Motor sisteminin kritik parçalarından olan triger kayışı, motorun senkronizasyonunu sağlar. Fakat kullanım durumuna bağlı olarak triger kayışı aşınması yaşanabilir. Bunun sonucunda triger kayışı arızaları meydana gelir ve kayışın değişmesi gerekir. Peki, triger kayışı neden arızalanır? Olası nedenlere göz atalım.

Triger Kayışı Arızaları

Zamanlama kayışı olarak da adlandırılan triger kayışının görevi, krank milinden aldığı hareketi eksantrik miline iletmektir. Bu sayede ise supaplar, açılıp kapanarak işlevini yerine getirebilir. Peki, triger kayışı neden önemlidir? Çünkü güvenliğin sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca zamanlama kayışı, motorun performans verilerine doğrudan etki eder. En temel sebebi ise motorun soğutma sıvısının daha iyi çalışmasına yardımcı olmasıdır. Fakat triger kayışı arızaları meydana gelirse motor, doğru sıcaklıklara gelmez ve araç hararet yapar.

Triger Kayışı Neden Aşınır?

Triger kayışı, sürekli olarak hareketi ilettiği için zamanla aşınmaya başlar. Kayış, devamlı olarak kavrama hareketi yaptığı için dişleri zamanla aşınır. Fakat triger kayışının dişleri oldukça önemlidir. Çünkü aşınma sonucu pek çok triger kayışı arızası yaşanır.

Triger Kayışı Sıyrılması

Peki, triger kayışı neden sıyrılır? Esnek yapıya sahip olan triger kayışı, zamanla sertleşip esnekliğini kaybeder. Sertleşen kayış, bir zaman sonra kopacaktır. Bu anlamda kayışın gerginliği de doğru ayarlanmalıdır.

Triger Kayışı Koparsa Ne Olur?

triger kayışı

Triger kayışının aşınması, kopma ile sonuçlanabilir. Araç hareket halindeyken zamanlama kayışının kopması sonucunda ön takımlardan büyük bir ses gelir ve araç stop eder. Ayrıca egzoz dumanın rengi siyaha döner. Arabanın çalıştırılmaya zorlandığı durumlarda motor sistemi bileşenleri yanabilir. Bu durum özellikle motorda ciddi sorunlara ve tamiratlara yol açabilir. Ayrıca krank mili, eksantrik mili ve supaplar arızalanır. Örneğin kapılı durumda olması gereken supaplar, açık kalır ve pistonlar supaplara çarpar. Bu yüzden böyle durumlarda yetkili kişilerden yardım almalısınız. Son olarak triger kayışının koptuğu arızalanma senaryolarında gergi bilyesi ve devridaim pompasını yenilemeyi unutmayın. 

Triger Kayışı Neden Ses Yapar?

Aracın diğer parçalarından gelen sesler, bazen sorunun triger kayışı kaynaklı olduğu düşündürtebilir. Fakat bu tarz problemler daha çok devridaim pompası ya da gergi bilyesinden gelir. Ayrıca doğru triger kayışı değişimi yapılmadığından dolayı da ses gelebilir. Bu noktada gerekli kontroller yetkililerce sağlanmalıdır.

Triger Kayışı Ne Zaman Değişir?

Üretici firmaların değişim için öne sürdüğü kilometre ve yıl farklılık gösterir. Fakat triger kayışının değişiminden bahsedebilmek için birkaç unsurun ortaya çıkması gerekir. Triger kayışında arıza tespit edildiyse veya zamanla yıprandıysa değiştirilmelidir. Ayrıca sürücüler, “triger kayışı kaç kilometrede değiştirilmelidir?” sorusunun cevabını oldukça merak eder. Aracın kilometresi, ortalama 60 – 100 bin kilometre arasındaysa değiştirilmesi önerilir. Ayrıca periyodik bakımlarda ve 3-4 yılda bir yetkili servis elemanı uygun görürse triger kayışı değişimi yapılmalıdır. Son olarak zamanlama kayışının değiştirilmesi için alanında uzman yetkiliden yardım almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Triger Kayışı Değiştirildiğinde Motor Performansı Artar mı?

Triger kayışı sayesinde eksantrik ve krank mili uyumlu bir şekilde çalışır. Özellikle triger kayışı gergisi burada önem taşır. Bazı araçlarda triger kayışının gerginliği hidrolik gergiyle otomatik olarak denetlenir. Bazı araçlarda ise manuel olarak tamirci tarafından ayarlanır. Eğer bu parçalar arızalanırsa araç, performanstan düşer. Arızalı ve eski triger kayışının değiştirilmesi sonucunda motor performansında yükselme yaşanır.

V Kayışı Arızaları

3 YORUMLAR

  1. triger kayışı koparsa kopan parçalar görünmez.. görebileceğiniz kayış V kayışıdır.
    eskiden reno larda 6 yıl yada 60.000 km idi şimdilerde 6 yıl 90.000 den aşağı triger değiştiren araba yok.
    hatta türkiye de focus 3 de bu 9 yıl 135.000 km dir.. yurtdışında 10 yıl 160.000 km dir..
    1.0 ecoboost motorlarda yurtdışında 10 yıl 240.000 km dir..

  2. 1.0 ecoboost motor Ford aracımın 6 yıl/92.000 km’de trigeri içeride çürümüş ve parçaları yağ pompasını tıkamış. Yağlama olmayınca motor bozuldu. Durduk yere 12.000 TL masraf çıkardı. Ford’a güvenmeyin.

  3. Ben hollanda dan yaziyorum 2013 1.6 tdci c max im var 170000 in ilk kayiş değişti araç 5 yaşında iken ve şuan 210000 binde
    Türkiye şartlar mı farklı araçlar mı bilmiyorum

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here