Türkiye’de Satılan Amerikan Üretimi Otomobiller Hangileri?

1
28066

ABD üretimi arabaların fiyatları artacak mı? Zira, ABD’den gelen ürünlere ek vergi uygulanacak. Peki, Türkiye’de satılan Amerikan üretimi otomobiller hangileri?

Amerikadan gelen araçlara uygulanacak ek vergiden daha önce bahsetmiştik. Buna dair akıllardaki il soru da Peki ama Türkiye’de satılan ABD üretimi otomobiller hangileri oldu. Başka bir deyişle ABD’den ithal edilen araba markaları hangileri?

Mert Yılmaz yazdı: Türkiye’de satılan Amerikan üretimi arabalar

Son günlerde Türkiye ile Amerika arasında yaşanan kriz hepimizin malumu. Karşılıklı restleşmeler sürerken dolar aldı başına gitti ama neyse ki alınan bazı önlemlerle gün itibarıyla bir dolar 6.1 TL’ye kadar geriledi.

Dolar, düşebilir, bir anda tekrar yükselmeye de başlayabilir. Çünkü ekonomistler bile ne olacağını tam olarak kestiremiyor. Ümidimiz TL’nin değer kazanması yönünde elbette. Biz, ekonomist değiliz, işimiz otomobil. Bu nedenle de konuya otomotiv endüstrisi yönünden bakıyoruz.

ABD’ye Karşı Gümrük Vergilerini Arttırdık!

Amerikan yaptırımlarına verdiğimiz cevaplardan biri de ABD’den ithale dilen ürünler için gümrük vergilerini artırmak oldu. Amerika’da üretilen otomobiller Türkiye’ye gelirken yüzde 120 gümrük vergisiyle karşılaşıyor.

Türkiye’de Amerikan Otomobili Var mı?

Şimdi diyeceksiniz ki, Türkiye’de Amerikan otomobili mi kaldı? Evet 50’li ve 60’lı yıllarda değiliz. Sokaklarımızda dolaşan otomobillerin çoğu Amerikan değil ama bu konuyu sadece GM, Ford ve Chrysler ürünlerine indirgemek yanlış olur.

Amerikan Markası Ford’un Türkiye’de de Fabrikası Var!

Burada aklınıza hemen Ford gelebilir çünkü sokaklarımız Fiesta’larla Focus’larla dolu. Evet, Ford bir Amerikan markası ama ülkemizde ve Avrupa’da satılan modellerin büyük çoğunluğu anavatanından yani Amerika’dan gelmiyor. Bildiğiniz gibi Ford’un Türkiye’de de fabrikası var ve diğer modeller de Avrupa ülkelerinde üretiliyor. Peki, yüzde 120 gümrük vergisine takılan araçlar hangileri?

BMW ve Mercedes-Benz Tutkunları için Kötü Haber!

Hiç tahmin bile edemeyeceğiniz, Alman markası diye düşündüğünüz birçok model Amerika’dan geliyor. BMW ve Mercedes’ten bahsediyoruz. BMW’nin SUV sınıfındaki oyuncuları X3, X4, X5 ve X6 modelleri Amerika’da üretiliyor. Mercedes ise yine SUV modelleri olan GLE ve GLS’yi Amerika’dan ülkemize getiriyor.

21 Haziran’dan Beri ABD Ürünleri Boykotlu!

Bildiğiniz gibi Türkiye, Amerika’dan ithal edilen araçlar için 21 Haziran tarihinde yüzde 60 ek gümrük vergisi koymuştu. Gün itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanan liste ile ABD’den gelen otomobillere uygulanacak verginin yüzde 120’ye çıktığı açıklandı. 45 gün içinde ithalat belgesini ibraz edenler otomobillerini yüzde 120’lik tarifeye sokmadan Türkiye’de satabilecek.

Geçen yıl Amerika’dan gelen otomobillerin ithalatı 87 milyon doları bulmuştu. Bu verinin yeni vergilerle birlikte 52 milyon dolar daha artacağı öngörülüyor Yukarıda bahsettiğimiz gibi yeni düzenleme, Amerika’dan ithal edilen otomobilleri kapsıyor, bu nedenle etkilenen sadece Amerikan otomobilleri olmayacak. SUV araçlarını Amerika’daki Spartanburg fabrikasında üreten BMW ilk etkilenen markalar arasında olacak. BMW neden bu araçlarını Amerika’da üretiyor sorusunun cevabı çok açık. Amerika çok büyük bir pazar ve SUV modeller ilgi çok büyük. BMW ve Mercedes gibi markalar da özellikle SUV modellerin üretimini oraya kaydırarak lojistik avantaj elde etmeyi planlıyor. Bu premium markaların SUV modelleri ülkemizde zaten yüksek fiyatlarla satılıyordu, bir de yeni gümrük vergisi eklenince fiyatlar uçuşa geçecek.

BMW X5 xDrive25d’nin fiyatı 600 bin TL civarından başlıyor. Yeni düzenlemeyle bu aracın fiyatının bir milyonun üstüne çıkacağını düşünmek yanlış olmaz. Aynı şekilde şu anda 340 bin TL olan BMW X3 sDrive20i’nin 700 bin TL’ler bandına çıkması sürpriz değil. Sıfır BMW X6 ise iki milyon sınırını zorlayabilir.

Sıfır km Mercedes fiyatları için de durum farklı değil GLE zaten neredeyse 1 milyon 400 bin TL’ye satılıyor. Yeni vergilerle iki milyon TL’ye ulaşabilir. GLS zaten çok üst sınıf bir SUV ve fiyatı 1 milyon 625 bin TL civarında. Yakın gelecekte 2.5 milyon TL’lik bir fiyata satılırsa hiç şaşırmayız. Yeni vergi düzenlemesi ile BMW, Mercedes fiyatlarını tam bu kadar olacak diye hesaplamadık ama üç aşağı beş yukarı durum böyle.

2018 model s60Volvo S60 da Hayal Otomobil mi olacak?

Volvo da yeni S60’ı Amerika’da üretmeye karar verdi. Bu otomobil henüz Türkiye’ye gelmedi ama sıfır km Volvo S60 fiyatları can yakacağı şimdiden kesin gibi.

Tabii bir de zaten Amerikalı olan marka ve modeller var. Ülkemizde çok sevilen Jeep bunlardan biri. Grand Cherokee, Cherokee ve Wrangler anavatanlarında üretiliyor. Neyse ki Renegade Avrupa’dan geliyor da fiyatlarında bir değişiklik olmayacak. Şu anda Jeep’in sitesinde fiyatlar yok ama sıfır km Grand Cherokee fiyatının 1.5 milyon TL olacağını öngörmek zor değil.

Ford ise Amerikan malı olarak sadece Mustang’i Türkiye’de satıyor. Bu otomobilin yaklaşık fiyatı 150 bin dolar. Son kurlarla birlikte 900 bin TL’yi geçti. Yeni gümrük vergileriyle birlikte fiyatının 1.5 milyon TL’yi rahatça aşacağını söyleyebiliriz.

Yeni Fiyatlar 45 Gün Sonra Listelere Yansıyacak!

Burada net rakamlar vermiyoruz çünkü markalar yeni duruma göre düzenlemeler yapacaklardır ve fiyatları aşağı çekmek için uğraşacaklardır. Yani aslında güncel fiyatlara yeni gümrük vergilerini tam olarak eklemek doğru bir yaklaşım değil. Yine de fiyatların anormal artacağı kesin. Bir de ithalat belgesini şimdi ibraz edenler bu vergi oranlarından 45 gün süreyle etkilenmeyecek ve fiyatlar 45 gün sonra listelere yansımış olacak. İthalatı tamamlanmış olan ürünler de bu durumla karşı karşıya kalmayacak. Yeni düzenlemenin etkisini bir-iki ay içinde görmek mümkün.

Çözüm Var mı?

Bu arada, BMW’nin Tayland’da da fabrikası var ve bahsettiğimiz SUV modellerden bazıları orada da üretiliyor. Belki BMW Türkiye bu araçları Tayland’dan getirerek bu probleme bir çözüm bulabilir…

 

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here