Bir konsept otomobili iyi yapan nedir? Çoğu konsept otomobil oldukça hayalperesttir, ancak gerçekten harika olanlar heyecan yaratır ve bize otomobil geleceğine dair bir fikir verir. Göze hitap ediyorlarsa, bu ek bir bonustur. İşte 1938 ve 1965 yılları arasındaki zamanların en iyi konsept otomobili için seçimlerimiz.

En İyi Konsept Arabaları: 1938-1965

1951 General Motors LeSabre

1938-1965: En İyi Konsept Arabaları: 1951 General Motors LeSabre

II.Dünya Savaşı’nda insanların akıllarında uçaklar bir hayli yer etti ve GM’nin 1951 LeSabre’ı, yakında otomobil tasarımına hâkim olacak stil trendlerine dair ilk bakışımızı bize verdi. LeSabre, 1950’lerin tasarımının dayanak noktası olacak kavisli bir ön cam ve arka kanatları sergileyen ilk otomobildi. Merkezdeki, bir jet girişine benzeyen oval, geri çekilip dönerek iki yan yana farı ortaya çıkarırken, arkada dev bir merkezi fren ışığı bir jet avcı uçağının son yakıcısı gibi parlıyor. Göremediğiniz şık detaylar? Güç tepesini kapatan bir yağmur sensörü, lastik değişiklikleri için şasi üzerindeki elektrikli krikolar ve arkaya monte edilmiş bir şanzıman. Y-Job gibi, LeSabre de bir Harley Earl icatıydı ve onu günlük sürücüsü olarak kullandı.

1953-1955 Alfa Romeo Alfa BAT Arabalar

1938-1965: En İyi Konsept Arabaları: 1953-1955 Alfa Romeo Alfa BAT Arabalar

Alfa Romeo’nun Berlina Aerodynamica Technica’sı (BAT), Bertone tarafından tasarlanan bir dizi otomobili sergiledi. Her biri aerodinamikte bir deneydi ve dünyaya rüzgarı aldatmanın güzel bir şey olabileceğini gösterdiler. Gri BAT 5 1953’te Turin Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı, mavi BAT 7 1954’te ve ardından gümüş BAT 9 1955’te ortaya çıktı. Elli artı yıl sonra, 2008’de Alfa Romeo yeni bir BAT 11 çıkardı. Orijinal üç otomobil 2020’de açık artırmada 15 milyon dolara satıldı.

1955 Lincoln Futura

1955 Lincoln Futura

Lincoln Futura, 1956 Lincoln için çamurluk ve farların büyük ölçüde önizlemesini yapan şık bir çift balonlu iki koltuklu olduğu için o kadar dikkat çekici değil. Pek çok konsept otomobil, gösteri devresini tamamladıktan sonra belirsiz bir şekilde tahrip olsa da, tam işlevli Futura ilk olarak Ford’un 1961 tanıtım filmi The Secret Door için dondurulup hızla sürüldü. Ardından özelleştirici George Barris’e satıldı ve onu televizyonun en ikonik sürüşlerinden biri haline getirdi: 1966-68 Batman TV dizisinden Batmobile. Futura / Batmobile, sayısız kopya gibi hala var ve orijinali Barrett-Jackson 2013’te 4.2 milyon dolara satıldı.

1956 General Motors Firebird II

Otomobil tasarımcıları havacılık ipuçlarına takıntılıydı ve 50’li ve 60’lı yılların dört Firebird konseptinden ikincisi olan Firebird II, metaforu ne kadar ileri taşıyabileceklerini gösterdi. Bu sefer dört kişilik bir aile için sedan tasarımı yapıldı. Firebird II sadece bir jet uçağı gibi görünmekle kalmıyordu, aynı zamanda bir jet motoruyla da çalışıyordu. 35.000 rpm’de 200 hp güç üreten bir Whirlfire GT-304 gaz türbinine sahipti. Gövde titanyumdan yapılmıştır ve Firebird II’nin fütüristik özellikleri arasında dört tekerlekten bağımsız bir süspansiyon, her tarafta disk frenler, bir arka görüş kamerası ve dört bölgeli iklim kontrolü vardı. Firebird II, arabanın kaldırıma gömülü metal şeritleri takip ettiği otonom bir sürüş moduna bile sahipti. GM, yolcuların yol tarifi almak veya motel rezervasyonları yapmak için kullanabilecekleri iki yönlü bir iletişim sistemi tasarladı. Tam olarak kırk yıl sonra çıkacak olan OnStar sistemi.

1957 Ford Nucleon

Ellili yılların hepsi nükleer silahlarla ilgiliydi ve Nükleon, Ford’un barış için atomlarla çalışan bir araba fikriydi. Ford benzinin modasının geçtiği bir dünya tasavvur etti. Kulağa tanıdık geliyor mu? Ford Nucleon, arabayı yakıt ikmali yapmaya gerek kalmadan 5.000 mil boyunca çalıştıracak küçük bir reaktöre sahipti, ardından servis istasyonuna gidip, Tesla’nın pil değiştirme planından farklı olarak başka bir reaktörle değiştirmesini sağlayacaksınız.. Nucleon’un tasarımı, yolcuları sıcak bölgeden olabildiğince uzak tutma ihtiyacı gibi bazı potansiyel sorunları gizler; tekerleklerin aracın ağır kurşun korumasının yükünü taşıyacak şekilde yerleştirilmesinden bahsetmiyorum bile. Nucleon gerçek bir tekerlekli araba değil, daha ziyade bir maket, çünkü kim daha sonra bize Pinto’yu verecek olan aynı kişiler tarafından yapılmış bir nükleer reaktör etrafında zaman geçirmek ister ki?

1963 Chrysler Türbin Arabası

Chrysler, 1960’ların başında gaz türbinli arabaları denemeye başladı. Belki de 1963 Turbine’i konsept otomobil olarak etiketlemek adil değil. Sonuçta bunlar gerçek, sürülebilir araçlardı; Jet motor gücünün fizibilitesini değerlendirmek için üç yıllık bir süre boyunca 200 ailenin günlük sürücü olarak kullandığı toplamda 50. Türbinlerin çok güvenilir olduğu kanıtlandı ve stilleri, Chrysler arabalarının 1960’ların ortalarında ve sonlarında izleyeceği yönü öngörüyordu. Ancak, yakıt ekonomisi 1960’ların standartlarına göre bile bir sorun olduğu için, geleceğin arabaları olmadıkları ortaya çıktı. Chrysler, 1970’lerin sonlarına kadar gaz türbinlerini denemeye devam etti; bu sayede arka arkaya enerji krizleri ve büyüyen bir ekolojik hareket, güç aktarım mekanizmasının yetersiz yakıt ekonomisini ve yüksek emisyonları arabalarda kullanım için elverişsiz hale getirdi.

1964 Pontiac Banshee

1938-1965: En İyi Konsept Arabaları: 1964 Pontiac Banshee

Pontiac’a doğru ilerlerken, daha sonra Banshee olarak anılacak iki koltuklu bir spor otomobil olan XP-833’ün yaratılışını denetledi. Birkaç tasarım modelinin yanı sıra iki tam işlevli Banshee konsept otomobil üretildi: altı silindirli bir coupe ve bir V-8 ile çalışan dönüştürülebilir.  Banshee, GM’nin belirli bir diğer iki koltuklu halo ürününe geçici bir benzerlik taşıyor ve çeyrek ton daha hafif olduğu için muhtemelen söz konusu arabadan daha iyi performans gösterecekti, bu yüzden GM’deki üst düzey kişiler DeLorean’a onu yok etmesini emretti. Prototiplerin imha edilmesi gerekiyordu ama DeLorean onları sakladı. Daha sonra satıldılar ve hatta bugün hala varlar. Stil tanıdık geliyorsa, bunun nedeni Banshee konseptinin üçüncü nesil Corvette üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasıdır ve bu videoyu izlerseniz yaklaşan ’67 Firebird’den birçok ipucu göreceksiniz.

1965 Corvette Mako Shark II

GM’nin gelecekteki bir ürüne erken göz atması pek sık rastlanan bir durum değildir, ancak şirket, 1965’te Mako Shark adını taşıyan iki Corvette konsept otomobilden biri olan Mako Shark II’yi ortaya çıkardığında olan şey tam olarak buydu. İkinci Shark halka verildi. 1968 Corvette’in satışa çıkmadan iki yıldan fazla bir süre önce neredeyse gizlenmemiş görünümü. Bu nasıl oldu? Başlangıçta C3’ün 1966’da ’67 modeli olarak piyasaya çıkması gerekiyordu, ancak son dakika tasarım gecikmeleri, C3’ün 1967 yazına ’68 modeli olarak girişini itti. Tüm bunlar bir yana, Mako Shark II güzel bir konsept otomobil, uzun çamurlukları ve şişkin kaputu bize üçüncü nesil Corvette’in tasarımının alabileceği biraz farklı bir yön gösteriyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here