Otomobillerdeki Ampul Çeşitleri

0
1798

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ile güvenli bir şekilde yolculuk yapılabilmesi için bazı sistemler mevcuttur. Bu sistemler, ani frenlemede aracın kayıp hakimiyeti kaybetmemesi için ABS, daha rahat bir kullanım için destekli direksiyon, kaza anında sürücü ve yolcuların daha az hasar alması için Airbag ve daha iyi bir görüş için aydınlatma sistemleridir. Aydınlatma sistemi, aracın ön bölümüne konuşlandırılmış 2 adet far ve sinyal; arka bölümde ise stop lambalarından oluşmaktadır. Ayrıca bazı otomobillerde çamurluklarda da sinyal bulunmaktadır. Aydınlatma sisteminde en çok işi yapan temel eleman ampuldür. Ampuller zamanla eskiyebilir ve işlevlerini kaybedebilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda biraz eliniz yatkınsa ampulleri kendiniz değiştirebilirsiniz. Ancak yeni nesil otomobillerin aydınlatma sisteminde verimlilik açısından led kullanılmaktadır. Led değişimleri bir oto elektronikçisi tarafından yapılmalıdır. Otomobillerde bulunan ampullerin çeşitleri vardır. Bu yazımızda sizlere otomobillerdeki ampul çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Otomobillerdeki Ampul

Otomobillerdeki Ampul Çeşitleri

Otomobillerin aydınlatma sisteminde farklı farklı ampuller bulunmaktadır. Ayrıca ampul çeşitleri araçtan araca da değişmektedir. Aracınızın zamanla eskiyen ve işlevini kaybeden ampullerini kolayca değiştirebilirsiniz. Şimdi ise ampul çeşitlerinden bahsedelim.

H7 : H7 far ampulü otomobilin farlarında en çok kullanılan ampullerden biridir. Tek duyludur. Ya uzun ya da kısa far görevini üstlenir. Uzun ve kısa farın birbirinden ayrı olduğu 2006 model ve üstü birçok araçta bulunur.

H4: H4 far ampulü daha eski model otomobillerin farlarında kullanılır. Çift duyludur. Uzun ve kısa far tek ampul üzerinde bulunur. Genelde 2006 yılı öncesi uzun ve kısa farın birleşik olduğu otomobillerde kullanılmaktadır.

H1:  H1 ampul, genelde sis farlarında kullanılan ampul çeşididir. Bazı otomobillerde uzun farlar için de kullanılır. Tek duylu bir ampul çeşididir.

Stop Ampulleri: Stop ampulleri, genelde otomobillerden otomobillere fark etmeksizin standart olarak kullanılır. Sinyal ampulleri turuncu filmli ve tek duyludur. diğer ampuller ise araçtan araca tek duy veya çift duy olarak değişebilmektedir. Çevirip takarak uygulanır.

Otomobillerdeki Ampul

Ampul Değişimi Nasıl Yapılır?

Ampul değişimi genelde profesyonellik gerektirmeyen bir iştir. Aracın far kapakları sökülür. Ampulün tırnağı açılarak yerinden çıkarılır. Soketi sökülüp yeni ampul takılarak işlem bitirilir. Stop ampulleri için de aynı işlem geçerlidir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here