1073 HP Porsche Mission R; markanın elektrikli geleceğini önizliyor. Elektrikli Mission R konsepti, yaklaşık Porsche 718 Cayman boyutunda ancak daha geniş ve alçak ve pistte bir 911 GT3 Cup otomobili tarzında olacak.

Mission R, biraz daha geniş olmasına rağmen 718 Cayman’a benzer boyuttadır. Araç “race mode” 671 beygir gücü ortaya koyar ve “qualifying mode” 1073 HP ye kadar güç sağlar.
Porsche model için, sıfırdan 100 km / saate 2.5 saniyeden daha kısa bir süre ve 300 km / saatin üzerinde bir azami hız talep ediyor. Mission R ayrıca 900 voltluk elektrik mimarisi sayesinde 15 dakikada yüzde 5’ten yüzde 80’e şarj olabiliyor.

Mission R, şu anda üretim için planlanmayan çalışan bir prototiptir. Ancak 2025 veya 2026’da beklenen tam olarak gerçekleştirilmiş bir sürümle gelişimi devam edecektir.

1073 HP Porsche Mission R; Markanın Elektrikli Geleceğini Önizliyor

Porsche, müşteri yarışlarında geniş bir geçmişe sahiptir. Otomobil üreticisinin motor sporları kolu, son otuz yılda daha fazla 4400 Cup otomobili üretti. Ayrıca Porsche Cup otomobilleri şu anda dünya çapında 30 adet tek markalı seride yarışıyor. Bugün, Münih’teki IAA otomobil fuarında Porsche, Porsche’nin gelecekteki müşteri yarış araçlarının tamamen elektrikli yönünü gösteren bir konsept olan Mission R’yi ortaya çıkardı.

1073 HP Porsche Mission R Güç ve Performans

Mission R boyut olarak 718 Cayman’a benzer ancak oldukça alçak ve daha geniş bir platforma sahiptir. R, ön aksta 429 hp’lik bir ünite ve arkada güç sağlayan 644 hp’lik bir motorla iki elektrik motoruna sahiptir. Yarış modunda, Mission R tutarlı bir 671 beygir gücü sağlar, ancak Sıralama modunda motorlar 1073 beygir gücü üretir. Tüm bu güç için gerekli olan şey, Porsche’nin 30 ila 45 dakikalık yolda hareket sağlayabileceğini söylediği yaklaşık 80.0 kWh’lik bir pil ile sağlanıyor.

1073 HP Porsche Mission R; Markanın Elektrikli Geleceğini Önizliyor

Porsche, Mission R roketlerinin sıfırdan 100 kmh’e 2.5 saniyeden daha kısa sürede ulaştığını söyledi. Ayrıca Porsche 300 kmh’ten daha yüksek bir hıza ulaştığını ve mevcut bir 911 GT3 Cup’ın tur süreleriyle eşleşebileceğini iddia ediyor. Porsche Taycan’ın 800 voltluk elektrik sistemi, onu şu anda satılık olan en hızlı şarj süresine sahip EV’ler arasına yerleştirdi. Porsche, Mission R’yi bir adım öteye taşıyarak, 900 voltluk bir sistem kurdu ve sadece 15 dakikada yüzde 5’ten yüzde 80’e şarj olmasını sağladı. Burada elbette doğru şarj ekipmanının rolü yüksek.

1073 HP Porsche Mission R Tasarım

Tipik olarak, Porsche’nin motor sporları ekipleri mevcut bir yol arabasını alır ve onu pist için modifiye eder. Ancak Mission R ile Porsche’nin tasarımcıları ve yarış mühendisleri, hareket halindeyken yan yana çalıştılar. Mission R’nin karbon fiber kompozit kafesi sonradan düşünülmüş bir takla kafesine yapışmak yerine otomobilin yapısına entegre edildi. Porsche’nin dış iskelet olarak tanımladığı çerçevede görünür hale geldi. Mission R’nin tasarımcısı, özellikle Vision Spyder olmak üzere, görünmeyen tasarım çalışmalarına da yoğun bir şekilde dahil oldu. Bu etkiyi, gömme farlarda, roll-bar dış iskeletinde ve genel stil felsefesinde görebiliriz.

1073 HP Porsche Mission R; Markanın Elektrikli Geleceğini Önizliyor

Tipik olarak elektrikli otomobiller, gazla çalışan arabalar kadar soğutmaya ihtiyaç duymazlar. Ancak Porsche, Mission R’nin soğutma gereksinimlerinin aslında gazla çalışan GT3 Cup yarış arabasınınkine benzer olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, iz odağının nispeten sabit pil sıcaklıklarını korumak için çok daha fazla hava gerektirmesidir. Bu nedenle araçta aktif aerodinamik bol miktarda mevcuttur. Ön hava girişlerindeki panjurlar soğutma ihtiyacına göre açılıp kapanabiliyor. Ayrıca ayarlanabilir bir arka kanatla birlikte çalışarak arka kanattaki sürtünme azaltma sistemi açıkken (düz bir yolda düz giderken) daha yüksek hız için ön yere basma kuvvetini azaltıyor.

1073 HP Porsche Mission R; Markanın Elektrikli Geleceğini Önizliyor

EV aktarma organları, Porsche’nin sürdürülebilirliğe odaklandığı tek alan değil. Mission R’nin gövdesinin çoğu, doğal elyaf takviyeli plastikten yapılmıştır. Malzeme, 3D baskılı köpük elemanları ile birlikte iç kısımda yoğun bir şekilde yer almaktadır. Direksiyon simidindeki bir ekran önemli veriler sağlarken, direksiyon kolonunun üzerine yerleştirilmiş bir ekran yan ve dikiz aynası kamera görüntülerini gösterir. Bu ekranlar iç mekan pist performansını en üst düzeye çıkarmaya yöneliktir. Ayrıca iç mekanda açılarını uzaktan ayarlayabilen kameralar var. Bu sayede Porsche, yarış canlı yayınlanırken hayranların kamera açılarını seçmesini öngörüyor.

Markanın Elektrikli Geleceği

Mission R şu anda çalışan bir prototip ve Porsche test parkurunda aracı test ediyor. Ancak şirket daha fazla geliştirmeye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Marka tam olarak üreteceği versiyonlarının 2025 veya 2026’da gelebileceğini öne sürüyor. Porsche, Mission R’nin üretim otomobili olup olmadığını resmi olarak söylemedi. Ancak konsept, elektrikli olması beklenen yeni nesil Cayman ve Boxster’ın ön izlemesi şeklinde. Porsche geçmişteki değerleriyle birlikte kendi başına tek markalı bir elektrikli yarış serisi de ortaya koyabilir.

İkinci El Porsche İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here