Salgın Araç Kiralama Sektörüne Yaradı

Covid-19 pandemisi Dünya genelinde pek çok sektörü kötü yönde etkiledi. Otomotiv sektörü de küresel krizden nasibini aldı. Üretim bantları durdu, fabrikalar kapandı, tedarik zincirleri sekteye uğradı. Otomotiv üreticileri pandemi dönemini en az zararla atlatmaya odaklanırken, araç kiralama firmaları en parlak dönemlerini yaşamaya başladı. 

Normalleşme sürecinde ulaşım ihtiyaçlarını karşılarken risk almak istemeyen insanlar, toplu taşımayı kullanmak yerine bireysel araç kiralamaya yöneldiler. Hal böyle olunca araç kiralama talepleri zirveyi gördü. Birde bunun üstüne değişen kurlar sonucu giderek artan otomobil fiyatları da eklenince, otomobil almaya gücü yetmeyen insanlar da kiralık araçlara yöneldi. Temmuz ayında ikinci el araç fiyatlarında yaşanan artış ve yazın tatile gidenlerin etkisiyle araç kiralama oranı yaklaşık üç kat arttı.

Kiralama

Talep %135 Oranında Arttı.

Online araç kiralama firması Yolcu360’ın CEO’su Umut Yıldırım, özellikle bireysel araç kiralama sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek “Eskiden araç kiralama tatlı iken pandemi ile birlikte ana yemek oldu. Bu dönemde araç kiralamanın temel ihtiyaç haline gelmesi, talebi yükseltti. Örneğin, 2020 yaz döneminde yaklaşık dört milyon kişi araç kiralama araması yaparak web sitemizi ziyaret etti. Pandemi döneminde toplu taşımayı riskli görenler, bir şekilde araç kiralamaya yöneldi. Yolcu360 verilerine baktığımızda, pandemi süresince aylık kiralama oranında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 135 artış yaşandı. Türkiye’de sektörümüzün yıllık ortalama büyüme hızı ise yüzde 35 civarında. Bu dönemin en çarpıcı verisi ise turizm sektörü gerilerken bireysel araç kiralamada büyümenin devam etmesi oldu” dedi.

En Çok Kiralama Yapılan Şehir İstanbul

Yaz döneminde 20 bin araç kiraladıklarını ifade eden Yıldırım şu bilgileri verdi: “En çok araç kiralanan lokasyon ise bu dönemde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. Kiralık araç aramalarının yüzde 39’u İstanbul, yüzde 11’i İzmir ve yüzde 10’u Ankara için gerçekleşti. 2020 yaz döneminde araç ile en sık seyahat edilen lokasyon İstanbul oldu. İzmir, Trabzon veya Muğla’dan araç kiralayıp yolculuğuna başlayan misafirlerimiz İstanbul’ da araçlarını teslim etti. İstanbul’dan yolculuğuna başlayan misafirlerimizin seyahat lokasyonlarını incelediğimizde ise öne çıkan bölgeler sırasıyla Muğla, İzmir, Ankara ve Antalya olarak görünüyor.”

Ekonomik Sınıf Araçlar Tercih Ediliyor

Müşteri tercihlerinin masrafı olabildiğince azaltmaya yönelik olduğunu rakamlardan görmek mümkün. Yıldırım’ın açıklamasında verdiği rakamlara göre müşteriler %60 oraninda ekonomik sınıf araçları seçmiş. En çok kiralanan araç ise Peugeot 301 olmuş. Rakamlar incelendiğinde yakıt tercihinin ağırlıklı olarak daha ekonomik olan dizelden yana olduğu gözlenirken vites seçimi ise ağırlıklı olarak manuel tercih edilmiş.

Kiralık Araçlar

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here