Akaryakıt istasyonlarında her gün yüz binlerce, belki de milyonlarca araca yakıt yüklemesi yapılıyor. Peki bu araçlardan birine yanlış yakıt koyulursa ne olacağını hiç düşündünüz mü? Bu sorunun yanıtı herkes tarafından net olarak bilinmese de araca zarar verebileceği konusunda bir fikir birliği bulunuyor. Evet, bu düşünce oldukça isabetli. Çünkü araçlarda yanlış yakıt dolumu çok büyük çapta sorunlara yol açabiliyor. Bu noktada tabii ki akaryakıt istasyonu çalışanlarının çok dikkatli olması gerekiyor. Ancak siz de aracınıza koyulan yakıtın mümkün olduğunca farkında olmaya çalışabilirsiniz. Şimdi sözü fazla uzatmadan karşılaşabileceğiniz problemlere bir göz atalım.

motor ikaz lambası

Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan bir sorun olan yanlış yakıt dolumu, bir iki dakikalık dikkatsizliğin sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu dalgınlık anı, aracınıza maddi açıdan büyük zararlar verebiliyor. Bu zararlar motor değişimine kadar varabileceği gibi zaman zaman da hayati risk taşıyan durumlar ortaya çıkarabiliyor.

Dizel Araca Benzin Konulursa Ne Olur?

Temelde iki motorun da çalışma prensiplerinin aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak iç aksama baktığımızda farklılıkları görebilmek mümkün. Dizel motorların içerisinde, bujiye ihtiyaç duymadan yakıtı püskürterek tutuşturan yüksek basınçlı enjektörler bulunuyor. Bu sebeple benzinli motorlardaki enjektörelere oranla daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu tür basınçlı enjektörlerin kullanılmasının sebebi, dizel motor yakıtının zor tutuşması, yoğun ve yağlı bir yapısı. Aracın hareket etmesini sağlayan yakıt, aynı zamanda enjektörlerin yağlamak için de kullanılıyor.

Benzine baktığımızda ise daha ince yapılı bir ürün olduğunu görüyoruz. Bu sebeple benzin, yapısı gereği daha az yağlama özelliğine sahip ve solvent bazlı olduğu için de çabuk tutuşabiliyor. Öğrendiğimiz bilgilerden yola çıkarak hem enjektörleri yağlayan hem de geç tutuşan dizel yakıt yerine, yağlama özelliği düşük ve anında tutuşan benzini kullanmak ciddi sonuçlar doğuracaktır. Kuru kalan enjektörelerde, bozulmalar mikron boyutunda başlayıp kırılmalarla enjektöre zarar verecek boyutlara ulaşabilir. Devamında ise enjektörlerden kopan parçalar motora da ciddi zararlar verecektir. Kısa vadede pek anlaşılamasa bile uzun vadeli kullanımda motorun tamiri yerine aracınıza yeni bir motor takmak bile daha makul bir düşünce. Peki, tam tersi bir senaryoya göz atacak olursak benzinli araca dizel yakıt konulursa ne olur?

akaryakıt istasyonundan yakıt alan araç

Benzinli Araca Dizel Yakıt Konulursa Ne Olur?

Benzinin solvent bazlı, ince yapıda ve çabuk tutuşma özelliğine sahip olduğunu yukarıda anlatmıştık. Doğal olarak benzin ile çalışan motorlar da bu özellikler göz önüne alınarak tasarlanıyor. Sistemde bujilerin çakma ayarı dahi benzine göre ayarlandığı için bu tür bir tasarımın içerisine yoğun, geç tutuşan ve yağlanma özelliği fazla olan dizel yakıt koymak büyük bir hata olur. Çünkü benzinli motora dizel yakıt koyulduğunda ilk karşılaşacağınız sorun dizel yakıtın tutuşmaması olacaktır. Böyle bir durumda mazot olarak da tabir edilen dizel yakıt, benzinli araçların çalışma prensibi gereği enjektörlere gelecektir. Ancak yoğunluğu sebebiyle enjektörlerden zor geçen mazot, yanma odasına ulaştığında buji ateşlenecektir. Bu noktada yanma tam anlamıyla gerçekleşmeyecek ve egzozdan yanmamış karbon atımı gerçekleşecektir. Hızla alev alan benzin yerine ağır bir yanma eğiliminde olan dizel yakıtın tutuşmaması benzinli motorlar için olası bir sorun. Tutuşmayan yakıt motoru çalıştıramayacağı için de aracınızın hareket etmeyecektir.

Bir şekilde yakıt alev alır ve motor çalışırsa da sonuçlarının pek iyi olmayacağını tahmin ediyorsunuzdur. İlk etapta egzozdan yoğun duman salınımı olacak ve motor kısa bir süre duracaktır. Ancak dizel motorda yapılan yanlış yakıt yükleme hatasına kıyasla hasar ihtimalinin daha az olduğunu da söylemek gerek. Çünkü motorun çalışması için daha yoğun bir yakıt gerektiğinden sistem ya hiç çalışmayacak ya da az bir süre çalışıp duracaktır. Böylece iç aksamdaki hasar da daha az olacaktır. Özetleyecek olursak, yanlış yakıt dolumu konusuna epey dikkat etmeniz gerek. Aksi halde çok büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

yakıt ikaz lambası

Yanlış Yakıt Araçtan Nasıl Temizlenir?

  • Depo sökülür.
  • Depo temizlenir.
  • Aracın enjektörleri veya karbüratörü sökülür.
  • Enjektör veya karbüratör temizliği yapılır.
  • Bujiler yağlanmış olabileceği için temizlenmesi gerekir.
  • Benzin filtresi değişir.
  • Tüm parçalar yerine takılır.
  • Araca yakıt koyulur.
  • Sistemde kalan yakıtın atılması için araç yaklaşık 20 dakika çalıştırılır.

Bu içeriği beğendiyseniz yakıt enjektörü arızalarını tespit etmenizi sağlayacak bu ipuçlarına da göz atın!

1 YORUM

  1. Adam araba kiralıyor ve aracın hangi yakıt türüyle çalıştığını bilmiyor. Benzinliğe gitti dizel araca örneğin 250tl lik benzin istiyorum dedi ve markete kredi kartını geçmeye gitti pompacı da yoğunluktan dolayı benzin tabancasını depoya koyup yakıtı verdi ve diğer araçlara bakmaya gitti sonuç da her benzin pompasının başında 1er eleman olmuyor.
    Müşteri geldi fişini almadan istasyondan ayrıldı bir süre gittikten sonra araç arızalandı neden çünkü araç dizel!! Ama talep edilen yakıt benzin! Burada suçlu pompacı mıdır yoksa müşteri mi???

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here