Araç Borç Sorgulama ve Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

0
11687

Araç borç sorgulama işlemlerini internet üzerinden kolaylıkla yapabilir ve borcunuzu öğrenebilirsiniz. Ödemeyi dilerseniz internetten ya da PTT şubelerinden ve vergi dairesinden yapabilirsiniz.

Araç vergi borçları ve para cezaları ödeme işlemleri aksatılmamalıdır. Aksatıldığı takdirde gecikme faizinin devreye girmesi ödeyeceğiniz tutarın artmasına neden olur. Süreyi biraz daha uzun tutmanız halinde maliye bakanlığı tahsilat için uyarı gönderir.

Araç borç sorgulama ve ödeme işlemleri hakkında diğer detaylar haberimizde…

Araç Borçları Nelerden Oluşur?

Araç borçları ;

1) Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu

2)Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) geçiş ihlali borçları

3)Trafik Cezası Borçları

4)Otopark Borçları

olmak üzere  4’e ayrılır.

borç sorgulama

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?

Motorlu taşıtlar vergisi, araç sahiplerini sahip olduğu aracın motor hacmine koltuk sayısına, yaşına, doğaya saldığı emisyon oranına göre belirlenen tutarları ödemekle yükümlü tutan bir vergi çeşididir.

Motorlu taşıtlar vergisi yükümlülüğü, aracın trafik siciline tescil edilmesiyle başlar. MTV vergisi yılda iki kez ödenir. Ödendiği aylar ocak ve temmuz aylarıdır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nereden Sorgulanır?

MTV Borç sorgulama işlemini gelir idaresi başkanlığının web sitesinden, MTV borcu sorgulama bölümüne araç plakanız ve TC kimlik numaranız ile giriş yapıp  borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

MTV Vergisi Nasıl Ödenir?

Gelir idaresi başkanlığı web sitesinden borç sorgulama işlemini yaptıktan sonra önünüze bir pencere açılacak. Bu pencerede ödemeniz gereken tutar ve son ödeme tarihi yazıyor olacak. Kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gereken ödeme penceresinden ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet üzerinden yaptığınız ödemeler daha pratik ve hızlıdır. Ayrıca geçmiş borçlarınızı da internetten rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Nedir?

HGS parayla geçiş sağlanan otoyollarda RFID (radyo frekansı ile tanımlama) teknolojisiyle hızlı geçiş sağlayan bir teknolojidir.  Ödeme; araç üzerindeki etiketin HGS geçiş noktalarında bulunan antenlerle etkileşim haline girmesiyle gerçekleşir.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Borcu Nereden Sorgulanır?

Hgs borcu, geçiş noktalarından para ödemeden geçen sürücülere kesilen borcu temsil eder. Peki bu borç sorgulama işlemi nasıl yapılır?

HGS geçiş ihlali sorgulama penceresine PTT’nin HGS için oluşturduğu sayfaya giriş yaparak ulaşabiliriz.

Üst menüde yer alan geçiş ihlali sorgulama kısmına basıp plaka numaramızı girdikten sonra gelen ekranda borcunuz olup olmadığı görünecektir.

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Borcu nasıl Ödenir?

PTT’nin HGS için oluşturduğu sayfadan üst menüde yer alan geçiş ihlali penceresine giriş yapıp borcu öğrendikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girip ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.  

Trafik Cezası Borcu Nedir?

Trafik cezası borcu yolda uymadığımız trafik kuralları sonucunda, ceza olarak ödememiz gereken tutarın genel adıdır.

Trafik Cezası Borç Sorgulama Nasıl Yapılır ve Nasıl Ödenir?

Trafik cezasını www.turkiye.gov.tr adresinden Emniyet genel müdürlüğü sekmesinden araç plakasına yazılan ceza sorgulama bölümüne tıklayıp borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl Öderim?

Açılan pencerede borcunuzu anlık olarak görüntüleyebilir ve kart bilgilerinizi girerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Otopark Cezası Nedir ? Nasıl Ödenir?

Otopark cezası yolda park yasağı olan bölgelere araba park etmeniz durumunda kesilen cezaları kapsar.

Otopark Cezası Borç Sorgulama ve Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yanlış park sonucu kesilen cezayı aracınızın çekildiği otoparka gidip ödeyebilirsiniz. Aracınızın çekildiği otopark bilgisini ise e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here