ÖTV indirimi bitti mi?

5
14211
ÖTV İndirimi

ÖTV indirimi bitti mi? ÖTV indirimi bitince araba fiyatları ne oldu/ ne olur? ÖTV indirimi ikinci el araba fiyatlarına nasıl yansıdı? Hurda indirimi sürüyor mu?

Mert Yılmaz yazdı:

ÖTV indirimi bitti mi?

Bilindiği gibi silindir hacmi 1.6 litre ve altında kalan otomobiller içi 15 puanlık bir  ÖTV indirimi mevcuttu. Geçtiğimiz kasım ayında başlayan bu indirime rağmen yüksek fiyatlar can yakarken, satışlarda da yüzde 50’nin üstünde düşüşler yaşanmıştı. Temmuz başına kadar süreceği açıklanan ÖTV indirimin devam etmesi beklenirken, sektörden ÖTV sıfırlanmalı talepleri de geliyordu. Gün itibarıyla beklenen açıklama gelmedi. Biz de hemen markaların web sitelerine girdik ve çoğunda ‘fiyatlarımız güncellenmektedir’ uyarısıyla karşılaştık. Yani şu an için ÖTV indirimi sona ermiş gibi görünüyor. Ortalama yüzde 11 gibi bir maliyet getirecek olan bu uygulama zaten bitme noktasına gelen satışları iyice dibe vurduracaktır.  Tabii sadece sıfır kilometre araçlarda değil ikinci elde de fiyatların artacağını düşünebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili açıklamada bulunan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, 2019 yılı sonuna kadar silindir hacmi 1600 cc’yi aşmayan araçlarda ÖTV’nin sıfırlanmasını ve KDV indiriminin yüzde bir olarak devam ettirilmesini önermişti.

Pazar ne durumda?

Alınan önlemlere rağmen otomotiv toplam pazarı 2018’de yüzde 35 daralmıştı. 2019 Ocak-Mayıs döneminde ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azalarak 156 bin 990 adet oldu. Yani zaten geçen yıl azalan pazardan da yüzde 50 daha az otomobil satıldı. Ocak-Mayıs  aylarının beş yıllık ortalamasına bakıldığında da yüzde 51.4’lük bir azalma görüyoruz.

ÖTV’nin bitmesi fiyatlara nasıl yansıyacak?

ÖTV indiriminin sona ermesi fiyatlara nasıl yansıyacak? Asıl merak edilen soru bu. İndirim kapsamında vergi öncesi değeri 70 ila 120 bin TL arasında lan 1.6 lt  ve altındaki motora sahip otomobillerden yüzde 35 oranında ÖTV alınıyordu. Temmuz itibarıyla bu oran yüzde 50’ye yükseldi. Tabii bu durumda KDV de olumsuz etkileniyor. Yüzde 18’lik KDV, ÖTV eklendikten sonraki meblağ üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle ÖTV’nin artmasıyla birlikte KDV de artmış oluyor. Basit bir hesapla, vergi öncesi değeri 100 bin TL olan bir aracın satış fiyatı, ÖTV indiriminin sona ermesiyle 160 bin TL civarından 177 bin TL’nin üstüne çıkacak.

İkinci el otomobillere ÖTV indirimi yansıması

ÖTV indirimi sıfır kilometre araçlar için uygulanıyor ama bu otomobillerin fiyatının yükselmesi ikinci el değerlerini de artırıyor. Bunu şuradan anlamak mümkün. Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan ÖTV indiriminin ardından sıfır araç fiyatlarında yüzde 10 civarında düşüş olurken, ikinci el araçların fiyatlarında da yüzde yediye yakın bir  indirim oluşmuştu. Bu hesaba bakıldığında, tekrar bir ÖTV indirimi gelmezse ikinci elde de yüzde 7-8 civarında bir artış bekleyebiliriz.

ÖTV İndirimi Bitti – Hurda İndirimi Sürüyor

ÖTV’deki 15 puanlık indirim sona erdi ama 10 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılan hurda araç teşviki devam ediyor. Yeni kanunla vergisiz fiyatı 70 bin TL’nin altında olan sıfır araçlar için hurda teşvikinde ÖTV indirimi 15 bin lira olarak uygulanıyor. 70 bin-120 bin lira aralığındaki sıfır araçlar için ÖTV indirim tutarı ise 12 bin TL. Mevcut kanuna göre söz konusu hurda teşviki yıl sonuna kadar devam edecek.

 

5 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here