250 Km/s Hıza Ulaşan İlk Otomobilin Hüzünlü Öyküsü; Babs

3
2336
Babs

Otobanda veya iyi zeminli bir otoyolda 250 km/s hız yapmak size heyecan verebilir. Ancak, bir dünya kara hızı rekoru peşinde, yaklaşık bir asır önce bir plajda aynı hızları yaptığınızı hayal edin! Bu, ‘Babs’ olarak adlandırılan bir arabanın nispeten bilinmeyen hikayesi.

Babs ‘Tam Bir Canavar’

Babs, ‘Chitty Bang Bang’ adlı devasa uçak motorlu yarış otomobilleriyle ünlü efsanevi Count Louis Zborowski ile hayata başladı. Başlangıçta Chitty 4 veya Higham Special olarak adlandırılan Babs, hız bağımlısı Count tarafından yapılan son otomobil, 450hp, 27 litrelik, V12 Liberty aero-motorla çalışıyordu. Evet, 27 litre yağ kusan, alev püskürten, mekanik bir canavar. Otomobil ayrıca 1909 Blitzen Benz’den bir zincir sürücü kullandı. Ne yazık ki, Count onunla herhangi bir rekor kırmadan önce, bir yarış kazasında öldü; ve araba, 1924 sonlarında John Godfrey Parry-Thomas’a 125 sterline satıldı.

 

Parry-Thomas daha sonra arabayı dört devasa Zenith karbüratör ve bir dizi piston ile yeniden inşa etmeye karar verdi ve onu ‘Babs’ olarak yeniden adlandırdı. Parry-Thomas’ın ilk rekor denemesi 1925’te, Galler’de 20. yüzyılın başlarında dünya kara hız rekoru koşularıyla ünlü bir plaj olan Pendine Sands’teydi. Bununla birlikte, düşük performans gösterdi ve herhangi bir rekor kırmadı, bu da Parry-Thomas’ı tekrar araç üzerinde çalışmaya ve Nisan 1926’da ikinci kez geri getirmeye itti.

Babs
Babs Dünya Rekorunu Kırmaya Hazırlanıyor

Babs Rekorunu 1 Sene Elinde Tutabildi

İlk koşuda, araba 272.46 km/s hıza ulaştı ve ertesi gün 275.23 km/s ile daha da hızlı bir şekilde çalıştı ve 250km/s işaretini aşan ilk otomobil oldu. Bu, Henry Seagrave tarafından ‘Uğur Böceği’ adlı 4.0 litrelik Sunbeam Tiger’da 245,15 km / s kara hızı rekorunu kırdı. Şubat 1927’de Napier-Cambell Blue Bird’de Malcolm Campbell, Parry-Thomas ve Babs’ın rekorunu kırdı. Bu, Parry-Thomas’ın geri dönüp rekorunu geri almasını sağladı.

Ne yazık ki Parry-Thomas, Mart 1927’de korkunç bir kazada öldü. Ölümü, Malcolm Campbell’ın rekorunu kırdıktan sonra, ölçülen mili geçtikten sonra dönüşte meydana geldi. Çarpışma nedeniyle ikinci koşu asla tamamlanmadığı için rekor geçerli olmadı.

Babs
Sahilde Kaza Yapmadan Önce

Hikaye orada bitmiyor. Babs Pendine Sands’deki kum tepelerine gömüldü, koltukları kesildi ve cam kadranları kırıldı. Ancak 1960’ların ortalarında, Galli restoratör Owen Wyn Owen, rekor kıran yarış arabasının mezar alanını bulmaya ve onu restore etmek ve tekrar çalışmasını sağlamak amacıyla kazmaya karar verdi. Pek çok itirazcı varken, Parry-Thomas’ın yaşayan bir akrabasının arabayı kazıp çıkarmaya onay vermesi koşuluyla yetkililer izin verdi. Owen sonunda 1967’de Babs’ı kazdı.

1967’de Mezarından Çıkartılırken

Arabayı görkemli günlerinde olduğu gibi sadık tutmak için olabildiğince çok orijinal parça kullanıldı. Sempatik bir restorasyondan Babs, 1970’lerin başında yollara geri döndü .

Birçok Anısıyla Beraber Şimdi Müzede

Restorasyondan bu yana Babs, 2007’deki Brooklands Centenary ve Goodwood Festival of Speed ​​gibi çeşitli gösteri çalışmalarının bir parçası oldu. Yarış arabası şu anda Pendine Müzesi’nde sergileniyor.

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here