Aston Martin’in Pist Motosikleti: AMB 001 hakkındaki bütün gerçekler… 

108 yıllık iş hayatından sonra Aston Martin nihayet motosiklet pazarına girdi. Brough Superior’daki Fransız üreticilerle işbirliği içinde iki şirket dünyaya yeni bir özel yarış motosikleti, diğer adıyla AMB 001’i sundu. AMB 001, pistte test edildi ve son zamanlarda çok şanslı, çok zengin bir azınlık tarafından satın alınabilir hale geldi. Bir Brough Superior ürününü süsleyen ilk motosikletlerden biri olan turboşarjlı bir motor olan Aston Martin 001, hafif karbon fiber gövde parçaları, titizlikle tasarlanmış geometriler gibi mühendislik ansiklopedisinde her türlü kayda değer özelliğe ve etkileyici noktalara sahiptir.

Aston Martin Neden Motosiklet Yapmaya Karar Verdi?Aston Martinin Pist Motosikleti: AMB 001

Aston Martin zor birkaç yıl geçirdi. Hisse fiyatları 2018’de borsada büyük düşüşler yaşadı. Ayrıca Covid-19 salgını lüks markaların satışlarını etkiledi. Aston Martin, pazardaki çalkantılara ek olarak, uzun süredir CEO’su Andy Palmer‘ın görevden alınması ve Tobias Moraes ile değiştirilmesiyle şirket liderliğinde bir revizyon gördü. Ekonomik gerilemeler ve şirket revizyonları arasında, Aston Martin gibi durgun bir markanın imajlarını yenilemek için yeni bölgelere dalması mantıklı oldu. Boroughs Superior ile sınırlı üretim bir motosiklet üzerinde işbirliği Aston Martin’in parlayabileceği yeni bir bölgedir. Kayda değer bir pist motosikleti yaratmış olsalar da bununla halkın Aston Martin’e olan iyi inancını geri kazandırmak için yeterince akıllı bir hareket olacağını yalnızca zaman gösterecek.

Rekabete Karşı Nasıl Ayakta Duracak?

Aston Martin AMB 001, sokaklarda yasal olmadığı ve 120.000 Amerikan dolarının üzerinde maliyeti olduğu için kesinlikle farklı ligdedir. Özellikle Aston Martin’in yarış motosikletleri üretmeye ilk adımı olarak, oldukça farklı bir motosiklet modelini karşımıza sundular. Ayrıca 180 hp gücünde olması saygın olsa da bu, çoğu motosiklet için daha düşük bir verimdir. Daha az lüks ve hafif karbon fiber tasarımı olmasa da Ducati Panigale gibi motosikletler 210 hp’nin üzerine çıkabiliyorlar.

Aston Martin Motosiklet Değil, Sanat Eserini Ortaya Çıkardı Aston Martinin Pist Motosikleti: AMB 001

Aston Martin’in ünlü olduğu standart yarış renkleriyle (kırmızı, yeşil, beyaz, vb.) süslenmiş şık siyah boya işinde mevcut olan motosiklet, markanın klasik otomobillerinden birini hatırlatan belirli bir estetiğe sahiptir. Aston Martin’in Baş Tasarım Sorumlusu Mark Rerichman bir basın açıklamasında özel sürüm olan motosikletten övgüyle bahsetti. Çığır açan Aston Martin Valkyrie gibi otomobiller için geliştirdiğimiz becerileri uygulamanın yanı sıra, bu projeye geleneksel zanaat tekniklerindeki özel uzmanlığımızı da getirmeyi başardık. Bitmiş ürün gerçekten güzel bir motosiklettir. Kısacası Aston Martin AMB 100, bir tasarım ve mühendislik eseridir.

Sadece 100 Tane Satılacak

Aston Martin ve Boroughs Superior arasındaki bu ortak girişimin ilk müşterilerinin sadece 100 adet satılacağı söylendi. Bununla birlikte motosiklet, tanıtılacağı pazarların hiçbiri için sokaklarda yasal olmadığı için motosikletlerin ya çok zengin koleksiyonerlerin ya da Birleşik Krallık ve Avrupa’daki yarış ekiplerinin eline geçeceği düşünülmektedir. Aston Martin’in gelecekte daha fazla motosiklet üretme olasılığı da var. Üretilecek 100 motosiklete olan talep şirket beklentilerini karşılarsa daha uygun fiyatlı versiyonları üretilebilir. Bununla birlikte marka, lüks üretimlerde uzmanlaştığından, herhangi bir Aston Martin’i tartışırken “uygun fiyatlı” öznel bir kelimedir. Bu nedenle motosiklet yapma kararları ve fiyatlandırma politikaları benzersizdir.

İşbirliğinden ortaya çıkan motosiklet, Fransa’daki Brough Superior fabrikasında yalnızca elle üretilen özel bir sürümdür. Aston Martin AMB 001’lerin her biri çok titiz bir şekilde inşa edildiğinden dolayı motosikletin maliyeti katlanarak yükselmektedir. Gelecekte motosiklet koleksiyoncularının hedefi haline gelecek olan ilk AMB 001’in satış fiyatı 120.000 doların üzerinde olacak. Ayrıca motosikletin yalnızca yarış pistine yönelik bir model olduğunu ve Avrupa standartlarına göre sokaklarda sürülmesinin yasal olmadığını belirtmek önemlidir.

Aston Martin AMB 001, Yol tutuşu ve stili

Motosikletin üretildiği Brough Superior fabrikasından sadece birkaç kilometre uzakta, Fransa’daki Pau-Arnos pistinde test edilen AMB 001, çoğunlukla motosikletin şasisine ve genel geometrisine, yani dış tasarımların performansı etkileyip etkilemeyeceğine odaklanıldı. Motosikletin üzerindeki testler, fabrikada daha fazla yapılmış gibi görünüyordu. Ancak pistte turbo gecikmesini azaltan tasarım öğeleri ve yarış pisti hızında gerçekleştirilen intercooler donanımlı motor sayesinde motosikletin motor performansı ve hızı artırıldı. Yukarıda bahsedilen parçaların hafifliği, motosikletin kuru ağırlığının yalnızca 181 kilogram olmasını sağlıyor. Ayrıca motosikletin gidişine ve hızlanmasına da yardımcı olur.

Karbon Fiber Parçalarla Üretildi Aston Martinin Pist Motosikleti: AMB 001

Özel olarak tasarlanan AMB 001, ön tarafında çift salıncaklı çatal tasarımına sahip titanyum bir çerçeveye sahiptir. Motosikletin arkada dengeli bir ağırlık dağılımı elde etmesine yardımcı olan bir karbon fiber alt şasi bulunuyor. Ayrıca Aston Martin’in arabalarına saygı duruşu olarak motosiklette klasik Aston Martin’in ön tarafında görülenlere benzer S-şekilli kavisli kanatçık tasarımı da modele eklenmiştir. Motosiklet bir karbon fiber kanatçık içerir ve bu çizgi, yakıt deposunun tepesinden başlayarak sona kadar gider.

 Aston Martin AMB 001 Teknik Özellikleri

“Aston Martin’in Pist Motosikleti: AMB 001” içeriğimizin son bölümünde motosikletin teknik özelliklerinden bahsedeceğiz. 88 derecelik 8 valfli bir V-Twin motor, bu motosikleti yaklaşık 180 beygir gücüne ulaştırır. Ayrıca Aston Martin, gururla tanıttığı 6 vitesli şanzıman ve kompakt kısa Mors zamanlama zinciri içeren bir şanzıman kullanıyor. Ayrıca AMB 001, aynı zamanda turboşarjlı bir motora sahip ilk Brough Superior modelini temsil ediyor.

İkinci El Aston Martin İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here