Aracınızın Motor ‘unu Öldürecek 7 Davranış

1
2517
Bearded mechanic specialist repairs the car engine which is raised on the hydraulic lift in the garage. Service station.

Motor Arızalarının Birçok Nedeni Vardır

Günlük olarak kullandığımız otomobillerin en önemli kısımlarından biri motordur. Bu yazımızda sizlere araçlarınızda dikkat etmeniz gereken davranışlardan bahsedeceğiz. Bunlara dikkat edilmemesi ciddi arızaların oluşmasına neden olabilir. Motor arızalarının birçok nedeni vardır. Metal yorgunluğu sebebiyle oluşabilecek teknik arızalar, onarılmadığı sürece büyür ve daha büyük masraflara neden olabilir. aşağıda belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat etmek gerekmektedir.

 Sıvı seviyelerini kontrol etmek

Yağ seviyesi

Kullanıcılar araçlarının kaputunu belirli periyotlarla açıp yağ ve su kontrolü yapmalıdır. Yağ

motorda çalışan metal parçaların hareket kabiliyetini sağlayarak aralarındaki sürtünmeyi azaltır. Eğer aracınızda yağ eksik ise yeterli yağlama yapılamaz. krank  miline bağlı olan pistonların yatakları sarar. eğer araç çalışmaya devam ederse piston motor bloğunu deler. Sonuç olarak motorunuz ölmüştür. Bu şekilde motorunuzun değişmesi gerekir. Ancak sadece yatak sararsa, motorunuz rektefiye görerek yenilenebilir. Bu işlemlerin maliyetleri de çok fazladır. Yağın fazla olması da motorun yağı pistonların tepesine vermesine neden olur. Aracınız yağ yakar piston tepesi kurum toplar. İlerleyen zamanlarda karşınıza sorun olarak çıkabilir. Yağ çubuğundan yağı kontrol edildiğinde az veya fazla ise gerekli işlemlerin yapılması gerekir.

Su Seviyesi

Araçlarımızın suyunu da devamlı kontrol etmemiz gerekir. Çünkü motoru soğutmaya yarayan sıvı su dur. Su olmadığı zaman soğuyamayan motor içerisinde yanma gerçekleştiği için ısınmaya devam eder. Sonuç hararettir. İlk olarak silindir kapak contası yanar. Sonra silindir kapağı yamulur. Bu şekilde kullanmaya devam etmek pistonu dahi erittirebilir.

Motor Bakım Aralıklarına Uyulması

Bir aracın motor ömrü her şeyden bakıma bağlıdır. Ne yazık ki birçok araç sahibi bu noktada tasarruf etmeye çalışıyor ve bakım aralıklarını uzun tutuyor. Araçlarını uzun yolda kullananların bakım aralıklarını uzun tutması bir nebze kabul edilebilirken, kısa mesafe kullananlarında bu şekilde yapması ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Triger kayışı kırılırsa, pistonlar ve valfler genellikle ciddi şekilde hasar görür.

Motor yağı birbiriyle çalışan metal parçaların arasında durarak sürtünmeyi azaltır. Ancak sıfıra indiremez hal böyle olunca da belirli bir süre sonra demir tozları yağ çerisinde birikir. Yağ zamanında değişmez ise de sürtünmeyi azaltmamaya başlar ve daha çok aşınır. İlerleyen zamanda ciddi masraflarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Filtreler

filtreler otomobillerde süzgeç görevi görürler. Zamanında değişmeyen filtreler tıkanır ve aracın az hava almasına neden olur veya yakıtın basıncını azaltabilir. Bu da yine ilerleyen zamanlarda sorun olarak karşınıza çıkabilir.

 

Kusurları ve Sesleri Görmezden Gelmek

Birçok insan aracıyla yol yaparken müziği açar ve hiçbir şey duymazlar. Aslında yapılması gereken arada bir sadece motoru dinlemektir. Herhangi bir garip ses duyulduğunda sebebi araştırılmalıdır. Aksi takdirde sizlere büyük bir sorun açabilir. Bir örnek verecek olursak; 1.3 multijet fiat arabalarının belirli aralıklarla zincir bakımı yapılması gerekir. Zincir kopmadan önce bir ses yapar. Eğer bakımı zamanında yapmadıysanız ve sesi duyuyorsanız bir an önce servise gidip değişimini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi halde zincir kopunca silindir kapağındaki subapları eğer bu da ciddi masraf demektir.

 

Motor Isınana Kadar Aracı Yüksek Devirde Kullanmak

Araç ilk çalıştığında motor soğuktur. Yağ da soğuktur. Bu sebeple aracın ısınması için belirli süre geçmesi gerekir. Bu geçecek olan sürede aracı devirli kullanmaktan kaçınmak gerekir.

 

Hararet Yapmış Motoru Stop Etmek

Aşırı ısınmış bir motoru stop etmek için  bir süre rolantide bekletmek gerekir . Özellikle otoyolda hızlı kullandıktan sonra veya ağır yük altında kullandıktan sonra, soğuması için motor kısa bir süre çalışır durumda bırakılmalıdır. Böyle bir motor sıcaksa ve stop edilirse, yeterli soğutma suyu olmasına rağmen silindir kafası eğilebilir.Bir turboşarj için bile , otoyolda uzun süre kullandıktan hemen sonra stop etmek çok zararlıdır. Tam gazda kullanırken, bir turboşarj yaklaşık 1000 santigrat dereceye kadar ısınır. Daha sonra motoru kapatırsanız , yağ kanallarını tıkanır. Bu da yetersiz yağlamaya neden olur ve bu da turboşarjın daha fazla aşınmasına neden olur

 

Motor u Çok Yüksek Devirlerde Kullanmak

Birçok otomobilin göstergesinde devir saati bulunur. Bu devir saatinin Redline denilen bir kısmı vardır. Aracı devamlı yüksek devirde kullanmak aşınmayı arttıracağı için ilerleyen zamanlarda karşınıza sorun olarak çıkabilir.

Büyük Su Birikintilerinden Geçmek

Araçlarımızı kullanırken büyük su birikintilerinden geçmekten kaçınmalıyız. Hava filtresinden su emerse araç su da sıkışamayacağı için pistonları eğer. Bu da motorunuz ölmüş demektir.

2.El Otomobil ilanlarına Buradan Ulaşabilirsiniz >>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here