Trafik kazası her ne kadar karşılaşılmak istenmeyen bir durum olsa da kimi zaman talihsizlikler yaşanabilmekte. Bu gibi kaza durumuyla karşılaşıldığında hasar tespitinin yapılabilmesi için kaza tutanağı tutulması gerekir. Bu tutanak yaşanan herhangi bir kaza durumunda hasarların tespit edilebilmesi için tutulan belge olarak bilinmektedir. Durumun belgelenmesi ve raporlanması için önemli dokümanlardan birini oluşturur. Kaza tutanağı genellikle kazaya karışan taraflar arasında yapılır. Olayın doğru bir şekilde raporlanmasını sağlayan bu tutanak ilerleyen süreçlerde sorunların çözülmesinde oldukça önemlidir. Çoğunlukla yetkililer tarafından objektif bir şekilde tutanağın tutulması gerekse de kimi zaman kaza tarafları tarafından da doldurulur. Özellikle kiralık araçlarda her torpido gözünde bu tutanak bulunarak olası kaza durumunda gerekli işlemlerin yapılmasını kolaylaştırır. Dolayısıyla siz de araç sahibiyseniz yanınızda kaza tutanağı bulundurmanız tavsiye edilmektedir. Peki kaza tutanağı nasıl doldurulur? Doğru bir şekilde kaza tutanağının doldurulması önemlidir. Kaza tutanağının nasıl tutulması ile ilgili bilgileri detaylıca araştırdık ve sizin için yazımızın devamında derledik.

Kaza Tutanağı Nedir?

Kaza tutanağı, olası bir trafik kazası durumunda kazanın ayrıntılı bir şekilde belgelendiği dokümanlardır. Böylelikle kaza resmi bir belge haline getirilir. Tutanak kaza yapan sürücüler, kazaya şahit olan kişiler ya da emniyet görevlileri tarafından doldurulabilir. Kaza tespit tutanağı kaza anındaki şartları, araç ve kişilerin durumunu, olayın nasıl gerçekleştiği gibi bilgileri detaylı bir şekilde içermektedir. Genellikle trafik polisi tarafından düzenlenmesi gerekse de trafik polisinin bulunmadığı durumlarda kaza yapan kişiler tarafından da doldurulabilir. Bu gibi durumla karşılaşıldığında kişilerin doğru ve dürüst bir şekilde bilgi vermesi önemli bir husustur. Kaza tutanağı ile kişiler sigorta işlemlerini tamamlayabilir veya hukuki süreçlerinde resmi bir belge olarak kullanabilmektedir.

kaza_tutanağı_nasıl_doldurulur

Kaza Tutanağı Nasıl Tutulur?

Merak edilen sorulardan biri de kaza tutanağı nasıl tutulur sorusu. Kaza tutanağı tutmak oldukça kolay bir işlem olup öncelikle her araba kullanıcısının aracında boş bir kaza tutanağı belgesinin olması gerekmektedir. Böylece herhangi bir kaza durumunda kolaylıkla tutanak tutabilir, sürecin aksamadan devam etmesini sağlayabilirsiniz. Kaza tespit tutanağı bölümler halinde olup sıralı bir şekilde ayrılmaktadır. Daha önce hiç kaza tutanağı tutulmamışsa aşağıdaki adımları takip ederek kaza tutanağının nasıl tutulacağı konusunda bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz:

  • Tutanaktaki 1. alana kazanın yeri ve saatini 2. alana kazanın gerçekleştiği yerin ayrıntılı bir şekilde yazılması gerekir.
  • 3 numaralı alana kazanın gerçekleştiği an tanık olan kişiler varsa görgü tanığı olarak iletişim bilgilerinin yazılması gerekir.
  • 4, 5 ve 6. alanlara her iki araç sürücünün de bilgileri yazılmalıdır. Aynı zamanda trafik sigortası poliçe bilgileri de bu alanlarda istenilen kısımlar sırayla doldurulmalıdır.
  • 7 numaralı alanda ise birkaç madde bulunur. Burada yazan maddelerden yapılan kazaya uygun olan kutucuk işaretlenmelidir. Bu alan doldurulması zorunlu olmayıp sadece sigorta şirketleri tarafından kazanın kısa sürede değerlendirilmesi için önemli bir detaydır.
  • 8. alan ise kaza yapan araçlardan biri yabancı plakaysa doldurulur değilse boş bırakılmalıdır.
  • 9. alan bir araç resmi bulunmaktadır ve aracın ilk darbe aldığı yer işaretlenmelidir.
  • 10. alanda ise çarpışma açısı ve yeri resmedilir, bir taslak olarak çizilmelidir.
  • 11. alanda ise sürücüler kaza ile ilgili görüşlerini yazmalıdır.
  • 12 ve son alan ise tutanağın sürücüler tarafında onaylandığı imza aşamasıdır. İmza olmayan kaza tutanakları geçersiz sayılmaktadır.

Kaza Tutanağı Geçerlilik Süresi Nedir?

Kaza tutanağı geçerlilik süresi kazanın gerçekleştiği ve tutanağın tutulduğu ve hasarların karşılanması için erekli yerlere müracaat edilmesiyle başlamaktadır. Yaklaşık 2 yıl ila 10 yıl arasında bir süre bulunmaktadır. Bu kazanın ciddiyetine göre değişmektedir. Kaza tutanağı tutulduktan sonra 5 iş günü içerisinde sigortaya teslim edilmektedir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here