Tüplü araba olarak da bilinen LPG’li araçlar, fiyat-performans dengesi sebebiyle kullanıcıların tercihi oluyor. Özellikle akaryakıt fiyatının benzinli ve dizele göre daha uygun olması araç sahipleri tarafından daha cazip görülüyor. Peki, LPG’li araçların periyodik bakımı nasıl yapılıyor? LPG’li araçlar, kaç kilometrede bir periyodik bakıma giriyor? Gelin birlikte bu soruların cevaplarını bulalım.

LPG Periyodik Bakımı

LPG yakıt türüne sahip araçlar için periyodik bakım rutini değişse de ideal olarak yılda bir gerçekleşir. Fakat bazen kilometre sebebiyle araçlar daha erken bakıma girebilir. Genel olarak her 10.000 kilometrede bir bakıma girmesi gereken LPG’li araçların bazı ek periyodik bakımları da mevcuttur. Bu bakımlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Gaz ayarının her 1.000 kilometrede bir yapılması
  • Hava filtresi temizliğinin her 3.000 kilometrede bir kontrol edilmesi
  • 10.000 kilometrede bir ise LPG valf filtresi temizliği yapılması

Bütan ve propan maddelerinin birleşimi ile elde edilen LPG, benzinli araçlara göre motoru biraz fazla yorabilir. Bu sebeple kullanım şekline bağlı olarak ufak performans kayıpları yaşanabilir. LPG araç bakımında ve kullanımında önemli olan bazı detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Kullanılan gazın kaliteli olması
  • LPG tankının zarar görmemesi için bagajdaki eşyaların yerleştirilmesine özen gösterilmesi

lpg'li araç gösterge ekranı

Bakılması Gereken Sistemler

LPG bulunan araçta oluşacak kaçak akımlar, tehlike arz edebileceğinden dolayı elektrik tesisatı dikkatle incelenir. Bu nedenle de kaçak akım kontrolü ile birlikte sistemde ve bağlantı parçalarında oksitlenme olup olmadığına bakılır. Ayrıca buharlaştırıcı yani regülatör kontrolleri sağlanıp araçta bulunan LPG filtresi ve hava filtresi gerekli görüldüğü takdirde değiştirilir. Bunun yanı sıra her beş kontrolde bir araç beyin parçalarına bakım yapılması önerilir.

Tüm bunların dışında aracınızda bildiğiniz bir sorun varsa bakım öncesi yetkili çalışana söylemeniz daha doğru olacaktır. Örneğin aracınız normalden daha fazla yakıt tüketiyorsa bakım sırasında daha fazla dikkat edilir. Ayrıca düzenli bakımı yapılan araç, yakıt tasarrufu başta olmak üzere pek çok fayda sağlar. Fakat bazen LPG’li araç kullanmanın olumsuz etkileri olabilir. Örneğin yakıt deposu aracın bagajında fazla yer kaplarken aracın ağırlığını değiştirebilir. Aynı zamanda kalabalık şehirlerde özellikle karşılaşılan park sorunu, LPG’li araçlarda daha fazla olabilir. Çünkü LPG bulunan araçlar kapalı park alanına giremez.

araç bagaj içi lpg tüpü

LPG’li Araçlara Periyodik Bakım Yaptırmak Zorunlu mu?

Akaryakıt türleri değişse dahi her araç periyodik bakıma girer. LPG’li araç muayenesi veya periyodik bakımları, isteğe bağlı olmadığından dolayı mutlaka yaptırılmalıdır. LPG’li aracınıza yaptırdığınız düzenli bakımlar sizi ve ailenizi tehlikelerden korur. LPG muayenesi hakkındaki bu içeriğimizi beğendiyseniz LPG’li araç arızaları başlığımız da ilginizi çekebilir.

Aracınızın periyodik bakımlarını takip etmek, geçmiş işlemleri görüntülemek ve yeni randevu oluşturmak için tek yapmanız gereken arabam garaj kullanmak. Lastikten oto kuaföre, servisten bakıma aracınızın ihtiyaç duyduğu her şeyi bir arada sunan bu hizmete arabam.com mobil uygulamasından ulaşabilirsiniz. Bunun için uygulamaya girip Garaj sekmesini açmanız yeterli. Sonrasında hangi hizmeti nereden alacağınıza karar verebilir, işlemin nasıl yapılacağı inceleyebilir, fiyatları görebilir ve karşılaştırabilirsiniz. Aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmaya yardımcı olan arabam garaj hem periyodik bakım randevularınızı oluşturmaya hem da işlem sırasında anlık durum takibi yapmanıza imkan tanıyor. Siz de garantili parça, güvenilir hizmet, kaliteli işçilik ve en uygun fiyatlara tek bir merkezden ulaşabilmek için hemen arabam garaj’a göz atın!

arabam garaj’ın Avantajlı Özelliklerini Buradan İnceleyebilirsiniz!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here