2. El Araç Fiyatları Yükselişe Geçti!

0
1744
ikinci el otomobil fiyatları

Çip tedariği sıkıntısı sıfır araç almak isteyen kişileri bekletmeye devam ediyor. Araç sahibi olmak isteyen kişiler de sıfır araçlardan vazgeçip ikinci el araçlara yöneliyorlar. Ancak çip krizi ikinci el piyasasına da dokunuyor. İkinci ele olan talebin artması ile ikinci el otomobil fiyatları da artmaya devam ediyor.

İkinci el otomobil fiyatları, 2022 yılının 6’ıncı ayına kadar artması öngörülüyor. Yıl sonunda ise Türkiye’de 6.5 milyon 2.el araç satışı yapılacağı tahmin ediliyor.

Sıfır araç üretiminde çip ve hammadde krizinin 6 ile 9 ay arasında çözülebileceği ifade edilenler arasında. Uzmanlar bu konu ile ilgili şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar fiyatlarda kur, faiz ve sıfır kilometredeki tedarik durumuna bağlı olarak 2.el araçlarda yüzde 20’ye kadar artış yaşanabileceğini öngörüyoruz. Yine yıl sonu pazar beklentimiz şu an için 6.5 milyon seviyesinde. Hali hazırda online platformlardaki ilan sahiplerinin ancak yüzde 10’u gerçek satıcı, reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var, geri kalanı manipülasyon”

ikinci el otomobil fiyatları

Gerçek satıcı oranı yüzde 10

Uzmanlar, kinci el araç ilanlarında ciddi bir azalma olduğunu söylüyor. Aynı zamanda, ikinci el aracı olanların ve bayilerin de son haftalarda birer birer ilanlarını kaldırdıklarını söylediler. Ve ilan sayıları incelendiğinde belirgin bir düşüş gözlemlendiğini dile getirdiler.  İlan sayıları ortalama olarak 400 binden 280 bine gerilemiş durumda. Üstelik hali hazırda bulunan online platformlardaki ilan sahiplerinin sadece yüzde 10’u gerçek satıcı. Reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var.

İkinci elde de tedarik sıkıntısı başladı

İkinci el araç piyasasının stok kaynaklarından birisi ise operasyonel filo kiralama şirketleri. Sıfır araç sıkıntısı yüzünden kiralama şirketleri de var olan araçlarını yenisi ile değiştirme yoluna ne yazık ki gidemiyor.

Uzmanlar konu ile ilgili, kiralama şirketlerinin sıfır araçlarda tedarik sorunu devam ettiği için artık 1-5 yaş aralığındaki araçlarının, yerine yenisi koyulamadığı için satmaktan vazgeçtiklerini söylediler. Aynı zamanda kilometreleri artsa bile kiralamaya devam ettiklerini söylediler. Bu durum da ikinci elde tedariği zorlaştıran faktörlerden sadece birisi oluyor. Yıl sonu satış beklentisinin ise 6.5 milyon ile sınırlı olduğu söylenenler arasında.

ikinci el otomobil fiyatları

İkinci El Otomobil Nedir ?

Artık hemen hemen herkes ikinci el otomobillere yöneliyor. Bunun sebebi ise sıfır araçların hem çok pahalı olması hem de tedarik sıkıntısı. Peki ikinci el otomobil nedir ? İkinci el otomobil, otomobil piyasasında aracın bir başkası tarafından daha önceden kullanıldığını belirten bir kavramdır. Yani ikinci el otomobiller daha önceden bir başkası tarafından kanunlar çerçevesinde satın alınmış ve yine kanunlar çerçevesinde satılan otomobildir.

İkinci El Otomobil Almanız İçin 6 Sebep!

1. Daha avantajlı

Sıfır otomobiller hiç kullanılmadıklarından hatalı olma ihtimalleri oldukça az olsa da bütçe açısından zorlama ihtimalleri var. Eğer yeni bir araç almayı düşünüyorsanız, öncelikle bunun için ne kadar bir bütçe ayırabileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Almak istediğiniz sıfır araç maddi açıdan sizi zorluyorsa, ikinci el otomobil daha avantajlı olacaktır.

2.Bakım masraflarını düşünün

İkinci el araba seçiminde dikkat edilmesi gereken bir çok nokta var. Bu noktalardan biri de araç bakımı. Eğer ikinci el otomobil almaya karar verdiyseniz, periyodik bakımları düzenli olarak yapılmış, özenli bakılmış araçları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Sıfır araçların garanti süresince yetkili serviste bakımları yapılabildiği için daha avantajlı görünebilir. İkinci el otomobillerde ise aracın önceden kontrol edilmesi gerekmektedir. Daha önce hasar görmüş veya birkaç yeri arızalanmış ikinci el otomobil, ilerleyen zamanlarda daha büyük masraflar çıkarabilir.

3.Kullanım sürenize göre hareket edin

Eğer yılda bir gibi kısa bir sürede otomobilinizi değiştiriyorsanız sıfır araç yerine ikinci el sizin için daha doğru bir tercihtir. Böylelikle az kullanmış olacağınız için değer kaybı da oluşmaz.

4.Yakıt tasarrufuna dikkat edin

Sıfır veya ikinci el araç olması fark etmez, dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de yakıt konusudur. Benzin fiyatlarının gittikçe artan fiyat pahalılığı nedeni ile fazla yakıt harcayan araçlardan uzak duruyoruz. Genel olarak beygir gücü yüksek ve motor hacmi düşük otomobilleri tercih ediyoruz. Eğer yakıt açısından avantajlı bir araç arıyorsanız, son teknoloji motorlarla donatılmış dizel veya motor hacmi düşük benzinli ikinci el araçları tercih edebilirsiniz.

5.Değer kaybını göz önünde bulundurun

Türkiye’de bazı araba modelleri var ki; sıfırı bir yana ikinci eli bile kıymetli. Ancak sıfır araç az da olsa her yıl değer kaybedebiliyor.

6.Ödeme seçeneklerini değerlendirin

Sıfır arabayı nakit para veya banka kredisi ile alma şansınız var. Bunun yanında ikinci el araçların daha fazla ödeme seçeneği vardır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here