Trafikte Dikkat Dağınıklığı Yaratan Durumlar

7
2149
Trafikte Dikkat Dağınıklığı Yaratan Durumlar

Trafikte dikkat dağınıklığı yaratan birçok durum mevcut. Bu duruma dikkat çekmek için trafikte yapılmaması gereken eylemleri ve bunlar neden yapılmaması gerektiğini listeledik.

Evden çıkarken hiç kimse katil olmayı ya da hayatının baharında olan, kafasında birçok hayal ve sayısız planı olan bir genci, tekerlekli sandalye ile yaşamaya zorlamak istemez.

Araçlarımızın içinde dikkat dağıtıcı çok şey var. Birçok profesyonel için arabaları, kamyonları veya SUV’leri gerçekten mobil ofisleridir. Daha genç sürücüler için de araba onlarca yıldır olduğu gibi bir sosyal araç olarak hizmet vermeye devam ediyor. Ancak sürekli olarak değişen ve hızlanan hayat şartlarında neredeyse her dakikanın önemi var. Otomobillerimiz ile bir yerden bir yere gidiyor, dönüşünde de orada yaşadıklarımızın kritiğini yapmak için bir arkadaşımızı arıyoruz ya da rapor vermek için üstlerimizle konuşuyoruz. Bu durumda otomobiller artık birer taşıt değil, telefon görüşmelerimizi ve mesajlaşmalarımızı yapabileceğimiz uygun bir vakte dönüştüğü yönde birtakım düşünceler var. Ancak bu çok büyük bir yanılgı, The Economist dergisi de bu konu hakkında yayımladığı bir haberinde, dikkat dağınıklığı ile araç kullanmanın alkollü araç kullanmaktan çok da farklı olmadığından bahsederek bu konunun ciddiyetine dikkat çekmiş.

Bu listeyi oluşturmaya başlamadan önce, bu yazıdaki amacımızın sürüş sırasında başka şeylerle meşgul olan insanları azarlamak ya da nasıl araba kullanılmalı konusunda sürücüleri dadılık yapmak kesinlikle değil. Bu yazı, sadece ne kadar riskli olduğunu tahmin bile edemeyeceğiniz eylemlerin, bir anlık dikkat dağınıklığınızla aracınızı nasıl bir silaha dönüştürdüğüne dikkat çekmek maksadıyla kaleme alınmış bir yazıdır.

10Yeme-İçme

Listedeki diğer etmenlere bakıldığında, bu başlık gözlerinize biraz masum görünebilir. Fakat düşünün çoğumuz elimize biraz sıcak bir çay damladığında bardağı refleks olarak bırakıp kırıyoruz. Eğer bu durum trafikte olmuş olsaydı? Saatte 100km hızla giderken kucağınıza bir bardak kaynar kahve döküldüğünde reflekslerinizi kontrol edebilir miydiniz? Peki ya yağlı eller? Sağınızdan solunuzdan vızır geçen araçların arasında elinizin direksiyondan kayması ya da vites geçişlerini düzgün yapamamanız durumda neler olabilir hiç düşündünüz mü?

Bunlar domino etkisi yaratabilecek basit birkaç örnekti. Lütfen yeme içme ihtiyacınızı sürüşten önce giderin ya da aracınızı makul bir yerde durdurup sakin bir şekilde en sevdiğiniz müzik eşliğinden yemeğinizin tadını çıkarın.

9Makyaj ya da Bakım Yapmak

Trafikte dikkat dağınıklığı yaratan bir başka aktiviteyse, şaka gibi ama bu durumla da sıklıkla karşılaşabiliyoruz, makyaj ve bakım yapmak. Sabah ritüelini kolaylaştırmak için ön camın hemen üzerindeki katlanabilir güneşliğe uygun şekilde yerleştirilmiş bir “makyaj aynası” bile var. Her zamanki gibi, suçlanan faktör zaman yetersizliği. Programlarımız her zamankinden daha fazla sıkıştırılmış haldeyken, otomobillerimiz kişisel bakım gibi zihinsel olarak daha az yorucu görevlerle ilgilenmek için mükemmel bir yer gibi görünebiliyor. Ancak birkaç işi aynı anda yapmak dikkatinizi her an dağıtabilir. Şimdiye kadar herhangi bir sorunla karşılaşmamış olabilirsiniz fakat bunun çok çok büyük bir kumar olduğunu unutmayın.

8Evcil Hayvanlar

Bu konu diğerleri gibi keyfi durumlar içermeyebilir. Evcil hayvanınızı bir veterinere ya da yürüme mesafesinden daha uzak bir park veya plaja götürmek isteyebilirsiniz. Ancak zaten dar bir hareket alanına sahip olan otomobillerin içerisine ne zaman ne yapacağından hiçbir zaman emin olamayacağınız bir hayvan ile binmek her zaman bir risktir. Bu riski minimize etmek, hem evcil hayvanınızı, hem kendinizi hem de trafikteki diğer kişileri korumak için, gereken tüm önlemleri aldığınıza emin olun.

7Çocuklara Bir Göz Atmak

Küçük neşe kaynaklarımız arabada geçirdikleri süre boyunca dikkat dağıtıcı birçok eylemde bulunabilirler. Hareketlerini kısıtlayan o bebek koltuğundan çıkarılmak için bir protesto bile başlatabilirler. Hatta arka koltukta birden fazla çocuğumuz varsa bunlar bir tartışmaya bile tutuşabilirler. Hepimiz bu tartışmaları noktalamak isteriz. Ancak bu noktalamayı hangi şekilde yapmak istiyorsunuz iyice düşünün ve onların geleceklerini riske atmayın.

6Uyku

Uzun bir geceydi. Belki de alkol içmediğiniz için iyi olacağınızı düşündünüz. Ancak direksiyona geçtikten kısa bir süre sonra, göz kapaklarınıza beşer kiloluk ağırlıklar sabitlenmiş gibi hissettiniz. Müziğiniz sesini ve birkaç pencereyi sonuna kadar açtınız ancak ne fayda.

Bu durum başınıza geldiyse ve şu an bu yazıyı okuyorsanız, şanslısınız. Ayrıca yalnız değilsin. AAA Trafik Güvenliği Vakfı’na göre, sürücülerin yaklaşık yüzde 41’i bir noktada direksiyon başında uyuyakaldığını söylüyor. NHTSA, Amerika Birleşik Devletleri’nde uykulu sürüşün yılda 100.000 kazaya neden olduğunu ve bunun da 40.000 yaralanma ve 1.550 ölümle sonuçlandığını tahmin ediyor.

Elbette kenara çekmek ve birkaç dakika gözünüzü dinlendirmek her zaman uygun veya güvenli değildir. Belki de bir otelde veya motelde bir geceye ihtiyacınız olduğunu veya buna gücünüzün yeteceğini düşünmüyorsunuz. Ancak olan ölümü göz önüne aldığımızda, bunun isteğe bağlı olmayan bir satın alma olarak düşünmek mantıklı görünüyor.

5Eğlence

Yeni nesil teknolojik araçlara, sürüş sırasında oynayabileceğiniz oyunlar ya da ilgilenebileceğiniz başka eğlence araçları eklendi diye bunlar ile ilgilenmek zorunda değilsiniz.

Normal ve uydu radyoları ya da bluetooth ile aracınıza bağladığınız müzik listeniz ve hatta navigasyon sistemlerinin hepsi yanlış ellerde ölümcül cihazlar olabilir. Teknoloji ile olan aşk ilişkinizin ölümcül bir cazibe haline gelmesini önlemek için, ayarlamalarınızı lütfen seyir halinde gerçekleştirmeyin. Bu tavsiyemiz, araç içi eğlence sistemleri kötüdür olarak algılanmasın. Ancak bu sistemleri kullandıktan sonra soğuk bir mermer üzerine yatırılmak istemiyorsanız, çok dikkatli olmalısınız.

4Yol Kenarlarındaki Manzaralar

Bazen bazı reklam panoları dikkat dağıtıcı bir animasyonla süslenmiş olabiliyor. Ya da çok güzel bir manzaranın yanından da geçiyor olabilirsiniz. Bu durumda kendinize bir iyilik yapın ve aracınızı uygun bir yerde park edip hem manzaranın hem de hala hayatta olmanın keyfini çıkartın.

3Mesajlaşma ya da Sosyal Medya

Trafikte dikkat dağınıklığı yaratan en önemli faktörlerden birisi de mesajlaşma ve sosyal medya. 2000’li yıllardan önce, bu durum dikkat dağınıklığı listesine bile girmezdi. Ancak çoğalan teknoloji ve sosyal medya platformlarıyla, mücadele etmemiz gereken en etkili dikkat dağıtma silahlarından biri haline geldi.

2Hayal Kurmak

Araba kullanmak, düşüncelerinizi düzenlemek, zihninizi boşaltmak, sorunları düşünmek veya sadece birkaç dakikalık yalnızlıktan keyif almak için uygun bir zaman olabilir. Deneyimlerimiz arttıkça araba kullanma yeteneğimiz otomatikleşir. Bu nedenle, sürüşle ilgili olmayan görevlere odaklanmak için bol miktarda enerjimiz olduğunu düşünebiliriz. Kafanızın karışmasına izin verdiyseniz, otobandaki bir çıkışı kaçırdıysanız ya da o çıkışı yakalamak için aniden birkaç şerit değiştirme gereği duyduysanız muhtemelen hayal kurmanın getirdiği risklerin farkındasınızdır. Bu yüzden odağınızı farklı yönlere doğru kaydırmanız, sizi bulutların üzerinden toprağın altına götürebilir.

1Telefonla Konuşmak

Trafikte dikkat dağınıklığı listemizin en tehlikeli maddesiyse “telefonla konuşmak”. Yapılan bir araştırmaya göre ister elinizde telefon olsun ister eller serbest bir şekilde telefonla konuşun bu durum %8’lik kan alkol içeriğiyle hemen hemen aynı seviyede dikkatinizi dağıtır. (Kaynak: stoptextsstopwrecks)

Bu kadar zararsız görünen bir şey nasıl bu kadar ölümcül olabilir? Bir kez daha, beynin bir seferde yalnızca bir şeyi gerçekten yapabildiği gerçeğini acı bir şekilde öğrenmiş oluyoruz. Aynı anda birden fazla iş yapma konusunda o kadar ustalaştık ki, aynı anda iki veya daha fazla şeyi gerçek anlamda başarılı bir şekilde yapabileceğimiz yanılgısına düşüyoruz. Ancak, trafikte önünüze atlayan bir çocuk ya da önümüzdeki arabanın frenlere birden asılması gibi karışınıza çıkacak birtakım sürprizler karşısında beyin hızlı bir şekilde ayak uyduramayabilir.

arabam.com ekibi olarak güvenli ve keyifli sürüşler dileriz.

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

7 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here