Araç muayenesi, trafikte yer alacak her motorlu aracın belirli aralıklarla zorunlu olarak yapması gereken bir işlem olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde ise araç muayenesi, TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilir. Aynı zamanda yeni yılla birlikte TÜVTÜRK, geçtiğimiz yılın araç muayene ücretlerini güncelleyerek yenilemeye gider. Bu yıl TÜVTÜRK, 2023 yılı içinde muayene ücretlerinin fiyat artışlarını duyurdu. Gelin birlikte fiyatlara göz atalım.

TÜVTÜRK Araç Muayene Fiyatları – 2023

Zorunlu bir işlem olduğundan dolayı 2023 TÜVTÜRK araç muayene fiyatları sürücüler tarafından sıklıkla araştırılır. Ayrıca bu işlemin yapılma sıklığı araç gurubuna göre farklılık gösterir. Binek otomobillerde iki yılda bir gerçekleştirilirken ticari araçlarda her yıl yapılır. Bu kapsamda zorunlu araç muayenesi fiyatlarına %110 oranında zam geldi. Örneğin 2022 yılında 507 TL olarak karşımıza çıkan otomobil muayene fiyatı, 2023 yılının yeni zammıyla birlikte 1130 TL’ye yükseldi. TÜVTÜRK’ün açıkladığı fiyat listesi ise aşağıdaki gibidir:

Araç Grubu  2023 Yılı Güncel Araç Muayene Fiyat Listesi
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 575,84 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 1.130,44 TL
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker

1.528,10 TL

TÜVTÜRK

Araç Muayenesinin Gecikme Bedeli

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35. maddesine göre “muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedelle” tahsil edilir. Ayrıca TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene ödeme işlemleri için kredi kartı, banka kartı veya nakit ödeme yöntemleri kullanılabilir.

Muayeneden Geçemeyen Araca Ne Olur?

TÜVTÜRK muayene raporunda ağır kusurlu ya da emniyetsiz ibareleri yer alıyorsa bu araçların muayeneleri onaylanmaz. Bununla beraber onay alamayan araçlar için muayene tekrarı, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren bütün istasyonlarda 1 ay içerisinde ücret alınmadan yaptırılabilir. Fakat muayeneden geçememesine rağmen 1 aylık süre içerisinde muayeneye gelmeyen araçlardan ve muayene tekrarı yaptırmayan araçlardan tam ücret alınır.

TÜVTÜRK muayene öncesi yapılması gerekenler başlığımıza göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Tam 2 kat artış söz konusu gerçekten. Bu kadarı beklemiyordum. Detaylı haber gerçekten bilgilendirici olmuş. Fiyatlar çok artmış 🙁

  2. %110 artış gerçekten inanılır gibi değil, artık arabayı satıp elektrikli bisikletlerle hayatıma devam edicem sanırım. İstanbul’un trafiğinden de kurtulurum hem.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here