Varex Nedir? Kullanılması Yasak Mı?

1
10038
varex nedir

Spor bir otomobile sahip olmak herkesin hayali. Görüntüsü, performansı, aksesuarları veya sesiyle spor otomobillere benzemeye çalışan günlük arabalar bazen istenmeyen manzaralara da yol açabiliyor. Kimisi zevk için yaptığı ekstralarda hiç kimseyi rahatsız etmemeye özen gösteriyor. Ancak bazı kullanıcılar bu konuda duyarsız olabiliyor. İşte bu ikilemin en çok yaşandığı konulardan biri olan VAREX, maruz kalanlar için pek de arzu edilen bir uygulama sayılmaz. VAREX nedir, VAREX kullanımı yasak mıdır? gibi sorulara yazımızda cevap vereceğiz.

Varex Egzoz Nedir?

varex nedir?

İngilizce ‘Variable Exhaust’un kısaltmasıdır. Türkçe ‘Değişken Egzoz’ anlamına gelen bu sistem, egzoz sistemi üzerinde bir takım değişiklikler yaratarak otomobilden daha fazla ses çıkarılmasını sağlar.

Motor içinde yanma veya patlama işlemi gerçekleştikten sonra açığa çıkan gazların dışarı atılmasını sağlayan egzoz sistemi, kendi içinde birçok sistemi barındırır. DPF, EGR, Egzoz susturucu gibi sistemler vardır. Bunlar sayesinde egzoz gazlarının hem daha az zararlı hem de daha az gürültülü biçimde dışarı atılması hedeflenir.

VAREX ise egzoz sisteminde bulunan susturucu içinde kontrol edilebilen bir valf konumlandırılarak buradaki susturma işlemini manipüle eder. VAREX, susturucunun içinde bazı valf ve kapakları kapatarak egzoz gazının hiçbir engele çarpmadan doğrudan dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede egzoz gazı kesintisiz biçimde sıkışarak dışarı çıktığı için daha fazla ses çıkmasına neden olur.

VAREX Kullanımı Yasak Mıdır?

Varex Egzoz Kullanımı

Trafik cezalarını incelersiniz gürültülü egzoz cezasının olduğunu görebilirsiniz. Gürültülü egzoz cezası 1367,25TL’dir. VAREX sisteminin varlığı bir otomobilde tespit edilirse bu ceza uygulanır. Yani VAREX sistemi kullanılması yasak olan bir sistemdir. Ancak kumanda vb. araçlarla kontrol edilebildiği için kontrol noktalarında tespiti çok kolay değildir.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here