Hararet Sonucunda Olacaklar Nelerdir?

0
5858
Temperature car gauge scale on black background. High temperature. Vector 3d illustration

Günümüzde otomobiller lüx olmaktan çıkıp ihtiyaç haline gelmiştir. Araç sahiplerinin bir çoğu otomobillerini günlük olarak kullanmaktadır. Günlük olarak yoğun trafiğe giren araçlarda küçük bir ters durum olduğunda hararet yapar. Hararet, haddinden fazla ısınma anlamına gelmektedir. Bir aracın motoru haddinden fazla ısınırsa; motorda büyük masraflar ortaya çıkabilir. Bu yazımızda sizlere hararet sonucunda olacaklardan bahsedeceğiz.

Hararet Nedir?

İçten yanmalı motorlarda yakılan yakıt sonucunda yakıtta bulunan kimyasal enerji ısı enerjisine dönüşür. Ardından ise ısı enerjisi hareket enerjisine dönüşür. Ancak oluşan ısının tamamı harekete dönüştürülemez. Dönüşüm aşamasında oluşan sürtünme, motorun ısınmasını sağlar. Motorun aşırı ısınmasının önüne geçen ise soğutma sistemidir. Soğutma sıvısı, motorda bulunan devirdaim ile motor içerisinde dolanır. Motorun sıcaklığını alan sıvı, radyatörde soğuk hava ile karşılaşır ve soğur. Özellikle trafik ve şehir içi kullanımlarda belirli sıcaklığa geldiğinde soğutma fanı devreye girer ve radyatörde bulunan sıvı soğur. Böylece motorun sıcaklığı sabit tutulmuş olur.

hararet sonucunda

Bir Araç Neden Hararet Yapar?

Aracın soğutma sistemi elemanları vardır. Bu elemanlar; Soğutma sıvısı, termostat, fan müşürü, fan, devirdaim, su boruları… olarak sayılabilir. Bu sistem içerisinde bulunan elemanlardan birinde bile oluşan sorun aracın hararet yapmasına neden olabilir.

Hararet Sonucunda Olacaklar Nelerdir?

Otomobillerin soğutma sisteminde oluşan küçük bir aksaklık bile aracın hararet yapmasına sebep olabilir. Araç hararet yapınca motor soğutma suyu soğuyamaz. Su ısınmaya devam eder ve basınç oluşur. Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet farkedilmeyip yola devam edilirse; silindir kapağı çatlar. Motor blok yüzeyinde atık oluşur. Biraz daha kullanıldığında pistonlar erimeye başlar. Piston eriyip yola devam edilince segmanlar erir ve motor kilitlenir. Böyle bir durumda yapılması gereken komple motor revizyonudur. Motor revizyonu gibi büyük bir soruna neden olan sıkıntı bazen sadece su hortumu gibi ucuz bir parçanın hasar almasından kaynaklanabiliyor.

hararet sonucunda

Araç Kullanırken Dikkat Edin

Otomobillerin göstergelerinde bulunan uyarı bölümleri, motorun anlık durumunu sizlere bildirir. Eski model araçlarda hararet göstergesi, motorun anlık sıcaklığını size gösterir. Araç kullanırken hararet durumunu ara ara kontrol etmek gerekir. Aksi halde küçücük bir sorun büyür ve çok büyük masraflara yol açabilir.

2.El Otomobil İlanları

Hararet Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here