Otomobillerde Kullanılan İlk Klima | 1939 Amerikan Packard

0
4290
?????????????????????????????????????????????????????????

Otomobil Klimaları, ülkemiz şartlarında 1990’lardan itibaren bazı araçlarda opsiyonel olarak bazılarında ise standart donanım olarak kullanıcılara sunuluyordu. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klima yıllar içerisinde gelişerek; verimliliğini arttırmayı başardı. Öyle ki ilk klimalı arabada klima kompresörünün boyutu, araç motorunun neredeyse yarısı kadardı. Verimliliği az olan klima üzerine yapılan çalışmaların başarılı olduğunu, günümüz otomobillerindeki küçük bir kompresörden alınan soğutma performansından anlayabiliyoruz. Ayrıca yeni otomobillerde klima yakıt tüketimini eskiye nazaran çok daha az etkiliyor. Bu yazımızda sizlere otomobillerde kullanılan ilk klimadan bahsedeceğiz.

otomobillerde

Otomobillerde Kullanılan İlk Klima | 1939 Amerikan Packard

1939 yılında Amerikan Packard, bir arabada ilk klimayı kullanan firma oldu. Ancak, klimaların yaygınlaşması 1960’larda başladı. Klima başlangıçta lüks otomobillerde kullanıldı ve daha sonra tüm otomobillerde standart bir konfigürasyon haline geldi. Amerikalı mühendis Willis H. Carrier, 1902’de klimayı icat etti. 1904’te patent başvurusunda bulundu. İlk ticari klima 1913 yılında piyasaya sürüldü. Klimaların otomobillerde kullanılması 30 yılı buldu. Bazı otomobil şirketleri, arabalarını soğutmak için büyük fanlar kullanıyordu. Ancak bu sistemde verimlilik çok azdı. Amerikan otomobil markası Packard, 1939’da otomobil endüstrisindeki ilk klimayı kullanmaya başladı. Opsiyon olarak klima satın almak isteyen müşteriler, 274 dolar fark ödüyordu . Çok yer kaplayan klima sistemi müşterilerin ilgisini çekmedi. Packard, 1942’de klimalı araba üretimini durdurdu. Daha sonra, 1953’te Chrysler arabalarda klima kullanmaya başladı. Avrupa otomobil markaları klima kullanmakta yavaş davrandı. 2000’lerin başlarında bile, Avrupa otomobillerinin sadece üçte biri klimalı olarak üretildi.

otomobillerde

Başlangıçta lüks otomobillerde standart olarak kullanılan klima, daha küçük modellerde yaygın hale geldi. Son yıllarda neredeyse hiç klimasız araba yok. Ülkemiz şartlarında kısa bir süre öncesin kadar lüks olarak görülen klima, artık bir ihtiyaç haline geldi. Ayrıca, klimanın otomobilin içindeki havayı soğutmanın, nemi almanın yanı sıra başka bir işlevi de var. Aynı zamanda dışarıdaki toz ve poleni de filtreleyerek, içeri girmesine engel oluyor.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here