Atmosferik Motor Nedir ?
Atmosferik motorun ne olduğundan bahsetmeden önce ilk olarak motorun ne olduğundan bahsedelim. Otomotiv teknolojisinin geldiği yeri anlamak için; ilk üretilen benzinli ve dizel motorların teknolojisini günümüz otomotiv teknolojisi ile karşılaştırmamız yeterli olacaktır. 1990’lı yılların ortalarından itibaren geliştirilen bilgi teknolojisi, otomotiv alanına da uygulanmakta ve özellikle araçların performansını artırmak için motor bileşenlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Motor, bir otomobildeki tek güç kaynağıdır. Aynı zamanda teknolojisi ve performansı ile otomobil satışlarında önemli bir rol oynamaktadır. Araç sahibi veya yeni araç satın almak isteyen kişiler için ilk kriterlerden biri aracın motor teknolojisidir. Motor standartlarından en önemlisi;
- Yakıt tüketimi,
- Performans ve konfor açısından sessiz çalışması,
- Sık arızalanmaması,
- Yedek parça temini ve
- Uygun fiyatlarla satışıdır.
Atmosferik Motor Özellikleri
Atmosferik motorlar, teknolojisi açısından yeni nesil motorlara göre daha büyük bileşenlere sahiptir. Bu tip motorlar, yanma odasının istenen performansı sunmasını sağlamak için daha fazla hacme ve beygir gücüne sahiptir. Hacmi ve beygir gücü arttırılmış araçlar motor yakıt tüketimini, vergileri ve üretim maliyetlerini artırır. Otomobil üreticileri büyük motorlardan kaçınıyor. Atmosferik motorlar için gereken performansı elde etmek için hacimleri ve beygir güçleri artmıştır. Ancak ülkemizde uygulanan yüksek MTV ve yakıt tüketimindeki artış nedeniyle arzu edilirlikleri giderek azalmaktadır. Küçük boyutlu, performansı yüksek ve yakıt tüketimi düşük motorlu araçlar daha çok tercih edilmektedir.
Atmosferik Motor Nasıl Çalışır ?

Atmosferik Ve Turbo Motor Farkları Nelerdir ?
Bir otomobilin gücünü artıran yeniliklerin kullanıcılara sağladığı faydalar son yıllarda turbo motorları daha popüler hale getirdi. Arttırılmış hava basıncı, azaltılmış silindir hacmi, basit ve hafif motor bileşenleri ve düşük yakıt maliyetleri gibi yenilikler, doğal emişli motorlar ile turbo şarjlı motorlar arasındaki en belirgin farklardır. Turbo motorları, atmosferik motorlardan çok daha yüksek bir basınçta silindirlere hava verir. Dolayısıyla güç ve tork, yani motordaki krank milinin dakikadaki devirleri artar. Turbo besleme sistemlerinde büyük kapasiteli silindirlere gerek yoktur. Dolayısıyla bugün 1 litrelik bir turbo motor, 2.0 litrelik doğal emişli bir motordan daha fazla güç üretebilmektedir.
En Güçlü Atmosferik Motorlu Otomobiller!
- 2014 Ferrari 458 Speciale
- 2014 Porsche 918
- 2014 Ferrari LaFerrari
- Porsche 911 GT3 RS
- S2000
- R8 V10 Plus
- 2015 Audi R8 V10 Plus