Aptera : Güneş Enerjili Otomobilin Lansmanı Yapıldı

1
1532

Aptera Paradigm Ön Siparişler Doldu

Günümüzde otomobiller, yakıt alınarak veya şarj edilerek kullanabilen ulaşım araçlarıdır. Ancak yakın zamanda lansmanı yapılan Aptera, herhangi bir yakıt veya elektriğe ihtiyaç duymadan yani enerjisinin tamamını güneşten karşılayabiliyor. Ayrıca bu araç bir otomobile benzememekle birlikte kanatsız bir uçağı andırıyor. Aptera Paradigm, gerçekleşen lansmanda birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Öyle ki satışa sunulduğu tarih olan 4 Aralık’ta ön siparişler hemen doldu. İlk teslimatlar 1 yıl sonra gerçekleşecek. Araç 2 kişi ve 700 lt bagaj kapasiteli olarak tasarlanmış. Bu otomobille birlikte güneş enerjili otomobiller ticarileşiyor da diyebiliriz.

 

Aptera, alışılmışın dışında bir görünüme sahip elektrikli aracını gösterdi. İddia ise ilginç; güneş sayesinde bu elektrikli aracı asla şarj etmek zorunda kalmayacaksınız. Şirket yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Aptera, 1000 mil menzile sahip ve çoğu sürücü için yeniden şarj gerektirmeyen gelişmiş bir güneş enerjili elektrikli araç sunuyor.”

 

Aptera, otomobilini sEV veya “Güneş Enerjili Elektrikli Araçlar” olarak tanıtıyor. Zaten Aptera’nın kendine has bir tasarımı var. Bu tasarım yeni değil; Aptera 9-10 yıl önce elektrikli araç (EV) macerasını giriş yapmıştı. Yıl 2011’di. 8 yıl sonra, eski kurucular şirketi yeniden bir araya getirdiler ve Aptera’nın yeni dönemi için çalışmalara başladılar. Ardından yeni otomobili ortaya çıkardılar: Aptera V3.

 

Otomobil hafifliğiyle de dikkat çekiyor. Özellikle hafifleştirmek ve sağlamlaştırmak için kullanılanılan malzemeler özenle seçilmiştir. Aptera, oldukça aerodinamik silueti ile çok düşük sürtünmeye sahip. Sürtünme katsayısı  yalnızca 0.13’tür. Araç, tek bir şarjla 1000 mil (1609 km) gidebilecek. Tabii 100 kWh pil takımı tercih edilirse. Bu hiç de kötü bir rakam değil, çünkü 100 kWh ile rakipleri üç kat daha düşük menzil sunabiliyor.

 

0-100 km/h Sadece 5.5 Saniye

25, 40, 60 ve 100 kWh akü kapasite seçenekleri tercih edilebilecek. 60 kWh batarya ile araç 800 kg ağırlığında. Motor tarafında, Aptera’nın sıvı ile soğutulan her biri 50 kW (67 hp) güç ünitesi bulunuyor. Üç motorla 0 – 100 km / s hızlanması sadece 3,5 saniye. Tek motorla Aptera 5,5 saniyede 0 – 100 km / s hıza ulaşabiliyor. Her iki durumda da açıklanan maksimum hız 177 km / s.

 

Aptera fiyatı ortaya çıktı ve ön siparişler alındı. Talep bir hayli fazlaydı: Ön siparişler 4 Aralık günü başladı. Üretim, Paradigm ve Paradigm + adlı iki versiyonla başlayacak. Paradigm versiyonu iki motor (100 kW) ve 400 mil menzilli (640 km) versiyon için 29.900 dolardan başlayan fiyatlarla satışa çıktı. Paradigm + sürümü, iki motor lu versiyon için 44.900 dolar ve 1.000 mil menzil sunuyor. Paradigm ve Paradigm + versiyonlarının tümü 24 saatten kısa sürede alıcı buldu. İlk teslimatların 2021 yılı sonunda, en geç 2022 yılı başında yapılması bekleniyor.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here