Eğer sende bir Vintage motosiklet hastası bir sürücüysen restore etmenin öneminin farkındasındır. Belki tamamen orijinal halini seviyorsundur ancak bazen restorasyon işlemi uygulayarak eskinin sağlam kalmasını isteyebilirsiniz.

Vintage motosiklet kavramı özel makinelere verilen isimdir. Özel olması motosikletin ne kadar eski olduğu ile doğru orantılıdır. Eğer bir Vintage motosiklet sahibi iseniz restorasyon sürecinin sabır gerektirdiğini öğrenmelisiniz. Bunun yanında yedek parçalar için biraz para ve son olarak titiz çalışma sonucu muazzam sonuç.

Vintage motosiklet restore etmek için yapmamız gerekenleri merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

 Bir servis kılavuzu bulun

Eski bir motosikleti restore etmek için çeşitli parçalara ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Çevrede bu konuyla alakalı tanıdığınız biri varsa muhtemelen ondan şu cümleyi duyarsınız; “Motosikletin için tüm bilmen gereken her şeyin içinde bulunduğu bir kılavuz olduğunu biliyorum”. Bu kılavuzlar motosikletin ilk sahibi değilseniz muhtemelen üretici firmanın elinde hala duruyordur. Sizi kılavuzun varlığından haberdar eden arkadaşınızla firma ile iletişime geçip edinebilirsiniz. Bunun yanında teknolojinin gerekliliklerini de kullanabilir ve internet dünyasında kılavuz için derin bir araştırma içinde de bulunabilirsiniz.

Vintage motosiklet

Bu kılavuzu edindikten sonra motosiklet parçalarının nasıl monte edildiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi önemli detaylar yer alır. Bu sizin için faydalı bir kılavuz olacak.

Sökme ve Düzenleme Öncesi

vintage motosiklet

Muhtemelen motosikletinizi edindiğiniz kılavuzdan sonra yenilemek için can atıyorsunuz. Ancak henüz parçaları nasıl bir araya getirmen gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip değilsin.

Sökme ve düzenleme öncesi değiştireceğiniz her parçanın orijinal konumunu fotoğraflayın ve bir not eşliğinde telefonunuza kaydedin. Eğer profesyonel değilseniz parçaların yerini unutmanız ve nasıl monte edileceği konusunda tereddüt yaşamanız mümkün olabilir.

Bir Plan Yapın  

Her iş öncesi olduğu gibi Vintage Motosiklet restorasyonu gibi önemli bir iş öncesi de plan yapmanız gerekir. Projenin düzenli be stratejik bir şekilde ilerlemesi için hangi parçaları hangi sırayla çıkarmanız be restore sonrası takmanız gerektiğini kılavuz ile eş zamanlı bir şekilde tespit etmelisiniz. Tespit sonucu planınızı görünür bir yere yapıştırıp onunla bağlantılı bir şekilde hareket etmelisiniz.

Plan sırasında hangi parçanın ne kadar hasarlı olduğu veya yenilenmesi gerektiğini de tespit etmelisiniz. Bunun yanında parça hasarlı olmasa bile göz zevkinizi bozan bir görüntüyü kendi zevkinize göde düzenlemek isteyebilirsiniz. İşte değiştirme ihtimalinizin olduğu bazı Vintage Motosiklet parçaları;

  • Zincir ve Dişli
  • Yağ değişimi
  • Lastik
  • Egzoz
  • Karbüratör
  • Buji
  • Elektrik
  • Işık
  • Pil kontrolü
  • Gaz tankı
  • Fren

Parça Siparişi

Parça siparişi belki de en sabır gerektiren bölüm. Çünkü Vintage bir motosikletin parçasını bulmanız biraz zaman alabilir. Bunun nedeni üretimi durmuş bir motosikletin yedek parça üretiminin de olmamasından kaynaklanır. Belki açıktan yedek parça üretimi hala devam ediyordur. Bu motosikletin ne kadar eski olduğu ile bir alakalı durum. Bekleme sürenizi yedek parçanın orijinal olup olmadığı da belirleyebilir. Çünkü orjininal parça bulmak replika parçalara göre daha zordur ve dolayısıyle bekleme süreniz daha da artacaktır.

Parça araştırması sırasında internet satış sayfalarında arama yapabilir veya çeşitli motosiklet forumları ve grupları ile iletişime geçebilirsiniz.

Parça Değişim Aşaması

Yaptığınız tespitler sonrası değişmesi gereken parçaların siparişini verdiniz ve parçalar elinize ulaştı. Bundan sonra daha önce yaptığınız plan ile kontak kurup işe başlayabilirsiniz. Tam teçhizatlı bir alet çantası değişim sırasında gerekli olan malzemeleri size sunacaktır. Ancak hala eksik bir aletiniz varsa çeşitli hırdavat mağazalarından temin edebilirsiniz.

Parça değişimlerini sök tak işlemi sırasında hasar vermeyecek şekilde yapmayı unutmayın. Özellikle paslanmış bir parçayı restore etmek için yerinden aniden çıkarmaya kalkarsanız direnç noktası azalmış bir paslı metal kırılma yapabilir. Bunun olmaması için vidaları sökmeden hemen önce pas sökücü sprey kullanmayı unutmayın.

Parçalar sökülüp restore edildikten sonra eskisi gibi kullanılabilecek sağlamlıktaysa yapmanız gereken sonraki adım tüm parçaları pas sökücü bir sıvının içinde 3 saat bekletmek olacak. Genel itibariyle üzerinden pas giden parçalar için son aşama kumlama aşaması olmalıdır. Kumlama aşaması da parçanın yüzeyindeki pasları titiz Bir şekilde yok eden ve yapması eğlenceli bir iştir.

Bu aşamadan sonra ise pastan tamamen arınan parçaların boyama işlemine geçmek olacak. Boyama işlemi Vintage motosikletin orijinal rengi ile bağlantılı olursa daha güzel olur. Bu ayrıntıya dikkat edin.

Tüm bu işlemleri yapmamanız gereken bir nokta var. Eğer parçalar restore edilemeyecek kadar kötü durumdaysa daha önce yaptığınız tespit sonucu verdiğiniz parça siparişlerini devreye sokabilir ve yenisi ile değişim yapabilirsiniz.

Kişisel Bir Dokunuş

Vintage Motosikletinizi yeniden restore ederken zevklerinize kulak vermelisiniz. Zevkleriniz olması gerekenin dışına çıkan ve motosikletin sizin istediğinize göre şekillenmesini sağlayan öznel bir duygudur. Örneğin; Özel gidon, sıra dışı bir renk, etkileyici jantlar ve daha bir çok alan da zevklerinize göre değişiklikler yapabilirsiniz.

vintage motosiklet

Ne yapmak istediğinizden gerçekten eminseniz bu aşama sonrası gerçekten zevklerinizin yansıması bir Vintage motosiklet sahibi olabilirsiniz.

Kişisel dokunuş aşamasında kararsız kaldıysanız daha önce motosiklet restore etmiş kişilerin deneyimlerinden ve zevklerinden esinlenebilir ve kendi tarzınızı yaratabilirsiniz. Bunun için internette küçük bir araştırma yapın.

Yardım İstemekten Korkmayın

Eğer bir işi daha önce yapmamış ve yeterince tecrübesizseniz bu işi bilen bir arkadaşınız veya tamircinizden yardım isteyebilirsiniz. Daha önce restorasyon projelerinin içinde bulunmuş kişiler size yanlışlarınızı anlatarak bu pahalı işlemin içinden rahat çıkmanızı sağlayabilirler. Doğrularınızı söyleyerek de sizi motive ederler ve yaptığınız işten zevk alırsınız.

İkinci Klasik Motosiklet İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here