Nasıl Yakıt Tasarrufu Yapılır: Birkaç Basit Adım

0
1144
nasıl yakıt tasarrufu yapılır

Yakıt fiyatlarının belimizi büktüğü gerçek. Peki birkaç basit adımda nasıl yakıt tasarrufu yapılır hiç düşündünüz mü? Yazımızda bunu ele aldık.

Şaşırtıcı gelebilir, ancak en yeni ve en verimli motorlar bile bir litre yakıttaki enerjinin yalnızca % 30’unu faydalı güce dönüştürmeyi başarır. Geri kalanı ısı, titreşim, hava direncinin üstesinden gelme ve lastiklerin sürüklenmesinde kaybolur.

Bir düşünün, ödediğiniz her üç litrenin yalnızca bir tanesini sizi yolculuğunuza götürmesi için alıyorsunuz.

Ancak, direksiyona geçmeden önce ve sonra sadece birkaç basit adımla bunda çarpıcı bir gelişme göreceksiniz. Ve bir bonus olarak çok daha güvenli bir sürücü olacaksınız.

Sürüşle başlayalım ve altın kural, hiçbir şeyin hızlanmaktan daha fazla tüketmediğini hatırlamaktır. Bu yüzden daha az yakıt tüketin ve bunu ileriye bakarak ve planlayarak başarabilirsiniz.

Birkaç günlük senaryoyu ele alalım.

Gaza Gereksiz Basmayın

Örneğin, trafik ışıklarından veya bir kavşaktan uzaklaşıyorsanız, ancak önünüzde daha yavaş bir trafik görüyorsanız, hızlanmanın kesinlikle hiçbir anlamı yoktur. Birkaç saniye sonra gaz pedalini kullanmanıza da gerek kalmaz.
Ya da bir kavşağa ne dersiniz? Yaklaştıkça ileriye bakın ve sağdan veya ters yönden gelen ve yolunuzda sağa dönebilecek hiçbir şey göremiyorsanız, sadece hızlanmak için daha fazla güç talep etmek için o kadar yavaşlamanız gerekmeyebilir.
Gaz pedaline basmayın. Öndeki araçlara yalnızca birkaç saniye sonra ulaşacaksınız, ancak bu süreçte oldukça fazla yakıt tasarrufu yapmış olacaksınız.

Yaklaştığınızda trafik veya yaya geçidi ışıkları bir süre kırmızı yandığında, daha yumuşak sürmek ve durmak zorunda kalmadan yeşile döndükçe onlara ulaşmaya çalışmak mantıklı.

İvmeyi Koruyun

Daima arabadaki ivmeyi düşünün. Bu yüzden durarak ve sonra her şeye yeniden başlamak zorunda kalmakla yakıtı boşa harcamanın bir anlamı yok.

Unutmayın, gösterge panonuzun solundaki, altta RPM yazan göstergenin, pistonların dakikada kaç kez yukarı ve aşağı gittiğini ve rakam ne kadar yüksek olursa motorun o kadar hızlı yakıt içtiğini gösterir.

Yüksek Devire Çıkmayın

Aynı şekilde, bir sonrakine geçmeden önce alt vitesleri çok uzun süre tutmayın.

Modern motorlar, hızlanmanız veya yokuş yukarı çıkmanız için gereken torku üretmede iyidir Bu, düşük ila orta devirlerde gelme eğilimindedir. Bir dizel için normal sürüşte 2.000 devirden fazlasına ihtiyacınız yoktur ya da benzinli araba için 2.500 devir.

Boşa Almak

Yokuş aşağı gidiyorsanız, arabayı boşa almak?

Hoş karşılanmaz çünkü teoride daha az kontrole sahipsiniz. Zaten ayağınızı gazdan çektiğinizde de aynı tasarrufu sağlarsınız, dolayısıyla kazanılacak çok bir şey yok.

Hız Limitlerine Uyun

Yasal açıdan ve aynı zamanda yakıt tasarrufu açısından da açık. Ortalama bir hatchback 110 km hızla giden bir araç, 90 kmh ile giden bir araçtan yaklaşık % 9 daha fazla ve 80 kmh ile gidenden % 15’e kadar daha fazla yakıt yakar. Hava direnci de düşünüldüğünde, 130 kmh ile giderken, 110 kmh ile gidene göre yaklaşık % 25 daha fazla yakıt kullanacaksınız.

Ve bugünün trafik tıkanıklığı göz önüne alındığında, sizi A’dan B’ye daha hızlı götürmeyecek.

Direksiyon başında yapılması ve yapılmaması gerekenleri özetlemek gerekirse:

• İleriye bakın ve yolu planlayın.

• Gaz pedalini gereksiz kullanmayın.

• Daha düşük devirlerde, yüksek bir vitese geçin.

• Mümkünse durup kalkmak yerine yavaş trafikte yuvarlanmaya devam edin.

• Hiçbir anlamı olmadığında trafikteki sıranın arkasına kadar hızlanmayın.

• Gereksiz yere hızınızı kaybetmeyin, sadece daha sonra geri kazandıran yakıtı yakın.

Sürüş Dışında Ne Yapılabilir?

Yakıttan tasarruf etmek için arabanın kendisine de yapabileceğiniz bazı kolay ve bariz şeyler var.

Lastikleri doğru hava basıncında tutun . Otomobilin yuvarlanma direnci, yoldaki lastiğin sürtünmesi denen şeyin üstesinden gelmek için ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğuna şaşıracaksınız.

Gerekmiyorsa, fazladan ağırlık taşımanın kesinlikle bir anlamı yoktur, çünkü hızlanırken veya yokuş yukarı giderken motorun onu çekmek için daha fazla çalışması gerekir.

Klima. Sahip olmak güzel ve pencerelerin buğusunu gidermeye yardımcı olması için harikadır. Ancak aynı zamanda motor gücünü de gerektirir, bu yüzden bir süre gerekmediği durumlarda kapatabilirsiniz.

Bakım . Sağlıklı bir motor verimli bir motordur. Yapacağınız bakımı, tasarruf ile karşılayabilirsiniz.

Öyleyse büyük soru: Ne kadar tasarruf edebiliriz?

Nasıl yakıt tasarrufu yapılır öğrendik. Şimdi de ne kadar elde ettik ona bakalım.

Profesyonel, çok deneyimli bir sürücü, sadece bu ipuçlarını izleyerek en az yüzde 10 kazanç elde edebilir. Daha az verimli olan sürücü daha da büyük bir fayda görecektir, yüzde 50’ye kadar kazançlı olabilirsiniz.

2. El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here