Lastik arabanın en önemli parçasıdır. Birbirimize şöyle deriz; ” Ayakkabının ucuzu alınmaz.” İşte bu durum aynen arabalar içinde geçerli… Arabaların ayakkabıları da lastikleridir. Biz nasıl altı kaygan kötü bir ayakkabıyla denge kuramıyorsak ya da, kışın terlikle gezemiyorsak araçlar içinde lastik konusu çok önemlidir.

Bir aracın bütün sürüş dinamikleri; fren mesafesi, ses yalıtımı, sürüş konforu, yakıt ekonomisi, yol tutuş kabiliyeti, ıslak ve karlı zemin performansı, yol sesi, trim sesi ve bozuk yollardaki sarsıntılara kadar lastik kalitesinin önemi tartışılmaz.

Lastik

Yani bir araçtan maksimum verimi almak için, maksimum verim sunacak lastik seçimini yapmak gerekiyor. Elbette içeriğimizin başında dediğimiz, “ucuz” kelimesi kalitesiz lastik anlamındadır. Fiyatı uygun olup, performansı yüksek lastikler tabi ki vardır. Önemli konu lastik markalarını iyi araştırmak ve kullanıcı yorumlarına başvurmaktır.

Bugün sizler için lastik fiyatları ile ilgili bir araştırma yaptık.

Lastik

Özellikle yaklaşan kış için, 7 derece sıcaklığın altında sıcaklık değerlerine sahip bir bölgede yaşıyorsanız mutlaka can güvenliği adına kış lastikleri kullanmayı ihmal etmeyin.

1Lastikleri Değiştirmek

Lastiğinizi ortalama 60-80.000 kilometre ya da 5 yılda bir değiştirmenizde fayda vardır. Aynı zamanda 40.000 kilometre olduğunda rotasyon denilen işlemi yaptırmalısınız. Ortalama 5-10.000 kilometre aralığında bir rot-balans ayarlarını kontrol ettirmenizde lastik sağlığı açısından faydalı olacaktır.

Kış ayları yaklaşırken, 7 derecenin altındaki sıcaklık değerleri başladığı zaman ise kış lastiklerinizi kullanmalısınız.

2Lastik Fiyatları Ne Kadar?

Fiyatları her marka için değişiklik gösterse de sizler için en çok kullanılan lastiklerin fiyatlarıyla ilgili bir araştırma yaptık. Önemli bir hatırlatma! Lastiklerinizi alırken mutlaka tarihini kontrol edin. Ve 3-4 aydan eski olan lastikleri taktırmayın.

Unutmayın bir lastiğin ömrü üretim tarihinden itibaren 5 senedir.

Ayrıca lastiklerinizde doğru hava basınç değerlerini kullanın.

195/55 R16 : Ortalama 400,00 TL 

205/55 R16 : Ortalama  350,00 TL

Lastik

225/55 R17 : Ortalama 450,00 Tl

235/75/R15 (SUV&Arazi) : Ortalama 550,00 TL

255/55 R18 : Ortalama 550,00 TL

175/65 R14 : Ortalama 270,00 TL

Kış lastiği fiyatları da, 4 mevsim ve yaz lastiklerine yakındır.

Bu fiyatlar adet fiyatıdır. Takım olarak düşündüğünüzde dörtle çarpmanız gerekiyor.

Jant çapı büyüdükçe lastik fiyatları da yükselir.

Araç alırken ekonomik olmasını istiyorsanız, çok özel ölçü veya çok büyük bir jantı olan araç almaktan kaçının.

Ortalama 2.000 TL lastikler için masrafınız olduğunu düşünürsek; 5 yıl için ödediğiniz bedel 2.000 TL, yani senelik 400 TL masrafınız olacaktır demektir.

Aylık olarak, 35 lira civarında bir gideriz olacaktır.

Aracınızla ilgili gider kalemlerini hesaplarken lastik giderini de eklemeyi unutmayın.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

 

2 YORUMLAR

  1. Lastik gerçektende iyi ve kötü lastik arasında çok fark ediyor arabayı kullanırken… ama fiyatlarda her geçen gün artıyor. istediğimiz lastikleri almak çok zor oldu artık.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here