Plaka araçların bir nevi kimliği niteliğini taşıdığı için oldukça önemlidir. Plaka, ayrıca aracın kime ait olduğunu belirler ve bulundurulması zorunlu olan parçadır. Bu yüzden plaka kaybolması veya plaka çalınması durumunda gerekli işlemler yapılmalıdır. Araçlar iki adet plaka taşırken motosikletlerde bir adet mevcuttur. Tüm bu bilgilerin yanında araçların trafikteki seyrinin kontrolü gibi birçok durum plaka vasıtasıyla yapılır.

Plaka Nasıl Sabitlenir?

Plakalar, araçlara “plakalık” adı verilen bir aksesuar ile sabitlenir. Bu plakanın araca daha kolay bir şekilde monte edilmesini sağlar. Ayrıca plakalık olmadan silikon ile de yapıştırmak mümkün. Silikon kullanılarak daha sağlam bir montaj sağlanabilir. Plakalık aracın tamponuna vida ile monte edilir ve ardından plakalar yerleştirilir. Bu işlem esnasında ise plakalar kesinlikle vidalanmamalıdır. Ancak bazı durumlarda plakalar düşebilir, çalınabilir ve kaybolabilirler. Bu durumda araç sahiplerinin yapması gereken bazı prosedürler vardır.

Plaka Kaybolması Durumunda Yapılması Gerekenler

Plaka kaybolması

Araç plakası, aracın trafiğe çıkmasına engel bir durum olmadığına işaret eder. Bu sebeple üzerinde olması zorunludur. Plaka her ne kadar vida ile monte edilse de zaman zaman yerinden çıkabiliyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri aracın herhangi bir kazaya karışması veya montajının düzgün yapılmamasıdır. Ayrıca biri araçtan kasıtlı olarak da sökebilir. Aracınızın ön veya arka plakasının yerinde olmadığını fark ettiğiniz bir durumda yapmanız gereken bir kaç adım mevcuttur. Bu adımlar ise şu şekildedir:

  • İlk olarak plakanın düşmesinin muhtemel olduğu yerlere tekrar bakılmalıdır. Belki daha önce gidilen bir yerde plaka bulunabilir.
  • Eğer ki plaka bulunamadıysa en yakın Trafik Şube Müdürlüğüne gidilmelidir. Araç sahibinin “yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca yapılmaktadır”.
  • Ruhsat sahibi kişi, Trafik Şube Müdürlüğü’ne plakanın kaybolduğunu beyan ederek bir kayıp ilanı vermelidir. Ardından yetkililer, plakanın kayıp olduğunu sisteme işler.
  • Trafik Şube Müdürlüğü daha sonrasında ruhsat sahibi kişiyi notere yönlendirir. Kişi notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü’ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır.
  • Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası’na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.

Ayrıca bir dipnot olarak şu unutulmamalıdır ki aracın zorunlu trafik sigorta poliçesinin olması gerekmektedir. Bununla birlikte bir araca ait olan plaka en fazla 1 kere kaybolabilir. Bir daha kaybolması durumunda otomobilin plakasının değiştirilmesi gerekir. Plakayı değiştirmek aracın kimliğini değiştirmektir. Bu sebeple ruhsat değişimi adımları olduğu için masraflı bir işlemdir. Hem zaman hem de maliyet masrafından muaf olmak için plakaların montajı iyi yapılmalıdır.

Kayıp Plaka Çıkarma Maliyeti Nedir?

Plaka-kaybolması

Eski sistemde kayıp plaka çıkarma işlemi için notere gitmeye gerek yoktu. Bütün işlemler trafik şube üzerinden yapılırdı. Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL’dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL’dir. Bu ücret dışında notere de belirli bir ücret verilmektedir.

Plaka Yenilerken Süreç Nasıl İlerler?

Plakada herhangi bir hasar oluşursa trafik şubeye gitmeye gerek yoktur. Notere gidip plakayı teslim ederek plaka basım belgesinin düzenlettirilmesi gerekir. Sonrasında Şoförler Odası’na giderek plaka veya plakalar bastırabilir. Araç, muayeneden geçmediyse noteri atlayarak plakalar ile birlikte Şoförler Odası’na giderek de bu işlem gerçekleştirilebilir. Bu sayede noter ücreti ödemeden yeni plakaları teslim almak mümkün.

Hangi Durumlarda Araç Plakası Değiştirilemiyor?

Bazı durumlarda araç plakasının değiştirilmesi mümkün değildir. Bu durumlardan bazıları ise aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olması ve aracın geçerli muayenesinin olmamasıdır.

Plakasız veya Tek Plakalı Olarak Aracı Trafiğe Çıkarmak Mümkün müdür?

Plakasız olarak bir araç trafiğe çıkarsa sürücüye güncel trafik cezaları üzerinden yaptırım uygulanır. Ayrıca plaka takılana kadar trafikten menedilir.

Eğer plakanın kaybolması durumunda yapılması gerekenler içeriğini beğendiyseniz “Resmi Plakalar Hangileri? Renkler Ne Anlama Geliyor?” başlığı da dikkatinizi çekebilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here