Sahibinden Araba Almak Gerçekten Avantajlı mı?

7
14968
2. El Araba Alırken Para Kaybettiren Hatalar

Sahibinden araba almak daha mı avantajlı? Sahibinden mi araba almalı yoksa galeriden mi? Bu sorular, 2. el araba alma arayışında olanların aklında. Biraz araştırdık ve hangisi daha avantajlı bulmaya çalıştık. 

Sahibinden Araba Almak Gerçekten Avantajlı mı?

Türkiye’de ikinci el araba alırken ilk ve en fazla yapılan tercih “bir yakınının arabasını alma” seçeneğidir. Nedense yakınımızın arabası en güvenilir seçenekmiş gibi gelir. Oysa “iş başka arkadaşlık başka” lafı ne de doğrudur, canı yananlar iyi bilir:) Diğer yandan ülkemizde 2. el araba alırken şahıstan araba alma yani sahibinden araba alma eğilimi fazladır. Oto pazarlarına gidilerek ya da online platformlardaki ilanlar incelenerek şahıstan ikinci el araba alma yoluna gidilir. 

Türkiye’deki Oto Pazarlarının Listesi burada!

Avrupa’da ve Amerika’da ikinci el araç alımlarında galeriler tercih ediliyor. Şahıstan araba alma seçeneği çok nadir olarak tercih ediliyor. Ancak Türkiye’de durum tam tersi. Peki, neden?

2. El Otomobil Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Ülkemizde şahıstan ikinci el araç alma tercihinin çok daha fazla olmasının nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:

  • Vaktiyle galerilerin ikinci el araç alım-satım süreçleri yeterli düzeyde denetlenemedi ve bu işi yaparken alıcıyı kandırma yönünde adımlar atan galeriler nedeniyle halk gözünde galeriler biraz “güvenilmez” oldu. Bu imaj, uzun bir süre “2. el araba galeriden alınır mı / kazıklanırsın” etiketine neden oldu ve olacak gibi. 
  • Aracı kurumların aldığı komisyon ücreti, “arabayı pahalı almak” şeklinde algılana geldi. 
  • Galeriden 2. el otomobil alırken pazarlık şansının kısıtlı olması ihtimali de şahıstan almaya yöneltti. 
  • Duygusal bir millet olmamız ve şahısların “halde anlama” içgüdüsüne güvenmemiz de bir etken…

Peki, bugün için, şahıstan mı ikinci el araba almalı yoksa galeriden mi?

Bugün, işler biraz değişti. Şöyle ki; Yeni yönetmelikle Devlet eliyle 2. el araç alım satımı yapan galerilere ciddi yaptırımlar getirildi. Bu kapsamda araç hakkında detaylı ve net bilgi sunmak, oto ekspertizi yaptırmak ve ikinci el araba için de garanti sunmak zorundalar. Hal böyle olunca aslında galeriden ikinci el araba almak daha güvenli bir hale geldi diyebiliriz. Zira, süreç yasal normlar çerçevesinde ilerleyecek, arabayı aldıktan sonra gidip soru soracağınız bir kurum olacak ve garanti kapsamı olacak. Peki, arabayı galeriden almak mı hesaplı yoksa sahibinden mi?

Komisyon ücreti var ama!

Galeriden ikinci el oto alırken mutlaka bu sürecin yönetimi için harcanan emek için bir bedel ödeyeceksiniz. Buna aracı komisyonu deniyor. Aslında ev kiralarken ya da ev alırken de emlakçıya ödediğimiz bedelle aynı şey. Şahıstan araba alırken komisyon ücreti ödemiyoruz. Burada bir fark, çıkıyor ortaya. Ancak şahıstan araba alırken şahıs size garanti sunmayacak, arabayı aldıktan sonra onunla ilgili tüm sorunlarla siz baş başa olacaksınız. Diğer yandan pazarlığın sizin lehinize olup olmadığını nasıl bileceksiniz. Yani aldığınız 2.el arabayı değerinde mi aldınız yoksa değerinin üstünde mi? Hepsine ek olarak şahıstan araba alırken uygun aracı ve uygun fiyatı denk getirene kadar epeyce beklemeniz gerekebilir. Oysa galerilerde mutlaka size uygun bir seçenek olacaktır ve hızlıca karar vermeniz mümkün olur. 

Sonuç; günümüzde Devlet eliyle 2. el araç alım-satımı yapan galerilere getirilen yükümlülüklerle artık galerilerin çok daha güvenli ve hızlı sonuç sunan bir seçenek olmaya başladığı bir gerçek. Ancak vaktiniz varsa ve arabalardan iyi anlıyorsanız şahıstan araba alma konusunda da zengin seçenek sunan online platformları takip etmeniz oldukça avantajlı olabilir. 

7 YORUMLAR

  1. Çok güzel anlatılmış araçta boya varmı yokmu yu başlatan galerilerdir amaç malı değersiz göstermek bedava fiyata almak satarkende tam tersi bu olaylar olmasaydı tabiki iyiydi bakıp seçme şansın var
    Bu işin devamınsa birde nurtopu gibi ekspertizlerimiz oldu bedavadan para kazanmamın bir versiyonu

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here