Şimdi Otomobil Almanın Zamanı mı?

1
19835

Dolar ve Euro yükseldi, MTV ve ÖTV zamları malum, ABD’den gelen otomobillere de ek vergi var… Size de “bir araba sahibi olmakla aranız iyice açılmış” gibi gelmiyor mu? Belki de durum farklıdır! Mert Yılmaz yazdı; Şimdi Otomobil Almanın Zamanı mı?

Şimdi Otomobil Almanın Zamanı mı?

Bilirsiniz ben otomobilin her zaman keyif tarafındayımdır. Motorsporlarından, süpersporlardan, klasiklerden bahsetmeyi severim. Otomobili hiçbir zaman yatırım aracı ya da bir eşya gibi görmedim, göremem de…

Diğer yandan son dönemde çok soru geliyor, şu anda otomobile para bağlanır mı bağlanmaz mı diye. Bunun da nedeni dövizin alıp başını gitmesi, insanlar ne yapacağına karar veremiyor bir türlü. Haksız da sayılmazlar, son zamanlarda ben bile ki, nefret ederim ekonomiden ve hiç anlamam ama youtube’da ünlü ekonomistlerin yorumlarını seyreder oldum. Açıkça söylemek gerekirse, bu işin uzmanları bile nereye varacağımızı kestiremiyor, kimse yatırım tavsiyesi veremiyor.

O yüzden dövizin neden yükseldiği ile ilgili yorumlara girmeye gerek yok, biz sonuca bakalım. Tabii ki arzumuz dövizin düşmesi, Türk Lirası’nın değer kazanması yönünde ama gidişat pek öyle görünmüyor. Bayramda bizim piyasalar kapalıydı, dışarıdan da pek saldırı gelmedi sanırım, bu nedenle dolar 6.0 TL civarında gezindi ama ilk iş gününde yeniden artmaya başladı. Kısa bir süre önce 3.5-4.0 TL civarında gezinirken şimdi 6.0 TL’nin altına düşmesine sevinir olduk. Dediğim gibi neden artıyor, ne yapmak lazım gibi konulara girmeden asıl sorumuza dönelim, şimdi otomobil alınır mı?

İlk başta söylenmesi gereken, fiyatların şu anda bile abartılı oluşu. Türkiye’de üretilen en baz donanımlı, 1.2 lt atmosferik motorlu ve manuel şanzımanlı bir Renault Clio bile 89 bin 150 TL. Eğer otomatik şanzıman ya da dizel motor istiyorum diyorsanız 100 bin TL’nin altına küçük sınıf sıfır km otomobil bulmak olanaksız. Üstelik henüz artan kurlar otomobil fiyatlarına yansımadı bile. Tabii işin kötüsü, sıfır otomobillerin fiyatları artınca ikinci elde de fiyatlar el yakar hale geldi. Girin; internetteki sitelerden birine, 50 bin TL altında düzgün bir araç bulmanız çok zor. Bulduklarınız ya ağır hasar kayıtlı oluyor ya da 300 bin kilometrede. Peki, bu durum nereye varacak, araba fiyatları artacak mı ve şimdi araba almak mantıklı mı?

Araba Fiyatları Artacak mı?

1993’den beri otomobil dergilerinde yazıp-çiziyorum, hiçbir zaman artan fiyatların düştüğüne şahit olmadım. Yani ülkeye ekonomik olarak bir sihirli değnek değse bile şu anda 100 bin TL olan küçük sınıf bir otomobil 80 bin TL’ye inmeyecek. Eğer inerse bu yorumumda hatalı olduğuma en çok ben sevinirim. Sonuçta bu bizim hobimiz ve işimiz. Türkiye’de ne kadar çok otomobil satılırsa biz de o kadar önümüzü görebiliriz. Şu anda otomobil fiyatlarının daha da artacağını öngörmek için kahin olmaya gerek yok.

Şimdi araba almak mantıklı mı sorusuna örneklerle yanıt bulalım. Öncelikle bana göre; bugün araba alan bile kârlı çıkacak çünkü döviz kurları fiyatlara yansıdığında fiyatlar iyice uçuklaşacak. Bu analizimizi güçlendirmek için en doğrusu yakın zaman önceki fiyatlara bakmak. Bilmeyenler için, benim bir internet sitem var ve sürekli haber giriyorum, yakın bir zaman önce fiyatını yazdığım otomobillere bakıyorum, inanılmaz fiyat artışları var. Örneğin 19 Temmuz’da lansman dönüşü sıfır Honda Civic dizel-otomatik modellerin fiyatlarını girmişim. Executive donanımlı model o zaman 169 bin 800 TL’ymiş, şu anda 178 bin 300 TL. Yani bir ay önce bu otomobili alan şu anda 8500 TL kâr etmiş durumda ki, Honda, fiyatlarını en az artıran markalar arasında.

Yine Temmuz ayında bir kampanya haberi yapmışım ve o zaman sıfır km Seat Leon 1.2 TSI’ın fiyatı 92 bin 100 TL’ymiş ve bu kampanya 20 Temmuz’a kadar devam edecekmiş. Oysa bu yazıyı yazdığımda (27 Ağustos) aynı otomobilin fiyatı 107 bin 700 TL. Neredeyse bir ayda aradaki fark 15 bin 600 TL’ye ulaşmış.

Biraz daha geriye gittiğimizde ise durum daha da korkunçlaşıyor. Haziran ayında ülkemize gelen makyajlı Citroen C4 Cactus’ün fiyatları 109 bin 900 ila 117 bin 900 TL arasındaymış. Bu haberi 16 Haziran’da yazmışım ama iki ay sonra aynı otomobilin fiyatları 141 bin 250 ila 159 bin TL arasında değişiyor. Şaka yapıyorum sanıyorsunuz değil mi? İki ay önce kendine bir Citroen C4 Cactus 1.6 BlueHDi ETG6 alan kişi, şu anda 41 bin 100 TL kâr etmiş durumda. Premium markalara hiç girmiyorum, moralinizi daha fazla bozmaya gerek yok.

Şimdi araba almak mantıklı mı?

Kısacası benim görüşüm fiyat artışının süreceği yönünde, o yüzden bir otomobile ihtiyacınız varsa hiç beklemeyin derim. Tabii tüm bunlar TL üzerine düşündüğünüzde geçerli. Eğer döviz bozdurup bir otomobil alacaksanız, ne olacağını ben de kestiremiyorum. Dediğim gibi ünlü ekonomi uzmanları bile durumun ne olacağını bilemiyor. Arzumuz, TL’nin değer kazanması, umarım bu yazıda ben haksız çıkarım. Hayatımda ilk kez yazdıklarımın yanlış olmasına hiç üzülmeyeceğim…

1 YORUM

  1. hocam daha 2 ay once alacagm araba 38.750 iken bu gün 49.000 de ilanda goruyorum hayır benim anlamadıgım bu kadar da fırsatcılık yapılmaz cidden moralim cok bozuldu simdi almaya da korkuyorum dusermi cikarmı diye

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here