ların sonlarında, Almanya’daki her dört arabadan biri Auto Union AG tarafından üretildi ve radyatör ızgarasında dört halkalı rozet taşıyordu. Auto Union AG, bu birleşme sonucunda kuruldu ve Almanya’nın en büyük ikinci otomobil üreticisi oldu. 1969’da birleşen Auto Union ve NSU, otomobilin gelişimine birçok önemli katkı sağladı.

Audi Tarihi (1930’lar)

Yeni şirketler ittifakının ilk halkası

Hala genç olan Auto Union’ın başarısının anahtarlarından biri, koordineli bir model yelpazesi oluşturmak için her bir markaya belirli bir pazar segmentinin tahsis edilmesiydi. Özellikle Audi markası için bu, yeni grubun sinerji avantajlarından ilk kez yararlanabildiği orta büyüklükte bir otomobil olan Audi Front Type UW’nin geliştirilmesine yol açtı.

Yeni Audi’nin temel özelliği önden çekişli olmasıydı. DKW’nin önden çekiş alanındaki deneyimi, basitçe orta büyüklükte bir araca çevrildi. Güç ünitesi, Ferdinand Porsche tarafından geliştirilen Wanderer 2 litrelik, altı silindirli bir motordu. Sedan versiyonunun gövdesi Horch’un kaporta atölyesinden geldi ve Cabriolet’ler ünlü Dresden karoser üreticisi Gläser tarafından yapıldı.

Audi Front Type UW nihayet 1933’ün başlarında üretime girdi. Bir yıl sonra Audi’nin üretim operasyonları Audi’nin kapasitesini boşaltmak için yakındaki Horch fabrikasına devredildi. Teknik olarak revize edilmiş özellikleri ve ayarlanmış 2.3 litrelik Wanderer motoruyla donatılmış yeni Audi Front 225, 1935 Berlin Motor Show’da tanıtıldı ve 1938’e kadar pazarda kaldı. Halefi, model Audi 920, de aynı şekilde damgasını vurdu. Şimdi geleneksel arkadan çekişe geri dönen şasi ve modern tarzdaki gövde, büyük ölçüde altı silindirli Wanderer W 23 modelinden ödünç alındı. Bu zarif otomobil Horch tarafından geliştirilen sıralı altı OHC motora sahipken, arka aks DKW yüzer aks prensibini benimsedi. Yeni otomobilin ilk örnekleri, Aralık 1938’de Auto Union’ın Horch fabrikasındaki üretim hattından çıktı. Audi 920, müşteriler tarafından hızla popüler hale geldi.

Bu başarı, İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle aniden durdu. Sivil araçların üretimi kesildi ve grubun faaliyetleri silah üretimine geçti. Bu dönemin son Audi’si Nisan 1940’ta tamamlandı. Çeyrek asır boyunca başka bir Audi olmayacaktı.

 

Audi Tarihi (1940’lar-1950’ler)

Ingolstadt’ta yeni bir başlangıç

1945’te, savaş bittikten sonra, Auto Union AG’nin binası, varlıklarını kamulaştıran ve fabrikayı dağıtan Sovyet güçlerinin işgal ettiği bölgede bulunuyordu; şirket 1948’de Chemnitz şehrinin Ticaret Sicilinden çıkarıldı. Auto Union’ın üst düzey yönetiminin bazı üyeleri savaşın sonunda çoktan Bavyera’ya taşınmıştı. 1945’in sonlarında Auto Union parçaları için bir depo kuruldu. Operasyonları yeniden başlatmaya yönelik bu geçici çabalar, 3 Eylül 1949’da dört halkanın otomotiv geleneğini sürdürmek amacıyla Auto Union GmbH** adlı yeni bir şirketin kurulmasına yol açtı.

Bu dönemde inşa edilen dört halka rozetine sahip ilk ürünler, iki zamanlı motorlara sahip köklü DKW modelleriydi. Bu temel ancak sağlam ve güvenilir arabalar ve motosikletler, savaş sonrası yılların zorlu koşulları için tam anlamıyla mükemmeldi. DKW F 89 L hızlı teslimat minibüsü ve DKW RT 125 W motosiklet, 1949’un başlarında Hannover İhracat Fuarı’nda tanıtıldı. Bu modeller Ingolstadt’ta otomotiv üretimini başlattı. Buna paralel olarak şirket, 1950 yazında Düsseldorf’taki yeni bir fabrikada üretime giren bir DKW otomobil üzerinde çalışıyordu.

1954’ten itibaren Friedrich Flick, Auto Union GmbH’nin öz sermayesinde kademeli olarak büyük bir hisse satın aldı. Stratejisi, orta vadede Auto Union için güçlü bir ortak bulmaktı. Nisan 1958’de Daimler-Benz, Auto Union’ın yüzde 88 hissesini satın aldı ve ertesi yıl Ingolstadt şirketi tamamen sahip olunan bir bağlı şirket oldu.

Audi Tarihi. (1960’lar-1970’ler)

Audi Tarihi

1965 sonbaharında, o günlerde hala Auto Union GmbH olarak adlandırılan Ingolstadt otomobil şirketi, savaştan sonra ilk kez Frankfurt Motor Show’da dört silindirli motora sahip yeni bir model tanıttı. Bu yeni arabanın yeni bir isme ihtiyacı vardı ve böylece “Audi” adı ortaya çıktı. 1909’da August Horch tarafından kurulan Audi, 1920’lerde ve 1930’larda zarif altı ve sekiz silindirli otomobil üretimi ile tanınmıştı. Audi markası, 1932’den itibaren DKW, Horch ve Wanderer ile birlikte, dört halkanın amblemi ile sembolize edilen Auto Union AG’nin birleşmesinin bir parçasını oluşturdu.

1960’ların ortasında, Alman otomobil imalat endüstrisi bir karışıklık içindeydi ve Ingolstadt’daki Auto Union GmbH, DKW iki zamanlı otomobilleriyle bir kriz yaşıyordu. 1958’den 1964’e kadar Auto Union’ın ana hissedarı olan Daimler-Benz AG, hasta taşınması için dört silindirli dört zamanlı bir motor geliştirdi. 1964 sonbaharında Volkswagenwerk AG, Ingolstadt şirketini devraldı ve eldeki işler VW gözetiminde tamamlandı. Baş teknisyen Ludwig Kraus, son DKW modeli F 102’nin gövdesine 1695 cc kapasiteli, 72 bhp çıkış gücüne ve 11,2: 1’lik alışılmadık derecede yüksek sıkıştırma oranına sahip su soğutmalı sıralı 4 silindirli motoru kurdu. ilk Audi herhangi bir model adı taşımıyordu.

Audi 72, markanın tarihinde önemli bir rol oynadı. Auto Union’ın dört zamanlı motora sahip ilk savaş sonrası arabası olarak 13 Ağustos 1965’te tanıtılan bu araç, Ingolstadt merkezli üretici ve iki zamanlı motorun terk edilmesi için yeni bir çağ başlattı. Seçkin Audi ismini yeniden canlandıran bu modelden 1965-1968 yılları arasında 85.000 adet satıldı.

Audi Birçok Alanda Teknolojiye Öncülük Etti

Otomotiv gazetecileri yeni Audi’yi güvenilir bir motora ve iyi sürüş özelliklerine sahip pratik ve iyi işlenmiş bir otomobil olduğu için övdü. Dört silindirli dört zamanlı motor, Audi serisindeki diğer tüm modellerin temeli oldu. Çeşitli model versiyonlarının tanıtılmasıyla, model adı “Audi”, ilgili beygir gücü sayısı ile tamamlandı. 1966’da Audi 80 ve Audi Super 90 aynı görünümde ortaya çıktı. İki yıl sonra Audi 60 ve Audi 75 modelleri seriye dahil edildi. Yeni Audi 100 resmi olarak 1968’de tanıtıldı ve orta sınıfın en üst seviyesine giden yolu açtı. O andan itibaren gelecek, Audi markasına aitti.

1969’da Volkswagenwerk AG, Auto Union GmbH ile Neckarsulm merkezli NSU Motorenwerke AG’nin birleşmesini tasarladı. Yeni şirket şimdi Audi NSU Auto Union AG olarak tanındı. Merkez ofisi Neckarsulm’da olan yeni Audi NSU Auto Union AG ortaya çıktı. Alışılmadık derecede uzun ve hatırlanması zor olan şirket adı, 1980’lerin başında tartışma konusu oldu; bunun nedeni NSU RO 80’in 1977’de üretimden çıkmasının ardından NSU’nun ürün adı olarak kullanılmasının sona ermesiydi. Yönetim Kurulu, 1 Ocak 1985’ten itibaren yürürlüğe giren AUDI AG şirketinin adını değiştirmeye karar verdi. O zamandan beri hem şirket hem de ürünlerinde aynı kısa ve öz adı verildi. İsim değişikliği göz önüne alındığında, merkez ofis Neckarsulm’dan Ingolstadt’a taşındı.

1971’de Audi NSU Auto Union AG’nin model yelpazesi

Audi Tarihi

Çok çeşitli motorları ve tahrik konseptlerini kapsayan geniş Audi ve NSU modelleri yelpazesi, 1971’de yeni bir reklam sloganının ortaya çıkmasını sağladı ve o zamandan beri şirketin misyon beyanı olan “Vorsprung durch Technik”(Teknoloji ile bir adım önde).

İlk nesil Audi 80’in (B1 serisi), OHC motor serisi ve kendi kendini dengeleyen direksiyon dönüş yarıçapı gibi ışıltılı bir dizi yeni teknik özellik ile 1972’de piyasaya sürülmesi tamamen bu ruhla yapıldı. Bu ilk neslin üretimi durduğunda, bir milyondan fazla ünite inşa edilmişti.

1974, Ferdinand Piëch’in Ludwig Kraus’un halefi olarak, Teknik Geliştirme Başkanı olarak atandığını gördü. “Piëch dönemi” boyunca Audi, son derece yenilikçi bir otomobil üreticisine dönüştü. Bu dönem aynı zamanda Audi markasının konumlanmasının kademeli olarak yükselmesine de tanık oldu. Beş silindirli motor (1976), turboşarj teknolojisi (1979) ve quattro dört tekerlekten çekiş (1980), markanın başarısının güzel birer kanıtıdır.

Şirket, 1985 yılında Audi NSU Auto Union’dan AUDI’ye bir isim değişikliğine uğradı. O zamandan beri, şirket ve ürettiği ürünler aynı adı paylaşıyor. Şirketin genel merkezi Ingolstadt’a geri taşındı. Audi’nin sonraki ilerlemesinde sansasyonel bir dizi teknik yeniliğe tanık oldu: tamamen galvanize edilmiş gövdeler, zamanının en aerodinamik hacimli sedanı, egzoz, turboşarjlı benzinli motorların geniş tabanlı kullanımı, ekonomik direkt enjeksiyonlu dizel motorların gelişimi, alüminyum gövde, ilk hibrit araçlar…

Bununla birlikte, geleneksel ad öğeleri NSU ve Auto Union artık şirketin yeni adının bir parçası olarak görünmüyor. Bu nedenle, bu isimleri yasal olarak korumak için 1985 yılında iki yan kuruluş kuruldu; Ingolstadt’daki Auto Union GmbH ve Neckarsulm’daki NSU GmbH. O zamandan beri bu iki kuruluşun temel görevleri, şirketin geleneğini sürdürmek, tarihi araçlardan oluşan bir koleksiyon oluşturmak ve şirketin tarihiyle ilgili arşiv malzemelerinin harmanlanması olmuştur. Bu geleneği sürdüren şirketlerin her ikisi de 1998’den beri Audi Tradition departmanına entegre edildi.

Audi Günümüz

Audi Q4 E-tron

O zamandan bugüne kadar marka, zorlu ve rekabetçi bir pazar alanında akıllıca yol aldı. Tasarım yeteneğini teknolojiye yenilikçi yaklaşımıyla birleştiren Audi, dünyaya sportif TT’yi,  son teknoloji A2’yi ve süper otomobili R8’i sundu.

İki dünya savaşı, 2007’deki büyük bunalım ve mali kriz de dahil olmak üzere çeşitli durgunlukların yanı sıra birkaç birleşmeyi ve değişen müşteri zevklerini idare etmek, Audi’nin bugün geldiği konumun hiçte kolay olmadığını anlatmak için yeterli görünüyor.

Bugün, en çok arzu edilen küresel markalardan biri olarak kabul ediliyorlar ve değişen küresel talebi, artan tüketici beklentilerini ve çevreye saygılı olma ve sürdürülebilir güç aktarma organları geliştirme ihtiyacını içeren bir dizi endüstriyi sorunlarıyla mükemmel bir şekilde başa çıkıyorlar.

*AG, Anonim Şirket

**GmbH, Sınırlı Sorumlu Şirket

2. El Audi İlanları İçin Tıklayın>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here