Oto Pazarında Son Durum Fiyatlar Yüksek Araç Satılmıyor

0
1203

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın ile birlikte otomobillere karşı genel bir talep artışı oluştu. Ancak taleple birlikte artan fiyatlar, birçok kişinin araba alamamasına veya aynı paraya daha eski bir araç almasına sebep oldu. Okulların açılmasıyla birlikte tatil sezonu kapandı. Sezonun kapanması ve ÖTV düzenlemesi ile birlikte birçok kişi fiyatların düşmüş olması umuduyla oto pazarlarının yolunu tuttu. Ancak beklenti karşılanmadı. Aksine fiyatlar daha yüksekti. Hatta bazı ikinci el otomobiller sıfır fiyatlarından daha pahalıya satılıyordu. Detaylar yazımızın devamında. Oto pazarında son durum fiyatlar yüksek araç satılmıyor.

Oto Pazarında Son Durum Fiyatlar Yüksek Araç Satılmıyor

Ülkemizde son 2 yılda otomobil fiyatları neredeyse 2 katına çıktı. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri sıfır otomobil üretim ve tedarikindeki aksaklıklardı. Birçok kişi sıfır otomobiller gelmeye başladığında fiyatlar düşer diye düşündü. Kur farkının yükselmesi ile birlikte sıfır otomobil fiyatları da arttı. Ancak son zamanda yürürlüğe sokulan ÖTV düzenlemesi, yaz sezonunun bitmesi gibi sebepler alıcıları fiyatlarda düşüş beklentisine soktu. İzmit’te bulunan oto pazarına piyasa takibi için gittik. Otomobil fiyatlarında düşüş beklerken fiyatların daha da yükseldiği barizdi. Hatta Renault Megane gibi araçlara sıfır km liste fiyatından daha yüksek fiyat biçilmişti. Çok fazla satılık araç vardı. Ancak tüm gün dolaştığımız halde bir aracın bile satıldığına şahit olmadık. Akşam olunca araçlarını satamayan satıcılar müşteri bulamadan; araç almak isteyen alıcılar ise araç bulamadan evlerine döndü. Aracını satmak isteyen satıcılar tüm gün pazar alanında alıcılarla uğraşmak yerine arabasını arabam.com’da trink satabilirler.

Oto Pazarında Son Durum

Satıcılara Sorduk

40 yıllık galerici Mehmet Bey; Otomobil piyasası çok kötü. Pandemi sürecinde daha kötü zamanlar da görüldü ancak bak etrafa. Satılan araç sayısı çok az. Ben araç alırken uygun fiyata alır uygun fiyata satarım. Pandemi öncesinde getirdiğim araçları satmadan dönmezdim. Şu an hareketlilik yok. Dolaşan kişiler hep araç sahibi. Piyasa düzelir mi sorusuna cevabım ise; bu gidişle pek mümkün değil. ÖTV düzenlemesi geldi. Bazı araçlarda fiyat düşüşü görüldü ama araba yok ki almaya. Ülkede sıfır araç kıtlığı olmazsa talep sıfır araçlara kayacak ve ikinci el fiyatları mecburi düşüşe gidecektir. Piyasa bir nebze olsun düzelecektir.

Aracını satmak isteyen Sedat Bey; Ben aracımı sıfır almıştım. Herhangi bir kaza boya gibi bir durum yok. Aracımı satıp daha iyi bir araç satın almak istiyorum. Fiyatlar çok yüksek, aracıma istediğim parayı, hasarlılarına istiyorlar. Fiyatımın uygun olduğunu düşünüyorum. Gelip soran çok fazla ama alıcı yok. Geçen hafta da pazardaydım ancak aracımı satamadım.

Talep Fiat ve Renault Grubunda

Oto pazarında en fazla ilgi çeken talep gören araçlar, Fiat ve Renault grubuydu. Fiat’ın Egea, Linea, Albea,Doblo, Palio, Tempra gibi araçları; Renault’un ise; Symbol, R19, R9 Broadway, Kangoo gibi araçları talebin fazla olduğu araçlardı. Araç almak isteyenler aracı almadan önce yakıt tüketimi, yedek parça fiyatları, satış zorluğu gibi parametreleri de göz önünde bulunduruyor. Yeni arabaların yanı sıra Tofaş, Broadway, R19 gibi araçlar da düşük bütçe ile araç satın almak isteyen kişilerin tercihi oluyor. Ancak oto pazarında Mercedes, BMW gibi araçlar alıcıların uzak durduğu araçlardı.

Aracınızı Trink Satabilirsiniz

otomobilimi daha hızlı nasıl satabilirim

Trink sat! merkezine gittiğinizde güler yüzlü çalışma ekibi sizi karşılayacak ve siz kahvenizi içerken, aracınızın öncelikle boya-kaporta kontrolleri yapılacaktır. Boya kontrollerinde, şasi ve direklerde işlem olup olmadığı, kaporta ve kapılarda boya veya değişen parçanın olup olmadığı tecrübeli ustalar ve teknolojik cihazlar ile kontrol edilir. Eğer söylenilen dışında bir işlem çıkar ise, tekrar bir fiyat teklifi verilir ve eğer satıcı kabul eder ise, mekanik kontrollere geçilir. Eğer söylenilen dışında bir işlem çıkmaz ise, verilen teklif aynen geçerlidir. Mekanik ve motor kontrollerinde ise, genel bir ekspertiz yapılır. Aracın motor parçaları, şanzıman ön düzen parçaları, lastikleri, kozmetik ve iç aksamı kontrol ediliyor.

Oto Pazarında Son Durum

Masraf olabilecek kalemler satıcı ile paylaşılıyor ve son bir fiyat teklifi veriliyor. Bu fiyatlar güncel piyasa koşullarında belirlenen ve makul seviyedeki fiyatlar oluyor. Eğer anlaşma sağlanır ise, noter süreci başlıyor.

“Trink sat”

İkinci El İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here