Jant, otomobil lastiğinin “sarılı” kısmıdır ve lastik kadar önemlidir. Tekerleği yuvarlak yapan kısım janttır, böylece lastik araca doğru şekilde monte edilebilir. Pek çok oto jant çeşidi vardır; ayrıca arabanızın ihtiyacını karşılamak için tekerleklerin boyutları da farklıdır. Oto jant hakkında bilmeniz gerekenler nelermiş sizler için derledik…

Çeşitli Jant Tipler Vardır

Pürüzsüz veya krom kaplı jantlar hemen hemen her tür arabada güzel görünür. Performansa etkileri olmasa da bu tip jantlar en çok tercih edilen çeşitlerdir. Diğer bir jant tipi olan alaşım jantlar ise, alüminyum, magnezyum ya da daha pahalı ve dayanıklı farklı malzemelerin alaşımından üretilir. Bu tip jantların, tasarım dışında performans ve yol tutuşa da olumlu etkileri vardır. Çelik ve sac jantlar ise onlarca yıldır otomobillerde standart olarak sunulmaktaydı, ancak alaşım jantların üretim maliyetlerinin düşmesi ve otomobillere sağladığı avantajlar dolayısıyla artık sac jantlar, çok ucuz otomobiller hariç pek tercih edilmiyor.

Jant Bakım Yapılması Gereklidir

Parlak krom jantlar için fazla kirlenme yok ise yumuşak bez ve sabunlu su ile yapabilirsiniz.  Hafif bir yağ sökücü de bu tip jantların temizliği için kullanılabilir, ancak boyaya zarar vermemek adına dikkatli olmalısınız. Kurulamak için de yine yumuşak bir havlu kullanabilirsiniz. Bu tip özel boyaya sahip jantları düzenli aralıklarla temizlemelisiniz; özellikle kış aylarında yoldaki tuz ve kimyasallar bu jantlara zarar verebilmekte. Aynı zamanda bir miktar pasta kullanmak da jantınızın kondüsyonunu iyi tutmak adına işinize yarayabilir.

Ebadları Seçerken Dikkat Edin!

Eğer otomobilinize yeni bir set jant alacaksanız, öncelikle ebadına karar vermelisiniz. Bir otomobil jantının ebadını belirleyen birden fazla değer vardır. Bunlar jantın tabanı, çapı ve “offset”idir. Jant tabanı, tıpkı lastik tabanında olduğu gibi, tekerleğin yere paralel duran kısmına denk gelir. Jantın çapı da, jantın ön yüzünün bir kenarından diğer kenarına uzaklığını ifade eder. Taban ve çap, inç cinsinden ölçülür. Jantın “offseti” ise, bijonların oturduğu bölümün jantın merkezine uzaklığıdır. Tüm bu ebatlara karar verirken mutlaka otomobilinizin kullanım kılavuzuna başvurmalı, orada yazan “güvenli sınır” içersindeki ebatlara uygun seçimler yapmalısınız.

2. El Satılık Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here