Araçların enerji kaynağı olan akü, motora ilk hareketi vermekle görevlidir. Akü içerisinde yer alan enerji, araç kullanıldıkça azalır. Fakat şarj dinamosu sayesinde akü tekrar şarj edilir. Bununla beraber bazen araç içi lambanın veya farların açık unutulması sebebiyle akü bitebilir. Bu noktada araç hareket edemez ve takviye enerji gerekir.

Akü Şarj Etmek

Genel olarak biten bir aküyü şarj etmenin iki yöntemi vardır. Bu yöntemlerden biri araçtan araca takviye yapmak olurken diğeri şarj cihazıyla şarj etmektir. Araçtan araca takviye birtakım bağlantı elemanlarıyla gerçekleştirilir. Şarj cihazıyla şarj etmek isteniyorsa da akü, cihaza bağlanır. Ayrıca bu işlemi bir cihazla gerçekleştirmek, akünün kullanım ömrünü uzatır.

Şarj Cihazıyla Akü Şarj Etmek

Araçtan araca akü takviyesi kadar kolay bir işlem değildir. Fakat akü için daha verimli bir işlemdir. Akünün durumuna göre şarj cihazıyla farklı hızlarda dolum yapmak mümkün. Örneğin bir akü yavaş şarj ediliyorsa uzun zaman kullanılmamıştır. Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.

Araçtan Araca Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

akü testi

Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır. Ayrıca kablo ve şarj cihazı olmadan manuel araçları itme usulüyle şarj etmek mümkün. Fakat bu yöntemin sağlıklı olduğu söylenemeyeceğinden dolayı tavsiyelerimiz arasında yer almaz. Bununla beraber takviye kabloları olan bir araca enerji takviyesi yapılabilir. Gelin birlikte araçtan araca akü nasıl şarj edilir bakalım.

  1. Öncelikle araç akülerinin amper gücünün aynı olup olmadığına bakın.
  2. İşleme başlamadan motoru, farları, radyoyu ve iç lambaları kapatın.
  3. İki aracı birbirine yanaştırın.
  4. Akülerin başlarında plastik koruyucu yer alıyorsa sökün.
  5. Artı (+) ve eksi (-) kutuplarını göz önüne alarak takviye kablosunun kırmızı olan başını, artı (+) kutbu boşalan akünün artı (+) terminaline bağlayın. Aynı zamanda diğer başını, artı (+) kutbu dolu olan akünün artı (+) terminaline entegre edin.
  6. Siyah kablonun başını, eksi (-) kutbu dolu olan akünün (-) terminaline bağlayıp diğer başını boşalan akünün olduğu arabanın kaportasında yer alan herhangi bir metal bölüme takın.
  7. Bu işlemi yaptıktan sonra akü uçlarını kontrol edip doğru bağlanıp bağlanmadığına bakın. Ayrıca akü başlarını sıkın.
  8. Kontroller sağlandıktan sonra aküsü dolu arabanın motorunu aktif hale getirip 2-3 dakika çalıştırın ardından aküsü boş aracın motorunu çalıştırıp takviyeyi tamamlayın.
  9. İşlem sonrası kabloları sökmeye eksi (-) kutbundan başlayıp sonrasında artı (+) kutuptakileri sökün.

Araçların Şarj Sistemi Nasıl Çalışır?

akü nasıl şarj edilir

Araçlar kullanıldığında akünün enerjisini yenilemek için alternatör, motorun krank miline bağlı V kayışı adı verilen hareketli bir kayışa bağlıdır. V kayışı, elektrik üretilebilmesi için alternatörde kasnak döndürüp klima, radyo ve far gibi sistemlere güç sağlar. Ayrıca fazla elektrik, araca ve aküye zarar verebileceğinden dolayı voltaj regülatörü akımının voltajını kontrol eder ve araç çalışırken akünün tamamen dolu kalmasını sağlar. Bu bilgilerle beraber genel olarak akü ömrü ortalama 4-5 senedir. Fakat aracın kullanım sıklığına ve şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Akü ömrünüzü uzatmak için birkaç noktaya dikkat edebilirsiniz:

  • Pili aşırı şarj etmeyin.
  • Pili temiz ve kuru tutun.
  • Aracınızı düzenli olarak kullanın.
  • Akünün tamamen bitmesine izin vermeyin.
  • Pilin şarj edilmesi gerekiyorsa düşük amper şarjı seçin.

Son olarak alternatör, aracın aktif olduğu sırada aküyü şarj eder. Bu sayede araç çalıştırıldığında şarj cihazı yoksa akü, şarj dinamosuyla şarj edilir. Peki, sürüş esnasında arabanın aküsünü şart etmek ne kadar sürer? Çokça merak edilen bu sorunun cevabına kısaca değinelim. Aslında şarj süresi birkaç etkene bağlıdır. Örneğin radyo gibi elektriği doğrudan çeken sistemler varsa şarj daha uzun olabilir. Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.

Akü Testi Nasıl Yapılır? Akü Ömrü Ne Kadardır?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here