Hidrojen Yakıt Pilleri, Taşımacılık Sektörüne Yön Verecek! Hidrojenli çekiciler yavaş yavaş önemli bir hale gelmektedir. Şirketler on yıl içinde dizel filolarını ciddi şekilde değiştirmeye başlayacaklar. Yeni kurulan hidrojen kamyonu üreticisi Nikola’nın dramatik yükselişi, kamyon taşımacılığının geleceğinin büyük olasılıkla hidrojen yakıt hücreli piller ile sağlanacağını göstermektedir. Ayrıca hidrojen, kamyon taşımacılığında devrim yapma ve lojistik taşımacılık sektörünü karbondan arındırma konusunda büyük umut vaat etmektedir. Dünyanın her yerindeki birçok şirket, kamyonlar için hidrojen teknolojisine yatırım yapıyor. Bu yüzden kamyon filolarının değişmeye başladığını görmemiz an meselesi.

Ayrıca o gün geldiğinde kamyonların da otonom olmasını bekleyebiliriz. Hidrojen, elektrikli arabaların yapmaya hazır olduğu şekilde kamyon taşımacılığı endüstrisini tamamen dönüştürme potansiyeline sahiptir. Hidrojenin araba gibi daha küçük araçlardaki potansiyeli çok uzak görünmektedir. Fakat önümüzdeki yıllarda, uzun mesafeli hidrojenle çalışan ve otonom araçlar görmemiz muhtemel.

Elektrikli Tırlar Uzun Menzillere Sahip DeğilHidrojen Yakıt Pilleri, Taşımacılık

Bildiğiniz üzere elektrikli çekiciler, istenilen menzillere ulaşamamaktadır. Maalesef ki elektrikli araçların şarj istasyonları ve şarjların birbirleriyle olan uyumsuzluğu, elektrikli çekicilerin en büyük dezavantajlarından biridir. Uzun mesafeli bir yolculuk için ihtiyaç duyduğu gücü ve mesafeyi sağlamak için büyük ve ağır pillere ihtiyaç duymaktadırlar. Fakat aküler ne kadar ağırsa aracın verimliliği de düşmektedir. Sonuç olarak lojistik ile uğraşan insanların tek amacı taşıma kapasitelerini arttırmaktır. Bu, elektrikle çalışan uzun yol kamyonları için büyük bir sorundur. Hidrojen, uzun yol/ağır mal bölümünde elektriğe göre daha avantajlıdır. Hyundai gibi bazı şirketler bu teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor. Böylece pazara hidrojen kamyonları getirmeyi hedefliyorlar. Ayrıca Hyundai’nin Xcient Hyundai kamyonları yakında Avrupa yollarına çıkmaya hazırlanıyor. pahalı olmalarına rağmen, gelecek için en önemli araçlardan bazıları.

Kamyon taşımacılığının geleceği, birbirini tamamlayan hidrojen kamyonları ve elektrikli kamyonlardan biri olabilir gibi görünüyor. Fakat hidrojen kamyonları şu anda hala ilk günlerinde, 2030 yılına kadar işler farklı olacak.

Enerji üretmenin Pahalı Olması Hidrojen Yakıt Pilleri, Taşımacılık

Hidrojen üretmek son derece pahalıdır. Çoğu hidrojen, kömür gibi “Kahverengi Hidrojen” adı verilen kirli elektrik kaynaklarından üretilir. Bu, sadece dizel kullanmaya göre net bir karbon emisyonu tasarrufu sağlamaz. Daha fazla güneş enerjisi kuruldukça dünya çapında altın bir fırsat ortaya çıkıyor. Güneş, gün ortasında çok fazla elektrik sağlar ve bu nedenle çoğu zaman çöpe atılmaktadır. Fakat Hidrojen’in yenilenmesi sağlanabilirse güneş enerjisi ile mükemmel bir uyum sağlanabilir. 2030’da Avrupa’daki yeni kamyon satışlarının %25’inin elektrik ve %10’unun hidrojen olacağını düşünülmektedir. Ayrıca Analistler, hidrojen kamyonları için yükselme noktasının 2028 civarında olmasını bekliyorlar. Bu, hidrojen kamyonlarının dizel muadillerinden daha ucuz hale gelmesi bekleniyor. Bu uzak bir mesafe gibi görünse de, bundan sadece 7 yıl kadar az bir süredir. Hükümet düzenlemelerinin ve teknolojideki atılımların bunu öne çıkarması da mümkündür.

Şirketler Yatırım YapıyorHidrojen Yakıt Pilleri, Taşımacılık

Şu anda Nikola, Hyundai ve Iveco, 2023 yılına kadar yollarda hidrojen yakıtlı kamyonlara sahip olmayı planlıyor. Aynı zamanda, Volvo ve Daimler (Mercedes’in ana şirketi) kendi kamyonlarını sadece iki yıl sonra piyasaya sürmeyi planlıyor. Nikola, Ford’u değer olarak kısa süreliğine geride bıraktıktan sonra hisse senedi fiyatında büyük bir düşüş yaşadı. Fakat henüz hiçbir şey üretmemiş bir şirket için hala değerli bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Mayıs 2021’de piyasa değerleri Mazda’nın sadece biraz altında ve bu da yatırımcıların hidrojenin geleceğine güven duyduğunu gösteriyor.

Hidrojen kamyonları, elektrikli araçlarla aynı sorunla karşı karşıya kaldı. Hidrojen destekleyici altyapıya ihtiyaç duymaktadır. Yolda hidrojen kamyonları yoksa kim bu altyapıyı inşa etmek için parayı yatırmak ister? Fakat altyapı inşa edilmeden önce de kim bir hidrojen kamyonu satın alır? Sonuç olarak bu ikilem, hidrojenin geleceği için oldukça önemlidir. Bu, birçok yeni teknolojinin karşılaştığı büyük bir sorun olsa da yine de üstesinden gelinebilir. Bu sorunun, önce büyük kamyon taşımacılığı rotalarına odaklanılarak ve oradan genişletilerek aşılması muhtemeldir.

Elektrikli arabalar ulaşımda devrim yaratıyor ve bunların gelişimi, dünya çapındaki hükümetleri içten yanmalı motoru bitirmek istemeleri tetikledi. Yeni benzinli veya dizel otomobillerin satışı 2035’ten itibaren güçlü ve gelişmiş devletlerde yasaklanacak. Ayrıca Norveç gibi ülkelerde ise yasaklar 4 yıldan daha kısa bir süre içinde yürürlüğe girecek. Hidrojen, elektrikli arabaların sadece yaklaşık 10 yıl gerisindedir. “Hidrojen Yakıt Pilleri, Taşımacılık Sektörüne Yön Verecek” adlı içeriğimizden yola çıkarak gelecekte hidrojen yakıt pillerinin yoğun olarak karşımıza çıkacağını düşünüyoruz.

İkinci El Elektrikli Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here