Araba Fiyatları Düşecek Mi?

0
7327
Araba Fiyatları Düşecek Mi?

Geçtiğimiz günlerde dolar kurunda yaşanan hareketliliklerin ardından, yeni yılda otomobil fiyatlarının ne kadar olacağı merak edilmeye başlandı. Firmaların fiyat güncellemeye gitmesiyle beraber sıfır kilometre otomobil fiyatları artarken, ikinci el otomobil fiyatları da yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi ve faiz hakkında yaptığı açıklamaların ardından Dolar/TL kurunda yaşanan gerilerimeler sıfır ve ikinci el otomobil alacak olan vatandaşların, yılbaşı öncesi araç fiyatlarına odaklanmasına neden oldu. Peki yeni yılla beraber araba fiyatları düşecek mi? Bizler de arabam.com olarak, 2022 yılı için güncel otomobil fiyatlarını içeren bu yazıyı hazırladık.

ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Geçtiğimiz günlerde otomobil fiyatları Dolar/TL yükselişi ile beraber yükselmişti. Dünyayı etkisi altına alan çip ve tedarik krizi de otomobil fiyatları üzerinden etkili olmuştu. Son 10 günde sıfır araba fiyatları yüzde 20 oranında artarken, bu artış doğal olarak ikinci el araba fiyatları da artış göstermişti.

Araç sahibi olmak isteyenler ” Araba fiyatları düşecek mi? Yükselecek mi?” sorusunun cevabını arıyor.

Otomobil fiyatlarına gelen zamlar ve fiyat güncellemelerin ardından sıfır araç fiyatları 200.000 TL üzerine çıktı. Tüm dünyada Omicron varyantının ekonomi üzerinde baskı kurmasıyla beraber çip ve tedarik sorunun devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle otomobil fiyatlarının dolar kuru hareketliliği ile otomobil fiyatları da sürekli olarak değişiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı yeni ekonomi programı ile ilgili açıklamanın ardından, Dolar/TL kuru düşüşe geçti. Hafta başında 18 TL olan Dolar/TL kuru, Korumalı Vadeli TL Mevduatı Sistemi ile 11 TL seviyelerine kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından vatandaşlar ”Otomobil fiyatları düşecek mi?” sorusuna odaklandı.

Dolar/TL kurunda yaşanan gerilemenin ardından birçok otomobil markası, araç fiyatlarını düşürdü. Ancak 2022 yılında Mart döneminde araba fiyatlarında ciddi bir artış bekleniyor. Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, Türkiye otomotiv pazarında tedarik noktasında model bazda sıkıntı olduğunu ve vatandaşın her istediği modeli ya da rengi bulmakta güçlük çektiğini söyledi. Başkan Turgay Mersin, araçların tedarik süresinin ise 3 aya kadar uzayabildiğini belirtti.

2022 Yılı İçin Güncel Otomobil Fiyatları Ne Kadar?

Yeni yılla beraber araç sahibi olmak isteyenler2022 yılı otomobil fiyatları hakkında araştırma yapıyor. Markalar sıfır araba lansmanlarını ekonomik nedenlerden dolayı ertelerken, vatandaşlar ise yeni yılda otomobil fiyatlarının ne olacağını şimdiden merak ediyor.

İŞTE GÜNCEL OTOMOBİL FİYATLARI:

FIAT

Egea Sedan Easy 1.4 Fire 95 HP Benzinli
Fiyatı – 232.900 TL

FORD

Focus Trend X 4 Kapı1.5L Ti-VCT-123PS 6 İleri Manuel Benzin
Fiyatı 370.800 TL

OPEL

Corsa 1.2 Essential Benzinli MT-5 75 HP
Fiyatı 338.900 TL

RENAULT

Clio Joy 1.0 Sce 65 bg
Liste fiyatı 247.000 TL

HONDA

Yeni Honda City 1.5L DOHC i-VTEC Benzinli Otomatik Elegance
Fiyatı: 332.700 TL

HYUNDAI

Hyundai i10 1.0 MPI 5 İleri Düz Jump (Benzinli)
Liste fiyatı 244.700 TL

TOYOTA

Yeni Corolla 1.5 Vision –
Liste fiyatı 254.300 TL

VOLKSWAGEN

Yeni Polo 1.0 80 PS Manuel Impression
Liste fiyatı 368,600 TL

YAŞANAN DOLAR DÜŞÜŞÜ SONRASI HANGİ MARKALAR OTOMOBİL FİYATLARINDA İNDİRİM YAPTI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye dair yaptığı önemli açıklamaların ardından dolar 18 TL’den 11 TL seviyelerine gerildi. Otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlar ”Araba fiyatları düşecek mi? Sıfır araç fiyatları düşer mi? Dolarda yaşanan gerileme sonrası hangi otomobil markaları, fiyat listelerine indirim yaptı?”  İşte Dolar/TL kurunda yaşanan gerilemenin ardından otomobil fiyatlarında indirim yapan markalar:

  • Renault,
  • Peugeot,
  • Opel,
  • Hyundai,
  • Citroen,
  • Dacia,
  • Mini Cooper,
  • BMW,
  • Land Rover.

Uzmanlar dolar düşüşü nedeniyle sıfır kilometre araçların fiyatlarında aşağı yönlü revize olacağını da açıkladı.

SIFIR ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Yine de yetkililer yeni yılın ilerleyen aylarından itibaren otomobil fiyatlarında artış yaşanabileceğini belirtti. 2022 yılında sıfır otomobil fiyatlarına yapılması beklenen zamlar, araç sahibi olmak isteyenler vatandaşları endişelendiriyor. Ayrıca bu durum ikinci el araç fiyatlarına da yansıyayacak. Yeni yıl araç fiyatlarının; dolar kuru, küresel tedarik krizi ve çip krizi nedeniyle farklılık göstermesi bekleniyor. Araç fiyatları her geçen gün yükselmeye devam ederken, haksız zam yapan araç satıcılarına da 100 bin TL’ye kadar ceza verilebilecek.

Ayrıca sitemiz üzerindeki;
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here